Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καρκίνος του προστάτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται


Στην Ευρώπη ο καρκίνος του προστάτη είναι η 2η αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Προσβάλλει κυρίως γηραιότερους άνδρες και εμφανίζεται περισσότερο στις δυτικές χώρες.

Ως καρκίνος του προστάτη ορίζεται η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον προστατικό αδένα. Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι ακόμα ιάσιμος, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί όντως να σώσει ζωές. Κάθε άντρας θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη και πρέπει να βρίσκεται σε συνεννόηση με τον γιατρό του για αν και πότε πρέπει να ξεκινήσει τακτικούς ελέγχους και πόσο συχνά πρέπει να τους επαναλαμβάνει.

Η δρ Nina Radcliff από Galloway Township του New Jersey στις ΗΠΑ, γιατρός αναισθησιολόγος, δίνει απαντήσεις στις κυριότερες ερωτήσεις που έχουν οι άνδρες για τον καρκίνο του προστάτη.

Τι είναι ο προστάτης;

Ένας μικρός αδένας -περίπου στο μέγεθος και το σχήμα ενός καρυδιού- που έχουν οι άνδρες και ο οποίος αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος. Ο αδένας αυτός περιβάλλει την ουρήθρα, δηλαδή τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος είναι γενικά μια ανώμαλη, ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων που σχηματίζουν ιστούς/όγκους στον προστάτη. Επειδή ο προστάτης περιβάλλει την ουρήθρα, ένας όγκος μπορεί να εμποδίσει και τελικά να αποκλείσει εντελώς τη ροή των ούρων.

Ποιες είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη;

Ηλικία: Το ποσοστό αυξάνεται ραγδαία μετά την ηλικία των 50 ετών και οι 6 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη διαγιγνώσκονται σε άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Οικογενειακό ιστορικό: Αν έχετε πατέρα ή αδελφό με καρκίνο του προστάτη, τότε η πιθανότητα να αναπτύξετε κι εσείς τον ίδιο καρκίνο υπερδιπλασιάζεται.

Σωματικό βάρος: Ερευνητές από το Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνο ενός άντρα για καρκίνο του προστάτη εκτοξεύεται κατά 15% για κάθε 5 μονάδες αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;

Γενικά, τα πρώτα στάδια του καρκίνου του προστάτη δεν έχουν συμπτώματα. Καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται ή εξαπλώνεται, μπορεί να προκύψουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
  • Αργή ή «αδύναμη» ροή ούρων
  • Συχνοουρία
  • Αιματουρία
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Πόνος στην πλάτη, το ισχίο ή σε νευρώσεις, ακόμα και αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια (από πιθανή μετάσταση)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη, κάτι που σημαίνει ότι η υποκείμενη αιτία μπορεί να οφείλεται σε άλλη ασθένεια. Ωστόσο, εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να βρείτε την ακριβή αιτία.

Πώς γίνεται ο έλεγχος για καρκίνο του προστάτη;

Ο έλεγχος αναφέρεται στην εύρεση του καρκίνου προτού αυτός προκαλέσει οποιαδήποτε συμπτώματα, δηλαδή στα πρώτα του στάδια, οπότε και έχουν καλύτερες θεραπευτικές επιλογές και αποτελέσματα. Κατά το χρόνο αυτό, οι τυπικές εξετάσεις περιλαμβάνουν την εξέταση των επιπέδων του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) και μια δακτυλική εξέταση.

Πότε πρέπει να αρχίσω να κάνω ελέγχους για καρκίνο του προστάτη;

Όταν φτάσετε στην ηλικία των 50 ετών θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας την προοπτική μιας εξέτασης με κολονοσκόπηση. Και, εάν είστε σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη (πχ έχετε αδελφό, ή πατέρα με την ασθένεια) τότε η πρώτη εξέταση ίσως χρειαστεί να γίνει από την ηλικία των 40 ή 45 ετών.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη;

Επειδή στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι καρκίνοι του προστάτη είναι μικρές, με αργή ανάπτυξη, ασυμπτωματικές διογκώσεις, οι οποίες δύσκολα εξαπλώνονται, δεν σκοτώνουν. Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει, ότι για αυτούς τους τύπους όγκων, η θεραπεία δεν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Και η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει και σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, και να προκληθεί ακράτεια, στυτική δυσλειτουργία και ακόμη και θάνατος!

Ως αποτέλεσμα, κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός των ανδρών (περίπου το 50%) επιλέγουν μια την λύση της “ενεργητικής επιτήρησης”, δηλαδή την προσεκτική παρακολούθηση του καρκίνου με εξέταση PSA και δακτυλική εξέταση και βιοψία του προστάτη.
Αν διαπιστωθεί αλλαγή στα αποτελέσματα των τακτικών εξετάσεων, τότε και μόνο τότε συζητούν με τον γιατρό τους την καλύτερη μέθοδο θεραπείας. Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, τα συμπτώματα και τη γενική υγεία του ατόμου.

Πώς μπορώ να προλάβω τον καρκίνο του προστάτη;

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, οι ειδικοί συστήνουν τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, της τακτικής σωματικής άσκησης (ακόμα και ήπιας μορφής) και ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Έρευνες δείχνουν ότι η μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και άλλων επεξεργασμένων κρεάτων, στην κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και η ταυτόχρονη αύξηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μπορεί να είναι αποτελεσματική.


Πηγή: iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια