Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι Έλληνες υπουργοί αντιμέτωποι με τους δανειστές: Στο πιάτο τα προαπαιτούμενα

Εν μέσω διαφωνιών των δανειστών της Ελλάδας σε βασικά θέματα και όχι μόνο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και υπό το βάρος των καθυστερήσεων υλοποίησης των
συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση, ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα οι συζητήσεις των δανειστών με τους αρμόδιους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της οποίας ηγείται η επικεφαλής του κλιμακίου Ντέλια Βελκουλέσκου, έφτασε ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι του Ταμείου θα ρίξουν αρχικά το βάρος τους στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η αποδέσμευση της δόσης και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, με κυριότερο αυτό της έναρξης της συζήτησης για το χρέος και στη συνέχεια θα ασχοληθούν με τη σύνταξη της έκθεσης στη βάση του Αρθρου 4, η οποία δεν είχε γίνει τα τελευταία τρία χρόνια.

Η υπόθεση του χρέους απασχολεί τα μέγιστα την ελληνική κυβέρνηση, διότι έχει λάβει πληροφορίες ότι οι διαφορές των δανειστών μεταξύ τους μπορεί να είναι και αγεφύρωτες. Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ, οι δανειστές έχουν στείλει προειδοποιήσεις στην Αθήνα, η οποία πιέζεται και λόγω των χρονοδιαγραμμάτων. Μέχρι την 31η Οκτωβρίου η δόση μπορεί να δοθεί χωρίς διοικητικές δυσκολίες, ενώ μετά την 1η Νοεμβρίου πρέπει να αποφασίσουν ξανά τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Πηγές εκτός Ταμείου ομιλούσαν μάλιστα για νέο γύρο σύγκρουσης του ΔΝΤ με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, και εξηγούσαν τον ισχυρισμό τους αυτό με βάση τις νέες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που καταδεικνύουν τουλάχιστον απροθυμία να συζητήσουν μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5%. Για το ΔΝΤ η μείωση αυτή είναι σχεδόν αδιαπραγμάτευτη, τονίστηκε χαρακτηριστικά. Σε ότι αφορά το χρέος, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είναι ανυποχώρητη, και αρνείται να διαπράξει το λάθος του 2010 όταν αποκλείστηκε η αναδιάρθρωση του χρέους, που έτσι και αλλιώς δεν ήθελε η τότε ελληνική κυβέρνηση και απέρριπταν η Γερμανία και η Γαλλία.

Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος και θα προτιμούσαν η συζήτηση για την ελάφρυνση να αναβληθεί καθώς στη Γαλλία και τη Γερμανία διεξάγονται κρίσιμες εκλογές. Όμως το ΔΝΤ δεν προτίθεται αυτή την φορά να ενδώσει στις πιέσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιμείνει οτι έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της νέας ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους. Η ανάλυση θα γίνει και από το Ταμείο και από τους Ευρωπαίους δανειστές και αναμένεται να υπάρξει διαφωνία στους αριθμούς. Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αντίθετα από τους Ευρωπαίους που ισχυρίζονται πως είναι.

Στην τελευταία ενημέρωση του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις είπε ότι τα ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4 του Καταστατικού του ΔΝΤ, θα χρησιμοποιηθούν για την σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας. Ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας με βάση το άρθρο 4, αναμένεται εκτός απροοπτου να αρχίσει στις 19 Σεπτεμβρίου, εφόσον έχει συζητηθεί η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα. Αναμένεται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες και πρέπει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί πριν από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, όποτε και αρχίζει στην Ουάσιγκτον η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Είναι αποφασισμένο ότι η αποστολή του Ταμείου θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για την Σύνοδο πριν από την 7η Οκτωβρίου, και για να συντάξει την έκθεση του άρθρου 4.

Αυτή η διαδικασία σύμφωνα με πηγές του ΔΝΤ θα κρατήσει περίπου άλλες τέσσερις εβδομάδες. Οταν η έκθεση είναι έτοιμη θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και μετά θα δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση η Αποστολή του ΔΝΤ θα χρησιμοποιήσει την έκθεση για το Αρθρο 4 για να συντάξει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA). H κ. Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δηλώσει ότι η DSA είναι το μόνο εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Ταμείο δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει ανάλογες εκθέσεις που θα προέλθουν από την Ευρώπη, καθώς οι αξιωματούχοι του έχουν αποφασίσει να τηρήσουν απόλυτα το Καταστατικό.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, επειδή ο χρόνος σύνταξης της έκθεσης του άρθρου 4, εγείρει ερωτήματα, δεν αποκλειεται το ΔΝΤ να αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτό τον έλεγχο τώρα, μετά από τρια χρόνια, για να περάσει στους Ευρωπαίους με τον πλέον επίσημο τρόπο το μήνυμα οτι η ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που απαιτεί τεράστιες παρεμβάσεις τόσο στο χρέος όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με την έκθεση του άρθρου 4 και την ανάλυση βιωσιμότητας ανά χείρας, το ΔΝΤ θα διαθέτει τα πιο πειστικά και αποστομωτικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει την διστακτικότητα των Ευρωπαίων. Μια πρώτη μάχη αναμένεται να δοθεί από τις 7 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα βρεθούν ολοι οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, με επικεφαλείς τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.



ΕΘΝΟΣ και MIGNATIOU
mignatiou.com
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια