Ο ακτιβιστής από την Θεσσαλονίκη που δικάστηκε στο αυτόφωρο για ένα γραμμάριο κάνναβης

Υπό «κανονικές» συνθήκες θα ήταν μία δίκη ρουτίνας, από τις δεκάδες της καθημερινής λίστας του Αυτοφώρου, που αρχίζουν να εξετάζονται μετά το μεσημέρι η μία μετά την άλλη αδιάκοπα, στη μοναδική αίθουσα των δικαστηρίων που μένει με ανοιχτά φώτα ως αργά. Το μεσημέρι της Δευτέρας ωστόσο, στο ξύλινο εδώλιο κάθισε ένας ακτιβιστής της νομιμοποίησης της κάνναβης, ο οποίος είχε διαπράξει το «έγκλημα» της κατοχής ενός γραμμαρίου κάνναβης. «Είχαν προηγηθεί δύο αναβολές επειδή δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο αστυνομικός που με συνέλαβε. Το ίδιο συνέβη και αυτήν τη φορά, όμως ζήτησα να δικαστώ», είπε ο Δημήτρης Παρασκευάς, εκ των ιδρυτών της Πρώτης Κοινωνικής Λέσχης Κάνναβης στη Θεσσαλονίκη. Τα μεσάνυχτα της 13ης Σεπτεμβρίου, μετά από τυχαίο έλεγχο στον δρόμο από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, βρέθηκε στην κατοχή του ένα γραμμάριο κάνναβης. «Στο δικαστήριο δεν επέλεξα την πεπατημένη υπεράσπιση, αντίθετα διάβασα κάποια στοιχεία μιας πολιτικής δήλωσης, καθώς δεν θεωρώ ότι διέπραξα κάποια παράνομη πράξη. Η χρήση ή μη κάνναβης είναι προσωπική επιλογή. Το ίδιο το πρόσωπο αποφασίζει για το σώμα του και για το τι θα χρησιμοποιήσει - και τι όχι», σημειώνει ο ίδιος.

Τα ίδια περίπου δήλωσε και τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο Μονομελές Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης: «Το έγκλημα που συντελείται στον χώρο της κάνναβης είναι η απαγόρευσή της. Χιλιάδες εργατοώρες, χρήμα και ταλαιπωρία, τόσο από μεριά του κράτους όσο και από μεριά των πολιτών, χάνεται άσκοπα, κάτι που έζησα από πρώτο χέρι όταν για τη δική μου σύλληψη, αποκλειστικά, απασχολήθηκαν οχτώ άτομα για τέσσερις ώρες και άλλα δύο για άλλες έξι αργότερα. Αυτή είναι απλά μία περίπτωση. Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς πως οι περισσότερες συλλήψεις που συντελούνται είναι για ανάλογες υποθέσεις», είπε.


Συνέχισε: «Είμαι δημοσιογράφος και επιχειρηματίας με μεταπτυχιακό και διδακτορικές σπουδές, ξένες γλώσσες και μια πετυχημένη ζωή στην Ολλανδία. Η κατοχή μικροποσότητας κάνναβης είναι για αποκλειστικά δική μου χρήση. Η κατοχή της είναι σύμφωνη με τις αρχές και τα πιστεύω μου για την αξία της κάνναβης και φυσικά δεν την αρνούμαι. Η συνείδησή μου, η προσωπικότητα και η αξία μου, μου επιβάλουν να το δηλώσω, διότι πράττοντας διαφορετικά θα προσέβαλα τον εαυτό μου, την αξιοπρέπειά μου, το δικαστήριο σας και το ακροατήριο. Κυρίως όμως θα παραβίαζα τις αρχές μου».Ο Δημήτρης Παρασκευάς, δεξιά.

Η διαδικασία δεν κράτησε περισσότερο από μισή ώρα. Το δικαστήριο έκρινε τον Δημήτρη ένοχο κι ενώ προβλεπόταν μία ελάχιστη ποινή (μικρότερη των τριών μηνών με αναστολή), ο ίδιος ζήτησε, όπως λέει, αυτή να είναι εφέσιμη, δηλαδή τέτοια που να προβλέπεται να δικαστεί και σε δεύτερο βαθμό, προκειμένου να έχουν οι θέσεις του ίδιου και της Λέσχης, τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση. «Σκέφτομαι να το φθάσω μέχρι το Ευρωδικαστήριο. Σκέψου, στο Ευρωδικαστήριο για ένα γραμμάριο κάνναβης!», είπε χαμογελώντας ο ίδιος. Το Αυτόφωρο τού επέβαλε τελικά ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, η οποία αναστέλλεται μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. «Ήταν μία πρώτη νίκη όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο», σχολίασε αργότερα ο ίδιος.


Στα κείμενά τους, τα μέλη της Πρώτης Κοινωνικής Λέσχης Κάνναβης Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι η κάνναβη δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα βότανο, το οποίο όλο και περισσότερο αντιμετωπίζεται ανάλογα διεθνώς. «Δεν είναι πλέον μόνο η Ολλανδία με τη φιλελεύθερη πολιτική της που επιτρέπει την κάνναβη. Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, είναι απλά κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επίσης προβεί στην αποποινικοποίηση της. Στην Ιταλία την καλλιεργεί ο στρατός για ασθενείς, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αστυνομία σε όλη την επικράτεια αγνοεί την κατοχή για μικροποσότητες. Στη Γερμανία, εισάγεται αυτήν τη χρονιά νομοθεσία για την ιατρική κάνναβη ενώ ήδη πολλά κρατίδια επιτρέπουν κατοχή μικροποσοτήτων. Στην Ελλάδα λέμε "μένουμε Ευρώπη" αλλά ακολουθούμε πολιτικές Τεχεράνης. Φυσικά δεν είναι μόνο η Ευρώπη. Σε 25 πολιτείες των ΗΠΑ είναι νόμιμη η ιατρική κάνναβη, σε πέντε εκ των οποίων -συν την Ουάσινγκτον- και η ψυχαγωγική. Ο Καναδάς θα τη νομιμοποιήσει εντός του 2017 εξ ολοκλήρου, όπως το έκανε η Ουρουγουάη το 2015», γράφουν..