Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πτώση 9,7% του τζίρου στις εκπτώσεις

Απογοητευτικός ήταν ο τζίρος των φετινών θερινών εκπτώσεων σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015
«Ελλειψη χρημάτων... στάση εμπορίου». Ο απολογισμός των φετινών θερινών εκπτώσεων, όπως προκύπτει από την καθιερωμένη περιοδική έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, είναι
μάλλον απογοητευτικός, καθώς ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων εμφάνισε πτώση της τάξης του 9,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Και όλα αυτά παρότι το καλοκαίρι του 2015 είχε σημαδευτεί από την επιβολή των capital controls και παρά το γεγονός ότι φέτος οι έμποροι έκαναν μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η φετινή θερινή εκπτωτική περίοδος, σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στις αρχές του καλοκαιριού, δεν κατόρθωσε τελικά να αποτελέσει το σημείο καμπής και ανάκαμψης για το ελληνικό εμπόριο. Η αυξημένη τουριστική κίνηση στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου επίσης δεν κατάφερε να αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στον κλάδο του εμπορίου και να τονώσει τον τζίρο στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας.

Οι υφιστάμενες αλλά και οι επικείμενες φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται πως διαδραμάτισαν καθοριστικό παράγοντα στην αδυναμία και τη διστακτικότητα που επέδειξε το καταναλωτικό κοινό στα κοινώς ομολογουμένως υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που προέβησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις».

Σημειώνεται ότι στην πλειονότητα των επιχειρήσεων (60%) το ποσοστό της έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 40%, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά πολύ χαμηλότερο (39%). Παράλληλα, στη διάρκεια της φετινής θερινής εκπτωτικής περιόδου περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις πραγματοποίησε πωλήσεις με ποσοστό έκπτωσης άνω του 40%, όταν πέρυσι στην αντίστοιχη επιλογή οδηγούνταν μία στις τρεις επιχειρήσεις.

Οσον αφορά την εξέλιξη των πωλήσεων διαπιστώθηκε ότι πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) εμφάνισε υποχώρηση του τζίρου τους σε σύγκριση με το 2015, ενώ στασιμότητα δήλωσε το 33%. Αναφορικά με τις εκτιμήσεις 70 εμπορικών συλλόγων για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη πτώση (άνω του 40%) καταγράφηκε στην Αρτα, ενώ μειωμένος σε ποσοστό 21%-30% ήταν ο τζίρος των εκπτώσεων στον Βόλο, το Αγρίνιο, τη Λαμία, τη Φλώρινα, τη Σάμο, τα Γρεβενά και την Καλλιθέα (στην πρωτεύουσα).



ΕΘΝΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια