Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Πλήθους κόσμου, φορείς και αρχές συμμετείχε χθες στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου στη γερμανική Κατοχή με αφορμή τη συμπλήρωση 73 ετών από
αυτό.
Από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 1943 το χωριό ξεκληρίστηκε γιατί τόλμησε να βοηθήσει τους αντάρτες και συγκεκριμένα 400 άνθρωποι δολοφονήθηκαν.
Στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα των διεκδικήσεων μέχρι την τελική δικαίωση αναφέρθηκαν αναφέρθηκαν ο δήμαρχος του κρητικού χωριού, Παύλος Μπαριτάκης, και ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ενωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.
Σήμερα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει τελετή μνήμης στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Βιάννου, στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου, περιοχή Σελί Αμιρών.
Χθες πραγματοποιήθηκε ημερίδα «μνήμης και διεκδίκησης», στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, όπου διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ολοκαύτωμα και το θέμα των γερμανικών οφειλών.
Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του, αναφερόμενος στην ιστορική επέτειο τόνισε ότι «η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ, στη μαρτυρική Βιάννο, δεν έχει μόνο συμβολική σημασία αλλά και ουσιαστική. Η σημερινή εκδήλωση, όπως και όλες οι προηγούμενες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας προσπάθειας, που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε».
Παράλληλα επισήμανε ότι η επέτειος είναι μια εκδήλωση για την ιστορική αλήθεια, για την ιστορική δικαιοσύνη. «73 χρόνια μετά, εδώ από τη Βιάννο, οφείλουμε να αναδείξουμε την κοινή εθνική κληρονομιά, που είναι η μνήμη της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης και των αγωνιστών ενάντια στη γερμανική κατοχή, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εκδήλωση διεκδίκησης με θέμα «Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και η Θυσία της Ελλάδας απαιτούν Δικαιοσύνη» οργανώνεται αύριο, Δευτέρα, στις 7 μ.μ.
Θα μιλήσουν οι Βασίλης Μπρακατσούλας, δικηγόρος, πρώην βουλευτής, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, η Ελένη Σαββάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Γιώργος Παπαδάκης, δημοσιογράφος- ιστορικός ερευνητής και εκπρόσωπος της Ομάδας «AK Distomo» από το Αμβούργο.
Aναμένεται να παρέμβουν δήμαρχοι Μαρτυρικών Δήμων, εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων και εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κώστας Τριγώνης, δημοσιογράφος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μαλεβιζίου.

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια