Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο πόλεμος των 5 ημερών για την Attica Bank

Με ορόσημο αλήθειας την επόμενη Δευτέρα και με πολιτικό διακύβευμα την ηθική «σημαία» της κυβέρνησης, ήτοι την αξιοπιστία των διακηρύξεων περί πάταξης της
διαπλοκής, κορυφώνεται η σύγκρουση για τον νέο χάρτη της τηλεοπτικής και μιντιακής εξουσίας.

Το τρίγωνο Attica Bank, τηλεοπτικές άδειες και όμιλος Καλογρίτσα οριοθετείται πλέον ως το πεδίο της πιο σκληρής πολιτικής μάχης στη δεύτερη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ – μιας μάχης, που βρίσκει την αντιπολίτευση σε συντεταγμένο μέτωπο με τους καναλάρχες να καταγγέλλει στήσιμο «νέας διαπλοκής», και την κυβέρνηση να περνά στην αντεπίθεση διακηρύσσοντας ότι στόχος είναι το «ηθικό της πλεονέκτημα» και η ίδια η νομιμότητα.

Ποιοι θα πληρώσουν και ποιοι όχι για τις άδειες

Σ’ αυτό τον σφοδρό, και γενικευμένο πλέον πόλεμο, το πρώτο «ταμείο» για νικητές και ηττημένους θα γίνει την Δευτέρα: Τότε λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος των τηλεοπτικών αδειών από τους 4 υπερθεματιστές κι εκεί θα αποτυπωθεί το «έσχες» και, εν μέρει, και το «πόθεν» των πλειοδοτών.

Εως τότε και για το επόμενο πενθήμερο, προδιαγράφονται νέα εκρηκτικά επεισόδια στο σήριαλ των εκατέρωθεν αποκαλύψεων και καταγγελιών, με την αντιπολίτευση και τους νυν καναλάρχες να έχουν πάντοτε στο στόχαστρο τον όμιλο Καλογρίτσα, στον οποίον καταλογίζουν ευνοϊκές δανειοδοτήσεις από την Attica Bank και προνομιακές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη.

Το πόρισμα για τα δάνεια της Attica Bank

Οι εν λόγω καταγγελίες βασίζονται πάντοτε στις διαρροές από το – μη δημοσιοποιημένο ακόμη – πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank, για το οποίο πάντως ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής Αθανάσιος Τσάδαρης δήλωσε χθες ότι δεν περιλαμβάνει αναφορές σε πρόσωπα.

Ο ίδιος είπε πως τα δάνεια στις εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα είναι ενήμερα, εξυπηρετούνται κανονικά και έχουν δοθεί με συγκεκριμένες εγγυήσεις και αυστηρούς όρους.

Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, θα σταλεί τελικά και στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία όμως κάνει ήδη λόγο για «επιχείρηση συγκάλυψης σκανδάλου», ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιούργησε «ΣΥΡΙΖΑ ΒΑΝΚ για να χρηματοδοτήσει το ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL με τα λεφτά των φορολογουμένων και ασφαλισμένων».

«Δεν υπάρχουν φίλοι, υπάρχουν μόνον νόμοι»

Αποκρούοντας τα πυρά, η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας σχέδιο διατήρησης των  «κεκτημένων της ανομίας» και επιμένοντας σταθερά ότι η διαδικασία για την χορήγηση των 4 αδειών θα προχωρήσει με βάση αποκλειστικά και μόνον το γράμμα του νόμου.

«Δεν υπάρχουν φίλοι, υπάρχουν μόνον νόμοι», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ νωρίτερα πηγές του Μαξίμου στόχευαν τη ΝΔ τονίζοντας: «Η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των «λυτών και δεμένων» να μην εφαρμοστούν οι νόμοι και να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης,  πέφτει στο κενό».

Οι καταγγελίες Δραγασάκη

Την κυβερνητική αντεπίθεση προχώρησε ένα βήμα παραπάνω ο Γιάννης Δραγασάκης με κύκλους της αντιπροεδρίας να καταγγέλλουν σχέδιο ευτελισμού και υφαρπαγής της Attica Bank. «Υπάρχουν κέντρα και δυνάμεις που επιδιώκουν είτε το κλείσιμο, είτε την εξαγορά της Τράπεζας Αττικής έναντι ευτελούς τιμήματος» ανέφεραν χαρακτηριστικά, ενώ άλλες κυβερνητικές πηγές δεν εξαιρούσαν από τα εν λόγω κέντρα ούτε πολιτικά, ούτε τραπεζικά συμφέροντα.

Ο πόλεμος Σπίρτζη - Στουρνάρα

Σ’ αυτό το κλίμα, η μάχη παίρνει και χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας ανάμεσα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρα και τον υπουργό Υποδομών, και κουμπάρο του Χρήστου Καλογρίτσα, Χρήστο Σπίρτζης.

Οι δυό τους αντάλλαξαν σκληρές αιχμές χθες, με τον μεν Χρήστο Σπίρτζη να καταλογίζει ευθύνες ελλιπούς εποπτείας στον Γιάννη Στουρνάρα για τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Attica Bank από το 2011 έως το 2014, την δε κεντρική τράπεζα να του απαντά με τη διαρροή «Κρείττον του λαλείν το σιγάν» - ήτοι, «η σιωπή είναι καλύτερη από τη φλυαρία».

Μεταφράζοντας τις εν λόγω αιχμές, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι από τους ελέγχους που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας, και με βάση στοιχεία που έχουν ήδη κατατεθεί και στη Βουλή, η Attica Bank είχε χορηγήσει – και επί θητείας Στουρνάρα – δάνεια 10,2 εκατομμυρίων στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με μοναδική εγγύηση τις κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων.

Στον αντίποδα, πηγές κοντά στην Τράπεζα της Ελλάδος υπενθύμιζαν ότι από το 2011 έως το 2015 – διάστημα στο οποίο ο Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να πήρε δάνεια άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την Attica Bank – ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ και ήλεγχε το ΤΣΜΕΔΕ, τον βασικό μέτοχο της Τράπεζας Αττικής.




tvxs.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια