Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σύντομα και χάπι ινσουλίνης για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη


Το τέλος των καθημερινών ενέσεων ινσουλίνης σε εκατομμύρια άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αναμένεται να φέρει το επαναστατικό χάπι ινσουλίνης.


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Niagara, στη Νέα Υόρκη, βρήκαν τρόπο να περικλείουν την ινσουλίνη σε ένα χάπι το οποίο μπορεί να την μεταφέρει ανέπαφη από το στομάχι ώστε να την απελευθερώνει στο έντερο.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη χορήγηση της ινσουλίνης από το στόμα ήταν η διέλευσή της από το στομάχι, όπως δήλωσε η δρ Μαίρυ ΜακΚορτ, καθηγήτρια Χημείας στο πανεπιστήμιο. Και αυτό γιατί πρωτεΐνες όπως η ινσουλίνη είναι πολύ ευαίσθητες στο όξινο περιεχόμενό του και διαλύονται πριν φθάσουν στα έντερα και στην κυκλοφορία του αίματος. Το εμπόδιο αυτό ξεπέρασαν η δρ ΜακΚορτ και οι συνεργάτες της με τη βοήθεια ενός νέου είδους καψακίων που δημιούργησαν από φυσικά μόρια λιπιδίων, τους χοληστερυλεστέρες.

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές κατά τη διάρκεια του 252ου Ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, οι κάψουλές τους έχουν την ιδιότητα να διέρχονται ανέπαφες από το στομάχι ακριβώς όπως συμβαίνει με τα λιπίδια των τροφίμων που τρώμε. Έτσι, δεν χρειάζονται κάποιο περίβλημα από πολυμερή για να αντέξουν τις επιδράσεις των γαστρικών οξέων και να φθάσουν έως το έντερο.

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν πως όταν οι κάψουλες αυτές, τις οποίες ονόμασαν χοληστοσωμάτια (cholestosomes), φθάσουν στο έντερο, ο οργανισμός τις αντιλαμβάνεται ως λιπίδια που πρέπει να διασπαστούν και έτσι διαλύονται, απελευθερώνοντας την ινσουλίνη που περικλείουν.
Οι ερευνητές συνεχίζουν τα πειράματά τους σε ζώα για να προχωρήσουν σύντομα σε μελέτες σε ανθρώπους.



Πηγή: ygeia.tanea.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια