Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άνδρες και κάπνισμα: οι βλάβες που προκαλεί στο σπέρμα




Μέχρι σήμερα οι γιατροί συνιστούσαν στις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί να πάψουν να καπνίζουν καθώς η βλαβερή αυτή συνήθεια επηρεάζει αρνητικά την υγεία των αγέννητων μωρών τους. Μια νέα μελέτη όμως έρχεται να διαπιστώσει ότι το ίδιο ισχύει και για τους μέλλοντες πατέρες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «BJU International», πραγματοποιήθηκε σε 40 εθελοντές από τη Βραζιλία και έδειξε ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τα σπερματοζωάρια, προκαλώντας βλάβες στο DNA οι οποίες μπορεί να περάσουν στους απογόνους του άνδρα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα από 20 καπνιστές και 20 μη καπνιστές, τα οποία και υπέβαλαν σε σειρά αναλύσεων.

Όπως διαπίστωσαν, το σπέρμα των καπνιστών είχε περισσότερο κατακερματισμό του DNA, πιθανώς εξαιτίας του οξειδωτικού στρες από το κάδμιο και τη νικοτίνη των τσιγάρων. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κατακερματισμός του DNA του πατέρα σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες γενετικών προβλημάτων στα έμβρυα, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Από τη συγκεκριμένη μελέτη έγινε φανερό ότι τα σπερματοζωάρια των καπνιστών είχαν βλάβες σε τέτοιο βαθμό ώστε ήταν πολύ πιθανό να είχε πληγεί η αναπαραγωγική ικανότητά τους ενώ κι αν ακόμα συνέβαινε γονιμοποίηση ήταν μειωμένες οι πιθανότητες υγιούς κύησης και γέννησης υγιούς μωρού.

Οι ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο που πραγματοποίησαν τη μελέτη εξέτασαν επίσης 422 πρωτεΐνες του σπέρματος, ανακαλύπτοντας ότι στους καπνιστές η μία δεν υπήρχε καθόλου, οι 27 παράγονταν σε μειωμένα επίπεδα και οι 6 παράγονταν σε αυξημένα επίπεδα.

Το σπέρμα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (η φυσιολογική περιεκτικότητα είναι περίπου 35-55 g/L), το 70% εκ των οποίων εκκρίνονται από τις σπερματοδόχους κύστεις, το 20% από τον προστάτη και το 10% από τους όρχεις και την επιδιδυμίδα.

Τα νέα ευρήματα σε συνδυασμό μεταξύ τους υποδηλώνουν ότι το κάπνισμα προκαλεί μία οξεία φλεγμονώδη αντίδραση στους όρχεις και στις άλλες δομές του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος που συμμετέχουν στην παραγωγή του σπέρματος, η οποία βλάπτει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

«Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα ασκεί αρνητική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα και τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη αυτή» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρικάρντο Πιμέντα Μπερτόλα, από τον Τομέα Ουρολογίας του πανεπιστημίου.

Το μήνυμα της νέας μελέτης, κατέληξε, είναι ότι το κάπνισμα αλλοιώνει τη λειτουργική ποιότητα του σπέρματος και μειώνει την ικανότητα του άνδρα να παράγει υγιή σπερματοζωάρια που θα οδηγήσουν σε υγιείς απογόνους. Επομένως, οι άνδρες που σκέπτονται να κάνουν οικογένεια πρέπει οπωσδήποτε να πάψουν να καπνίζουν.





Πηγή: ygeia.tanea.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια