Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το bloko.gr αποκαλύπτει τον τρόπο δράσης του κυκλώματος διακίνησης τών μεταναστών

Ιδιαίτερα πονηροί, ευέλικτοι και με γρήγορα αντανακλαστικά φαίνεται ότι ήταν τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης των μεταναστών, που εξάρθρωσαν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης
Οργανωμένου Εγκλήματος. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν ανακαλύψει τέσσερις διαφορετικούς τρόπους, προκειμένου να θησαυρίζουν προωθώντας μετανάστες από τη χώρα μας σε άλλες της κεντρικής Ευρώπης.

"Τα περιστέρια πετούσαν από την Αθήνα και Σαντορίνη"

Ο πρώτος τρόπος δράσης και ο πιο ακριβός, όπως την κατέγραψαν κατά την έρευνά τους οι αστυνομικοί, ήταν το αεροπορικό ταξίδι με πλαστά διαβατήρια. Στις τηλεφωνικές συνομιλίες των μελών του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν τις κωδικές ονομασίες "πουλιά" και "περιστέρια" για τους μετανάστες, που προωθούσαν με αεροπλάνα στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η αμοιβή του κυκλώματος κυμαινόταν από 2.200-3.000€, ανάλογα με την περίσταση, ενώ ο μετανάστης πλήρωνε για το πλαστό διαβατήριο άλλα 500-800€ (αν το έφτιαχναν με ηλεκτρονικό υπολογιστή ή αν ήταν παραποίηση ενός αληθινού εγγράφου). Το κύκλωμα, μάλιστα, ζητούσε και 1000€ εγγύηση από τον μετανάστη, μέχρι να επιστρέψει το διαβατήριο για να το χρησιμοποιήσουν και πάλι με τη... μέθοδο τής ανακύκλωσης.
Πονηρά σκεπτόμενοι, κατά τη διάρκεια επιβίβασης του μετανάστη στο αεροσκάφος, κυρίως στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Σαντορίνης, οι διακινητές δεν μιλούσαν τηλεφωνικά απευθείας με τον "πελάτη" τους, αλλά μέσω τρίτου, ώστε σε περίπτωση σύλληψης οι αστυνομικοί να μην φθάσουν στα ίχνη τους.

"Πεζοπόροι στη ζούγκλα"

Επειδή οι... έχοντες μετανάστες είναι λίγοι, το κύκλωμα σαν ένα κανονικό ταξιδιωτικό πρακτορείο ενσωμάτωσε και φθηνότερο πακέτο. Οι φτωχότεροι, λοιπόν, συνέχιζαν το ταξίδι τους στην Ευρώπη είτε από τα χερσαία σύνορα της ΠΓΔΜ είτε μέσω θαλάσσης προς τα ανατολικά παράλια της Ιταλίας.
Με την καθοδήγηση τών μελών του κυκλώματος οι μετανάστες πήγαιναν στο Πολύκαστρο του Κιλκίς με ΚΤΕΛ και από εκεί στο χωριό Ευζώνοι. Πρώτα, βέβαια, τους είχαν προμηθεύσει ένα πλαστό δελτίο πολιτικού ασύλου ή υπηρεσιακού σημειώματος. 
Από τους Ευζώνους έφευγαν περπατώντας προς την ΠΓΔΜ από δασική περιοχή με την κωδική ονομασία "δάσος' ή "ζούγκλα" και έφθαναν σε χωριό της γειτονικής χώρας και από εκεί μέσω Σερβίας στον τελικό προορισμό, την Ουγγαρία, με τη βοήθεια άλλων "συνοδών", μελών του κυκλώματος.

Δια θαλάσσης, με φουσκωτό σκάφος από κάποια παραλία της Δυτικής Ελλάδας στην Ιταλία, όπου τους έλεγαν να πάνε στον πλησιέστερο χώρο πρώτης υποδοχής, όπου συλλαμβάνοντας από τις ιταλικές αρχές.

"Υποκαταστήματα στο Ανατολικό Αιγαίο"

Τα μέλη του κυκλώματος είδαν ότι τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έτσι αποφάσισαν να ανοίξουν υποκαταστήματα εκεί, να εντοπίζουν μετανάστες που δεν είχαν ταυτοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές και να τους δίνουν πλαστά έγγραφα, προκειμένου να μην περιμένουν στις ουρές, αλλά να προωθούνται πιο γρήγορα στην πρωτεύουσα και από εκεί στην ΠΓΔΜ και την υπόλοιπη Ευρώπη.

"Πολυεθνική με παράρτημα και στην Τουρκία"

Δεν έμειναν μόνο στους μετανάστες, που έβρισκαν στη χώρα μας, αλλά φρόντιζαν να φέρνουν ακόμα περισσότερους. Έτσι συνεργάστηκαν με λαθροδιακινητές, που είχαν έδρα στα τουρκικά παράλια, για να φέρθουν μετανάστες με φουσκωτά σκάφη στη χώρα μας. Για να γλιτώνουν χρήματα, μάλιστα, έβαζαν λίγα καύσιμα στις μηχανές των σκαφών, ώστε να μένουν μεσοπέλαγα, παρά τον κίνδυνο των κακών καιρικών συνθηκών, και να συλλαμβάνονται από τις ελληνικές λιμενικές αρχές.

Σε όλες τις μεθόδους οι διακινητές ζητούσαν χρηματικά ποσά από τους μετανάστες, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι κατέθεταν σε κατάστημα-"εγγυητήριο", από το οποίο έπαιρναν τα χρήματα τα μέλη του κυκλώματος, όταν το ταξίδι τελείωνε με... επιτυχία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια