Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η κλωτσιά στα νώτα των αρχιστράτηγων του μεταναστευτικού της ΕΛ.ΑΣ.

Πολύ πρόσφατα κάναμε ως bloko.gr μια κριτική προσέγγιση απέναντι στο σύγχρονο υπό διαμόρφωση εικονογραφημένο λεξικό αστυνομικής χρήσης και πάνω σε έννοιες όπως
"αρχιστράτηγος του μεταναστευτικού", ή άλλου μορφολογικού επικοινωνιακού είδους σολοικισμών με ευκαιριακές παραπομπές. Ίσως να επικριθήκαμε γι αυτή μας την επιλογή κόντρα στο ενθουσιαστικό ρεύμα που δημιούργησε η ανάγκη της ανάτασης πάνω από το δεδομένο φυσικό.

Και γράφαμε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα είναι βαθύ και πολυσύνθετο, αλλά εξαιτίας της απουσίας πολιτικών δομικών στρατηγικών επιλογών, προκρίνονται κάποια πρόσωπα για να θαφτεί κάτω από το χαλί η αδυναμία ή η ανικανότητα. Και για τους προβεβλημένους που εικοτολογικά αδικήσαμε, το νόημα ήταν ένα. Σήμερα η προβολή και η εφήμερη δόξα, αύριο η αποκαθήλωση και το ανάθεμα ως εικονικό πρόταγμα μιας θολής όσο και στρεβλής εικόνας και ως primus inter pares μιας μη διαχειρίσιμης κατάστασης που επωμιστήκαμε το βάρος της ταυτοποίησης. Και δε λέμε solus primus ως αποκλειστικός και μόνος ανάδοχος μιας ανέλπιστης επιτυχίας πάνω στην τεχνικά αδύναμη αλλά υπαρκτή παραδοξολογία του συμβεβηκότος, προκειμένου να μην απορροφηθεί όλη η ενέργεια προς μια κατεύθυνση. Σε αντίθεση με την εξόφθαλμα διαφαινόμενη προοπτική της αποτυχίας, οπότε ο λίθος έχει προδιαγεγραμμένο και αυτούσιο προσανατολισμό.

Οι συνθήκες στη Λέσβο, όπως αποκαλύφθηκε τελικά ότι ήταν πίσω από την εικόνα της κλωτσιάς του υπαστυνόμου της ΥΜΕΤ, αποτελούν το τελεολογικά σημειολογικό και μεταφορικό απείκασμα μιας οικτρής για τα σύγχρονα νεοελληνικά δεδομένα παθογενούς κατάστασης. Το πρόβλημα ορατό και υπαρκτό, αλλά διαχείριση δια της τακτικής του στρουθοκαμηλισμού. Αυτό όμως δεν θα εμποδίσει κανέναν στην πρώτη ευκαιρία, όχι μόνο να αποκαθηλώσει το είδωλο, αλλά να το κάψει προς γνώση και συμμόρφωση πάνω σε μεσαιωνικές πυρές οιονεί εξιλέωσης και με "Πρόδικους" ανανοηματοδότησης του σημαινόμενου, τους σύγχρονους ιεροεξεταστές. Το έργο αυτό κάπου το έχουμε ξαναδεί. Γι αυτό και απαιτείται σύναιση και αυτοσυγκράτηση.
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια