Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ζωή μου άλλαξε με το βραχιολάκι

Στην Αγγλία σήμερα επιτηρούνται ηλεκτρονικά 10.000 κρατούμενοι, στη Γαλλία 15.000, ενώ στη Σουηδία η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εφαρμόσει το βραχιόλι σε μετανάστες έως ότου αποφασίσει σε ποιους 
Πέντε μήνες πέρασαν από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που καθόριζε τις ειδικότερες προϋποθέσεις για τη χρήση του βραχιολιού από υπόδικους ή
κατάδικους οι οποίοι επιθυμούν να εκτίσουν την ποινή τους κατ' οίκον.

Στην Αγγλία σήμερα επιτηρούνται ηλεκτρονικά 10.000 κρατούμενοι, στη Γαλλία 15.000, ενώ στη Σουηδία η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εφαρμόσει το βραχιόλι σε μετανάστες έως ότου αποφασίσει σε ποιους από αυτούς θα χορηγήσει άσυλο.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η εταιρεία που ανέλαβαν την υλοποίηση του θεσμού δήλωσαν έτοιμοι για την πιλοτική εφαρμογή του σε 250 κρατούμενους. Από τότε, όμως, μόνο... δύο (!) υπόδικοι το ζήτησαν και το φορούν, γεγονός που δείχνει ότι μάλλον ο θεσμός δεν... περπατά. Στην Αγγλία σήμερα επιτηρούνται ηλεκτρονικά 10.000 κρατούμενοι, ενώ στη Γαλλία 15.000. Στη Σουηδία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εφαρμόσει το βραχιόλι σε μετανάστες έως ότου αποφασίσει σε ποιους από αυτούς θα χορηγήσει άσυλο. Στην Ελλάδα λοιπόν φαίνεται πως κάτι πάει στραβά...
To «Εθνος της Κυριακής» συνάντησε τον έναν από τους δύο κρατούμενους που φορούν το βραχιολάκι, στο περιθώριο της δίκης του. Δέχθηκε να μας μιλήσει, αρκεί να τηρηθεί η ανωνυμία του, καθώς η ποινική διαδικασία φθάνει στο τέλος της. «Πώς νιώθετε με αυτό το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης; Αισθάνεστε ότι σας... κατασκοπεύουν;» τον ρωτήσαμε... «Καθόλου!» απάντησε αυθόρμητα. «Ο θεσμός εδώ στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένος. Στην Αγγλία εφαρμόζεται τα τελευταία 10 χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία. Απορώ πώς μόνο δύο κρατούμενοι έχουν δεχθεί να το φορέσουν».
Παρ’ όλα αυτά δίπλα του έχει δύο αστυνομικούς που τον επιτηρούν. Ο ίδιος αναρωτιέται: «Γιατί να με ακολουθούν; Επειδή είμαι στο δικαστήριο; Αφού η αστυνομία γνωρίζει ότι η μόνη διαδρομή που κάνω είναι από το σπίτι στο δικαστήριο... Νομίζω ότι δεν υπάρχει ακόμη εμπιστοσύνη στον θεσμό, γι’ αυτό δεν εφαρμόζεται».
Ο συγκεκριμένος κρατούμενος για οικονομικό σκάνδαλο, έμεινε στη φυλακή για περισσότερο από έναν χρόνο και όταν το συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημά του για αποφυλάκιση με βραχιολάκι, το φόρεσε αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη. «Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ του σπιτιού και του Κορυδαλλού» μας είπε, υποστηρίζοντας ότι σε άλλες χώρες οι κρατούμενοι φορούν το βραχιόλι, πηγαίνουν στη δουλειά τους, πληρώνουν τους φόρους τους και επιστρέφουν στο σπίτι τους. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τον θεσμό και να έχει παράλληλα έσοδα. Επιπλέον, η επιστροφή στην κοινωνικοποίηση αποτρέπει από το έγκλημα. Νομίζω ότι οι ιθύνοντες θα πρέπει να το ξανασκεφτούν...».

Τι προβλέπεται
Ο νόμος για την ηλεκτρονική επιτήρηση (4205/13) προβλέπει την εφαρμογή της σε όλα τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας, δηλαδή στην κύρια ανάκριση, στην υπό όρων απόλυση, ακόμη και στις τακτικές άδειες. Ωστόσο ο νόμος δεν επιφυλάσσει αυτή την ποινική μεταχείριση για όλες τις ομάδες των κατηγορουμένων, καθώς εξαιρεί εκείνους που εμπλέκονται με διακεκριμένες μορφές ναρκωτικών, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, ανθρωποκτονίες, ασέλγειες και άλλα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, πορνογραφία και το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες μπορούν να το φορέσουν, αρκεί να μπορούν να καταβάλλουν 12,9 ευρώ την ημέρα και να έχουν τηλεφωνική σύνδεση στο σπίτι τους, προϋπόθεση απαραίτητη για τη λειτουργία του συστήματος, το οποίο παρακολουθεί το σήμα του βραχιολιού. Ακόμη όμως και αν τα χρήματα δεν υπάρχουν, ο κατηγορούμενος μπορεί να επικαλεστεί οικονομική αδυναμία και, αν την αποδείξει, το Δημόσιο θα πληρώσει γι’ αυτόν το ποσό που απαιτείται. Ούτε αυτή η οικονομική διευκόλυνση άνοιξε τα φτερά του θεσμού. Τι φταίει λοιπόν;
Οσοι κινούνται στον χώρο της δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων ήταν το πρώτο αγκάθι που λειτούργησε ως ανάχωμα -αν όχι ως υπονόμευση- στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης.
Το ερώτημα που θέτουν δικαστές και εισαγγελείς είναι γιατί ένας κρατούμενος που μπορεί να αποφυλακιστεί χωρίς βραχιόλι να θελήσει να το φορέσει και να εκτίει την ποινή του κατ’ οίκον, αντί να είναι ελεύθερος;

ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Ακύρωσε στην πράξη το μέτρο
Οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου (4322/15) τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο Μάιο και έναν μήνα μετά (Ιούνιος 2015) είχαν αποφυλακιστεί 1.400 κρατούμενοι. Τα εισαγγελικά γραφεία σε λίγες ημέρες «βούλιαξαν» από αιτήσεις κρατουμένων που πληρούσαν τους όρους και θα έβλεπαν την πόρτα της εξόδου.
Ειδικότερα, με τον επίμαχο νόμο, ο οποίος έγινε και αντικείμενο σύγκρουσης με την αντιπολίτευση λόγω Σάββα Ξηρού, προβλέπεται η απόλυση με όρους για ποινές μέχρι 3 έτη (αρκεί να έχει συμπληρωθεί το 1/10 της ποινής), μέχρι 5 χρόνια (με τον όρο να έχει εκτιθεί το 1/5), ενώ για ποινές μέχρι 10 χρόνια να έχουν συμπληρωθεί τα 2/5.
Η αστοχία
Σε αυτόν τον νόμο δεν προβλέφθηκε η χρήση του βραχιο­λιού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις μετά την αποφυλάκιση δύο Γεωργιανών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για ληστείες και λίγο μετά την έξοδό τους από τις φυλακές δολοφόνησαν τον εστιάτορα στην Υδρα... Δικηγόροι και εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι, εάν είχε προβλεφθεί για αυτές τις περιπτώσεις η υποχρεωτική ηλεκτρονική επιτήρηση, ίσως το έγκλημα να είχε αποτραπεί.
Το δεύτερο αγκάθι για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι ο φόβος από την πλευρά των δικηγόρων ότι μπορεί να μην έχουν τύχη οι αιτήσεις των κατηγορουμένων γιατί εισαγγελείς και δικαστές είναι «συντηρητικοί». «Υπάρχει δυσπιστία ακόμη στον καινούργιο θεσμό», όπως λένε, αλλά επισημαίνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός κρατουμένων πλέον είναι αλλοδαποί, οι οποίοι δεν έχουν καν ένα κατάλυμα. Πώς λοιπόν να εφαρμοστεί το βραχιόλι χωρίς τη... στέγη;


ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια