Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η «συλλογή του Γκέμπελς» επιστρέφει σε εβραϊκή οικογένεια


Συλλογή από αφίσες που είχε παρανόμως υφαρπάξει ο υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς, και είχε στην κατοχή του μουσείο του Βερολίνου, επεστράφη στους νόμιμους κατόχους της, μια εβραϊκή οικογένεια, μετά από 74 χρόνια μετά από απόφαση της
γερμανικής δικαιοσύνης.

Η σημερινή αξία της συλλογής ανέρχεται σε 4,4 εκατ. ευρώ. Ο Γκέμπελς υφάρπαξε τη συλλογή 4.300 αφισών το 1938 από τον εβραίο οδοντίατρο Χανς Σάχς, έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα.

Ο Σαχς οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από ορισμένες εβδομάδες, και κατέφυγε στο Λονδίνο και έπειτα στη Νέα Υόρκη. Απεβίωσε το 1974.

Το 1961 έλαβε 225.000 μάρκα (που αναλογεί σε ποσό άνω του μισού εκατ. ευρώ σήμερα) ως αποζημίωση από την κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας. Η συλλογή παρέμεινε ξεχασμένη επί χρόνια σε μια από τις αποθήκες του Μουσείου Γερμανικής Ιστορίας στο Βερολίνο.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας (με έδρα την Καρλσρούη) αναγνώρισε τους Σαχς ως νόμιμους ιδιοκτήτες της συλλογής που μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή της δίνοντας τέλος σε μια πολυετή διαμάχη με το μουσείο, που δέχθηκε την απόφαση του δικαστηρίου.
- http://www.skai.gr/news/culture/article/197781/i-sullogi-tou-gebels-epistrefei-se-evraiki-oikogeneia/?utm_source=rss_news_culture&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss


.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια