Στην Καλαμάτα βρέθηκε την Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας με τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης.
Στην ίδια εκδήλωση έγινε απολογισμός του αστυνομικού έργου στη Μεσσηνία, ενώ ακολούθησε παρουσίαση των δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Τοποθετήσεις
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ξεκίνησε με χαιρετισμούς των δημάρχων Καλαμάτας και Μεσσήνης, με τον κ. Βασιλόπουλο να μιλά για το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Δημοτικής & Ελληνικής Αστυνομίας, Δήμου Καλαμάτας, που άρχισε να λειτουργεί το 2021 και με το μνημόνιο που υπογράφηκε χθες, μεταξύ άλλων, να προβλέπει τη μεταφορά του στη Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν αρκεί η μεταφορά του Κέντρου και η λειτουργία του εκεί, που σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα, αλλά ζήτησε από τον υπουργό την περαιτέρω ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, καθώς και τη βοήθειά του για να μετεγκατασταθούν οι Ρομά της Αγίας Τριάδας και να αποδοθούν οι εκτάσεις, που τώρα είναι υπό κατάληψη, εκ νέου στους ιδιοκτήτες τους. Επίσης, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή εκεί του νέου αστυνομικού μεγάρου.
Για τον ίδιον σημαντικό είναι να υπάρχει αίσθημα ασφαλείας στους δημότες και με γοργούς ρυθμούς να λυθούν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με αυτήν.
Ακολούθησε χαιρετισμός από το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, που εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δείχνει ενδιαφέρον από πλευράς Πολιτείας, καθώς επίσης ότι το μνημόνιο που υπογράφηκε είναι μια πράξη ευθύνης και δέσμευσης απέναντι στους πολίτες.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ανάσα και οξυγόνο» την ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες.
Στο βήμα στη συνέχεια ανέβηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος μίλησε για την ανάπτυξη της Καλαμάτας, κι όπως είπε, «το σημαντικότερο για να συνεχιστεί αυτή είναι η ασφάλεια. Είναι ο θεμέλιος λίθος της ύπαρξής μας, και χωρίς αυτήν ούτε εμείς ούτε η χώρα μπορεί να υπάρχει».
Πρόσθεσε δε, ότι γίνονται σημαντικά βήματα για την ασφάλεια της χώρας, σε επίπεδο θωράκισης της άμυνάς μας, των συνόρων μας και της εσωτερικής ασφάλειας, η οποία σχετίζεται με την καθημερινότητα, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την ασφαλή διαμονή όλων, που είναι και το μέγιστο αγαθό σήμερα.
«Έχουμε χρέος και καθήκον στο πλαίσιο του Συντάγματος ως κυβέρνηση και σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλοι μαζί να κατακτήσουμε έναν υψηλό βαθμό ασφάλειας της χώρας, της πόλης, της γειτονιάς», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να συμπληρώσει ότι όσον αφορά στο Δήμο Καλαμάτας, «έχουμε διαδρομή στενής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια με το δήμαρχο Καλαμάτας, που ενισχύεται. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τους πρώτους Δήμους στη χώρα που εξόπλισε την πόλη με δικές του κάμερες, βοηθώντας το έργο της Αστυνομίας, μέσα και από το κοινό Επιχειρησιακό Κέντρο, για την αντιμετώπιση της κατά καιρούς έξαρσης της εγκληματικότητας».
Μιλώντας ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καλαμάτα, είπε ότι τα γνωρίζει καλά, όπως γνωρίζει ότι χρειάζεται καθημερινή ενασχόληση της Αστυνομίας. «Δε χρειάζεται καθόλου εφησυχασμός, γιατί, δυστυχώς, μέσα στην πόλη υπάρχουν δυνάμεις που προκαλούν προβλήματα, ενοχλούν τους κατοίκους.
Μια μικροεγκληματικότητα τόσο, όμως, ενοχλητική που επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων.




Ούτε ο πολιτισμός μας, ούτε ο τρόπος ζωής μας, ούτε η μάχη που δίνουμε καθημερινά να βελτιώσουμε τη ζωή μας, επιτρέπουν να ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα που διαταράσσουν τη ζωή μας. Από τις απλές διαταράξεις ενός κέντρου διασκέδασης μέχρι τους θορύβους που προκαλούν διάφοροι που δε σέβονται τους συμπολίτες τους. Από τις κλοπές και τις διαρρήξεις μέχρι μια σειρά από όλα αυτά που πρέπει να αποτελούν καθημερινό μας μέλημα, προτεραιότητα και μια στρατηγική αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Θέλουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θέτοντας αυτό ως βασικό ζητούμενο της κοινωνίας και στόχο της Πολιτείας.
Για τα ναρκωτικά, είπε πως η ηγεσία του υπουργείου πρέπει να εργάζεται για να καταφέρει να τα εξολοθρεύσει, ενώ αναφέρθηκε και στην ενδοοικογενειακή βία, την οποία χαρακτήρισε ως ένα φαινόμενο απεχθές. Επίσης, μίλησε για τη βία των ανηλίκων που «πλέον έχει αλλάξει και δεν είναι απλά ένας καυγάς, αλλά έχουν δημιουργηθεί συμμορίες ανηλίκων που επιτίθενται σε παιδιά για να ληστέψουν, να ασκήσουν βία. Αντί για φυσική γροθιά που ήταν στο παρελθόν, πλέον υπάρχει η σιδερογροθιά, το μαχαίρι, υπάρχουν πλέον φονικά όργανα. Είναι κάτι που τρομάζει τους γονείς, την κοινωνία, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα στα σχολεία, στη γειτονιά, στην τοπική κοινωνία, και η Αστυνομία καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην τελευταία του φάση, όταν εκδηλώνεται μια πράξη βίας. Είναι ένας καινούριος όρος και κλάδος της Αστυνομίας, η Κοινωνική Αστυνόμευση» παρατήρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας, παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα που καλείται να λύσει είναι τα ίδια με το 2021.
Επιπρόσθετα, μίλησε για το οργανωμένο έγκλημα και είπε χαρακτηριστικά: «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, γιατί δεν έχουν θέση ούτε οι μπράβοι, ούτε οι κακοποιοί, ούτε οι εγκληματίες, σε αυτή την τόσο φιλειρηνική ελληνική κοινωνία».
«Υπάρχει ένα αίτημα των καιρών να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νέα εργαλεία, τα σύγχρονα εργαλεία που μας παρέχει η τεχνολογία, για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην εξιχνίαση των εγκλημάτων, στην πρόληψη και αποτροπή της παραβατικότητας. Και θέλουμε να εισάγουμε όλους τους σύγχρονους τρόπους, τις νέες τεχνολογίες, στην εξιχνίαση των εγκλημάτων, προκειμένου να γίνουμε αποτελεσματικότεροι», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Κλείνοντας ο υπουργός δήλωσε: «Η δική μας αποστολή είναι αυτή την παραβατικότητα, αυτό το βαθμό εγκληματικότητας, να τον περιορίσουμε και να τον εξαφανίσουμε. Και σε αυτή την αποστολή μας, σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε, μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες που προβλέπει κυρίως ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, στη γειτονιά, στα Δημοτικά Συμβούλια, στα Συμβούλια της κάθε Κοινότητας».
«Η παραβατικότητα ευνοεί λίγους αλλά ενοχλεί εκατομμύρια», είπε πριν κατέβει από το βήμα.

Έπειτα η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, που συντόνισε την εκδήλωση, κάλεσε στο βήμα τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Λαμπρόπουλος. Με τη σειρά του, ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι η ασφάλεια είναι σημαντικό αγαθό για τον πολίτη και θα πρέπει η Μεσσηνία να γίνει ένας νομός πρότυπο με το σύστημα καμερών που αναμένεται να λειτουργήσουν στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης, ενώ ζήτησε και από τους άλλους Δήμους, αλλά και από την Περιφέρεια, να συμβάλουν για να μεγαλώσει το δίκτυο καμερών.

Στη συνέχεια ο κ. Λαμπρόπουλος μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία και έκανε γνωστό ότι το 2019 είχαν καταγραφεί μόνο 5.000 περιστατικά, ενώ το 2024 αυτά έφτασαν τα 25.000. Όπως υποστήριξε, και πριν υπήρχαν, αλλά το κράτος δεν είχε ασχοληθεί όπως κάνει τώρα.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Κυριαρχεί η μικροπαραβατικότητα
Μετά τον κ. Λαμπρόπουλο ο αστυνομικός διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αθανάσιος Χριστόπουλος, προχώρησε στον απολογισμό του αστυνομικού έργου στο νομό.

Μεταξύ άλλων, ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες του αστυνομικού ενδιαφέροντος της περιοχής και παρουσίασε το αστυνομικό έργο εστιασμένο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας ανηλίκων, αλλά και στην τροχαία αστυνόμευση.
Κατέληξε δε, ότι αυτό που κυριαρχεί είναι η μικροπαραβατικότητα, ενώ ανέφερε τους στόχους από τη λειτουργία των καμερών που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα μνημόνια συνεργασίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για Τροχαία Αστυνόμευση- Ελέγχους – Παραβάσεις: Το 2024 βεβαιώθηκαν 12.517 παραβάσεις. Είναι 2.822 περισσότερες από το 2023. Η αύξηση είναι της τάξης του 30%.
Το 2024, το 21% των παραβάσεων αφορούσε παραβάσεις σήμανσης (2.330), το 20% παράνομες σταθμεύσεις (2.196), το 19% υπερβολική ταχύτητα (2.115) και το 16% στέρηση ικανότητας οδήγησης (1.734).
Επίσης, 501 παραβάσεις αφορούσαν μέθη, 158 παραβίαση σηματοδότη, 176 αντικανονικό προσπέρασμα και 143 χρήση κινητού.
Το α’ τετράμηνο του 2025 έχουν βεβαιωθεί 2.502 παραβάσεις.
Μιλώντας για την παραβατικότητα ανηλίκων έκανε γνωστά τα εξής: Αύξηση 84% στις δικογραφίες για παραβατικότητα ανηλίκων και 80% στους ανήλικους δράστες για το 2024 σε σχέση με το 2023. 124 υποθέσεις και 140 δράστες το 2024.
Το 2024, το 56% των υποθέσεων αφορούν παραβάσεις ΚΟΚ, το 18% κλοπές – διαρρήξεις, το 6% ναρκωτικά και το 8% σωματικές βλάβες.
Το α’ τετράμηνο του 2025 σημειώθηκε μείωση 67% στις υποθέσεις. Συνολικά σχηματίστηκαν 46 δικογραφίες έναντι 138 το αντίστοιχο του 2024.

Έπειτα από όλα αυτά στο τραπέζι κάθισαν οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης βάζοντας τον υπουργό στη μέση, και οι τρεις τους υπέγραψαν τα μνημόνια συνεργασίας, που ελπίζουν, προφανώς, ότι θα βελτιώσουν την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών.
ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
Αύξηση των υποθέσεων κατά 234% το 2024 σε σχέση με το 2023
Έπειτα το σκηνικό άλλαξε και τη θέση του τραπεζιού πήραν καρέκλες, αφού ξεκίνησε η παρουσίαση δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής Βίας, με το λόγο να παίρνει αρχικά η αστυνομική υποδιευθύντρια του Επιτελικού Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, Κωστούλα Χριστοπούλου.

Η υποδιευθύντρια μίλησε για τη λειτουργία του γραφείου της Καλαμάτας, που ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου 2024 και σε αυτό υπηρετούν 8 αστυνομικοί.
Μεταξύ των στοιχείων που παρουσίασε, έγινε γνωστό ότι το 2024 οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 234% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το δε 2025 κατά μέσο όρο στο γραφείο φτάνουν κάθε μήνα 27 υποθέσεις, ενώ ήδη οι υπηρεσίες έχουν χειριστεί 197 υποθέσεις σε σχέση με το 2024.
Σχετικά με το Panic Button, ανέφερε ότι έγιναν 8 ενεργοποιήσεις και το 96% ήταν από γυναίκες, ενώ το 4% από άνδρες.
Οι συλλήψεις, έκανε γνωστό, αυξήθηκαν κατά 340% το 2024 σε σύγκριση με το 2023. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι συλλήψεις αυξήθηκαν κατά 71%.
Μεταξύ άλλων στοιχείων, η κα Χριστοπούλου έκανε γνωστό ότι το 71% των υποθέσεων του 2024 κατέληξε σε σύλληψη.
Στο πάνελ που στήθηκε κάθισαν η προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη, ο αστυνόμος α’ Χαράλαμπος Μαλτίδης, του Επιχειρησιακού Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Καλαμάτας, η κοινωνική ανθρωπολόγος Σοφία Κατσίποδα από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Καλαμάτας, η ψυχολόγος Δήμητρα Μιχαλοπούλου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης.

Ο καθένας μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία από τη δική του πλευρά και πώς τη ζει μέσα από καθημερινά περιστατικά. Όλοι μαζί κάλεσαν τα θύματα να ακολουθήσουν το μότο της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι «Σπάσε τη Σιωπή», να καταλάβουν ότι υπάρχουν ειδικοί για να τα ακούσουν και να τα σώσουν από αυτό που λέγεται ενδοοικογενειακή βία.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η χθεσινή εκδήλωση και πλέον όλοι αναμένουμε τις αλλαγές και τις δεσμεύσεις του κ. Χρυσοχοΐδη.
Πηγή:www.tharrosnews.gr
1 Σχόλια