Διαβάστε την ανακοίνωση:
Όπως είχαμε προαναγγείλει, η δημοσίευση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ήταν το επόμενο σχέδιο νόμου που θα τίθετο σε υποτιθέμενη διαβούλευση. Επισημαίνουμε τη λέξη «υποτιθέμενη», διότι δεν μπορούμε να θυμηθούμε άλλη φορά να έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου δίχως να συνοδεύεται από ανάλυση συνεπειών ρύθμισης ή αιτιολογική έκθεση, κάτι που προφανώς εμπίπτει στη νέα εποχή του «οικοσυστήματος καινοτομίας», στον Μεσαίωνα του οποίου έχουν περιέλθει οι ΕΔ.
Το σχέδιο νόμου για την περίθαλψη, τα νοσοκομεία και τις επιπλέον διάφορες διατάξεις υψηλού ενδιαφέροντος που επιχειρείται να περάσουν στα ψιλά, είναι ένα πολύ κακό νομοσχέδιο που κατά βάση προσπαθεί εναγωνίως να εξασφαλίσει χρήματα εκ των έσω, εις βάρος του προσωπικού και των υφιστάμενων δομών και δικαιωμάτων του και το οποίο θα σχολιάσουμε λεπτομερώς προσεχώς. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα από τα χειρότερα που έχουμε δει, αν και είμαστε βέβαιοι ότι θα ωχριά μπροστά σε όσα βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν.
Υπό αυτή την οπτική γωνία, η έστω καθυστερημένη αντίδραση συνδικαλιστικών φορέων των Αστυνομικών για τα θέματα της υγειονομικής περίθαλψής τους είναι καλοδεχούμενη και την υποστηρίζουμε με θέρμη και συναδελφικότητα, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η ουδετερότητα που επέλεξαν (μέχρι να θιγούν οικεία συμφέροντα) αποτέλεσε μέρος της διόγκωσης του προβλήματος. Οι λύσεις προφανώς δεν βρίσκονται στην περαιτέρω «σαρδελοποίηση» των υπηρεσιών παροχών υγείας. Ευελπιστούμε η αλλαγή στάσης της ΠΟΑΣΥ να αποτελέσει και έναυσμα για ουσιαστική συνεργασία εν όψει όσων έρχονται και τα οποία θα θίξουν και τους Αστυνομικούς, όσες διαβεβαιώσεις κι αν έχουν λάβει περί του αντιθέτου.
Παράλληλα, ως ήταν αναμενόμενο, την ίδια στιγμή η εργοδοτική Ομοσπονδία ΠΟΜΕΝΣ, που κατά τα λοιπά τηρεί σιγή ιχθύος για το σύνολο του νομοσχεδίου (και όχι μόνο) προκειμένου να μην στεναχωρήσει την εργοδοσία (και ριψοκινδυνεύσει τις άνευ καθηκόντων καρέκλες της, βεβαίως), εντόπισε μέσα σε έναν κυκεώνα δυσμενών διατάξεων έναν ακόμα αποκλειστικά δικό της «θρίαμβο»: την επίλυση του θέματος των ταυτοτήτων. Φυσικά, δεν έχει καμία σημασία το γεγονός ότι η ΠΟΕΣ αναδεικνύει το θέμα των αναχρονιστικών στρατιωτικών ταυτοτήτων σταθερά σχεδόν ετησίως από το 2014 (πιο πρόσφατο έγγραφο ήταν του 2024), ούτε ότι εμπεριέχεται στις πάγιες δημοσιευμένες διεκδικήσεις της «Ατζέντας 2024».
Μόνο εντυπωσιασμένος μπορεί να μείνει κανείς όταν ακούσει να λέγεται δημόσια ότι η εργοδοτική Ομοσπονδία, όπως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε κατά την «παράδοση-παραλαβή» της προεδρίας της, ήταν αυτή που έλυσε έως και το θέμα των ΑΣΣΥ 1989 που επιλύθηκε ένα έτος πριν (2016) η ίδια δημιουργηθεί (2017), κάτι που προφανώς παραπέμπει στις εποχές που ακόμα γίνονταν θαύματα, ή σε παραμύθια. Επίσης, ενδεικτικά, για να θυμίσουμε και άλλες «επιτυχίες» της, έφερε το επίδομα επικινδυνότητας (που δεν ήρθε ποτέ) σε μια συνάντηση που αποδεδειγμένα δεν έγινε ποτέ, είχε επιχειρήσει να καπελώσει έως και τα αναδρομικά του ΣτΕ του 2018 στα οποία δεν συμμετείχε ποτέ (εξάλλου η προσφυγή έγινε το 2013), και που γενικά προσπαθεί να παρουσιάζει τα πάντα εκ των υστέρων ως δικά της κατορθώματα, όπου όσο πιο εμφατική είναι η απουσία της από τα γεγονότα, τόσο πιο αδιαμφισβήτητη παρουσιάζεται η «επίλυση».
Ακόμα και το θέμα της συνυπηρέτησης, όπου υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις και οπτικοακουστικό υλικό που υποδηλώνουν ποιος φορέας (αστικός) συμμετείχε, «οφείλεται» στην εργοδοτική Ομοσπονδία που ήταν πλήρως και παντελώς απούσα. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε στη χώρα που ό,τι δηλώσεις, είσαι. Σημασία έχει τα ψέματα να λέγονται πειστικά και πιεστικά.
Μάλλον στην εργοδοτική Ομοσπονδία ΠΟΜΕΝΣ επιχειρούν να κρύψουν τις θέσεις τους που είναι εις βάρος των στρατιωτικών, επικαλούμενοι εικονικές και ανύπαρκτες επιτυχίες, ή καπελώνοντας το έργο άλλων. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Υπενθυμίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, ζητούν επέκταση των πραγματικών εργασίμων ετών στα 40 πραγματικά (ή 60 ηλικιακά) δηλαδή με αύξηση κατά 5 έτη για όλους, έχουν διαψεύσει τις επικείμενες αλλαγές στις δομές υγείας των ΕΔ (που διαβάζουμε), ζητούν επικουρική ασφάλιση η οποία δεν δύναται να συνυπάρχει με τη μετοχική σχέση, έχουν ταχθεί υπέρ του Σώματος Υπαξιωματικών (κοντός ψαλμός), έχουν αμφισβητήσει την έκταση των παραιτήσεων (λογικό, διότι δεν είναι ευδιάκριτες μέσα από το Υπουργείο) και πολλά ακόμα που έχουμε θίξει ενδελεχώς.
Ίσως οι μόνες περιπτώσεις που θυμόμαστε και τους αναγνωρίζουμε ότι είπαν αλήθεια, ήταν στην υποχρεωτική παρακράτηση των 30 € από τα πορτοφόλια των στελεχών τους για φερόμενες παροχές υπηρεσιών, διά της παραπλάνησης των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ και η μη υλοποίηση της υπόσχεσής τους (ως σχεδόν τελειωμένης) μεταφοράς τριών ακόμα τάξεων ΑΣΣΥ στο παλαιό σταδιοδρομικό καθεστώς. Ωστόσο, έχουν γνώση οι φύλακες, για όλα. Το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και πέφτουν πάντα οι μάσκες του, όπως συνέβη και με τις «αναφορές των 600 €» συν τη σχετική υποτιθέμενη δικαστική διεκδίκηση στο ΣτΕ.
Φορέας που εδρεύει επί σειρά ετών στο Υπουργείο και αποδεδειγμένα δεν μπορεί να επιλύσει κανένα θέμα, αντιλαμβανόμαστε όλοι για ποιον λόγο επιδιώκει εναγωνίως επιτυχίες. Όπως όλα τα εργοδοτικά σωματεία άλλωστε.
Πρόεδρος: Υποπλοίαρχος (Ε) Δημήτριος Μεθενίτης,
Γεν. Γραμματέας: Συνταγματάρχης (ΜΧ) Διονύσιος Τσακαλάκης,
0 Σχόλια