Την αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας προωθεί με ταχείς ρυθμούς το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενόψει των 1.213 νέων προσλήψεων σε 158 δήμους της χώρας.
Στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι το Σώμα να αποτελέσει τον πλέον σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμό για την εύρυθμη λειτουργία κάθε πόλης, κατ’ αναλογία με πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, με τα αποτελέσματα της σχετικής προκήρυξης να αναμένονται σταδιακά ανά εκπαιδευτική κατηγορία από τα τέλη του έτους έως τις αρχές του επόμενου.
Επιθυμία του αρμόδιου υπουργείου είναι οι επιτυχόντες να βρίσκονται στις θέσεις τους από τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, προκειμένου να προλάβουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τη θερινή περίοδο κατά την οποία οι ανάγκες πολλών δήμων είναι αυξημένες.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν πρόκειται να γίνει, στην Πάτρα, γιατί η δημοτική αρχή το έχει απορρίψει εξ αρχής, κατηγορηματικά.
Στην Πάτρα, οι προσλήψεις, που θα γίνονταν αναλογικά με βάση τον πληθυσμό του δήμου κι αν έμπαινε σε διαδικασία επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, θα μπορούσε να εντάξει έως και 105 μόνιμους υπαλλήλους στις τάξεις της.
Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, το 2022, όταν ο σχετικός νόμος ψηφιζόταν, είχε πει και σήμερα επιμένει στα εξής: «Δεν θα κάνουμε αίτημα για να συστήσουμε Δημοτική Αστυνομία, επειδή δεν θέλουμε να τσεκουρώνουμε τον κόσμο. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και είναι γνωστή».
Αυτά λέγονταν, τότε, που δεν είχαν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του τεράστιου ελλείμματος του Δήμου Πατρέων, λόγω ανείσπρακτων οφειλών που υπολογίζονται σήμερα σε πάνω από 70 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να εκδώσει, μετά από συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τον Κανονισμό Λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, με τον οποίο καθορίζονται, ιδίως, τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των θέσεων του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, ο τρόπος άσκησης αυτών, η διάρθρωση της εσωτερικής και εξωτερικής υπηρεσίας, ο οδηγός συμπεριφοράς, η διαδικασία ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων κ.ά.
Με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν για αξιόποινες πράξεις να ασκούν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, αλλά και να προβαίνουν σε συλλήψεις, ενώ θα φέρουν κανονική στολή αστυνομικού, αλεξίσφαιρα γιλέκα, γκλοπ και χειροπέδες.
Αυτός είναι μάλλον και ο πιο σημαντικός ρόλος που η δημοτική αρχή της Πάτρας δεν σκοπεύει να συστήσει Δημοτική Αστυνομία, θεωρώντας τον ρόλο που θα έχει το «αναβαπτισμένο» Σώμα, κατασταλτικό.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Αχαΐας Χάρης Τσίτσικας τόνισε ότι οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας αφορούν μια σειρά λειτουργιών, από τη στάθμευση μέχρι τις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που αυτή τη στιγμή τις έχει η Ελληνική Αστυνομία με αποτέλεσμα να αφιερώνει προσωπικό, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει στην καταστολή του εγκλήματος. «Δυστυχώς, η άρνηση του Δήμου Πατρέων να συστήσει Δημοτική Αστυνομία λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, καθώς τη θεωρεί ως κατασταλτική δύναμη, δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στην ΕΛΑΣ» είπε ο Χάρης Τσίτσικας.
Διονύσης Πλέσσας: «Δεν θα γίνουμε μακρύ χέρι του Κράτους»
Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας ήταν κατηγορηματικός με τη γενικότερη κατεύθυνση του νομοσχεδίου: «Δεν θέλουμε υπαλλήλους αστυνομικούς στους δήμους που θα ασκούν καθήκοντα της ΕΛΑΣ, όπως ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου και να προβαίνουν σε συλλήψεις, εφοδιασμένοι μάλιστα με χειροπέδες, κλομπ και άλλα τέτοια ειδικά μέσα που θέλει η κυβέρνηση για καταστολή. Δεν είναι δουλειά των δήμων αυτή. Στους υπαλλήλους της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας έχουμε κάνει μετατάξεις σε θέσεις δημοτικών υπαλλήλων ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα, όπως και οι ίδιοι ήθελαν και εργάζονται σε υπηρεσίες ελέγχου κοινόχρηστων χώρων, όπως ελεγχόμενη στάθμευση, τραπεζοκαθίσματα, λαϊκές αγορές, εγκαταλειμμένα οχήματα, εικόνα πόλης κ.λπ.
Εμείς θέλουμε και διεκδικούμε προσλήψεις δημοτικών υπαλλήλων σε μόνιμες θέσεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ας μας δώσει η κυβέρνηση τις 247 προσλήψεις που έχουμε ζητήσει από το 2020 μέχρι σήμερα και έχουν προσληφθεί μόνο 3, αντί να μας εμπαίζει. Ας μας δώσει τις θέσεις που λέει για δημοτικούς αστυνομικούς, ως δημοτικούς υπαλλήλους και ξέρει η δημοτική αρχή πώς θα τους χρησιμοποιήσει στις υπηρεσίες του Δήμου επ’ ωφελεία του πατραϊκού λαού.
Δεν συναινούμε να γίνουμε, να μετατραπούμε σε μακρύ χέρι του Κράτους. Οι δήμοι είναι μεν κρατική Υπηρεσία, πλην όμως δεν είναι Αστυνομία. Εδώκαι τώρα προσλήψεις δημοτικών υπαλλήλων.
Από το 2017, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, όπως και με απόφασή μας στο δημοτικό συμβούλιο επί Κυβέρνησης ΝΔ δεν συμφωνήσαμε για τους λόγους που έχουμε εκθέσει στις αποφάσεις αυτές και φυσικά οι αποφάσεις μας εξακολουθούν να ισχύουν.
Δεν έχουμε καμιά προσωπική αντιπαλότητα με τους δημοτικούς αστυνομικούς, αλλά είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση που θέλει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας στους δήμους».
Κώστας Σβόλης: «Ευταξία και ευνομία»
Ο Κώστας Σβόλης δήλωσε στην «Π» ότι η παράταξή του, εδώ και καιρό, έχει τονίσει ότι εάν λειτουργούσε Δημοτική Αστυνομία στην Πάτρα, 100 άτομα θα είχαν σταθερή εργασία και θα βοηθούσαν στο να διατηρείται η ευταξία και η ευνομία στην πόλη, προς αποφυγή καταστάσεων που δυσχεραίνουν τη ζωή σε αυτή την πόλη.
Η Δημοτική Αστυνομία δεν θα επιτηρούσε μόνο το θέμα της στάθμευσης, αλλά και άλλες λειτουργίες, όπως τα καταστήματα κ.ά. Δυστυχώς η δημοτική αρχή της Πάτρας εκλαμβάνει τη Δημοτική Αστυνομία, ως όργανο καταστολής και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Εμείς τονίζουμε ότι εάν γίνουμε δημοτική αρχή, θα κάνουμε τα πάντα για να συστήσουμε Δημοτική Αστυνομία».
Βασίλης Αϊβαλής: «Στάθμευση και καταστήματα»
Ο Βασίλης Αϊβαλής ανέφερε στην «Π» ότι ένα από τα μεγάλα λάθη της δημοτικής αρχής ήταν ότι δεν προχώρησε σε επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Πρόσθεσε ότι το Σώμα δεν είναι υποχρεωτικό να έχει κατασταλτικό χαρακτήρα, αλλά νουθεσίας και προτροπής των πολιτών στην ευταξία και η ευνομία και στην ορθή λειτουργία της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να έχει χρήσιμο ρόλο σε θέματα στάθμευσης, λειτουργίας των καταστημάτων κ.ά. «Και εμείς δεν θέλουμε μια Δημοτική Αστυνομία με ρόλο καταστολής, αλλά να διασφαλίζει την σωστή λειτουργία της πόλης» τόνισε ο κ. Αϊβαλής.
Πέτρος Ψωμάς: «Οχι μόνο κατασταλτικά»
Ο Πέτρος Ψωμάς σχολίασε στην «Π»: «Ταξιδέψαμε στη Λάρισα. Είδαμε μια πόλη καθαρή και περιποιημένη, με τάξη και ευπρέπεια.
Καμία σχέση με την Πάτρα. Κατά τον δήμαρχο η εικόνα της πόλης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη και τη λειτουργία Δημοτικής Αστυνομίας στην πόλη.
Εδώ έχουμε έναν δήμαρχο που αποκαλεί “κατασταλτικό μηχανισμό” τη Δημοτική Αστυνομία και αρνείται να δώσει δουλειά σε 100+ νέους, που θα μπορούσαν να προσληφθούν σε αντίστοιχες θέσεις.
Κατήργησε τη Δημοτική Αστυνομία όταν ανέλαβε, έχασε όλες τις ευκαιρίες επανα-στελεχωσής της τα τελευταία χρόνια και τώρα αρνείται ξανά. Αναρωτιέμαι: έτσι μεταφράζει την εντολή διοίκησης που έλαβε από τους Πατρινούς;».
Πηγή:
pelop.gr
0 Σχόλια