Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ημερίδα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού













Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την υποστήριξη της μαθητικής κοινότητας και τη δημιουργία ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος, ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη και συγκεκριμένα η Επιτροπή Ισότητας Φύλων και η Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα τον «Σχολικό Εκφοβισμό» και την πρόληψή του στον Πολυχώρο «Μάνος Λοϊζος».

Ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης σημειώνει:

«Στόχος μας είναι να προωθήσουμε μια κουλτούρα σεβασμού, αλληλεγγύης και στήριξης στα παιδιά ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό. Γι’αυτό το λόγο σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κ. Μαρια Αραβαντινού και την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο της Επιτροπής Ισότητας Φύλων κ. Ελευθερία Βάκουλη διοργανώσαμε αυτή την ημερίδα. Είναι ένα πρώτο βήμα για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε ανάλογες δράσεις που να στηρίζουν τη μαθητική κοινότητα και τους γονείς».

Στην ημερίδα συμμετείχαν ομιλητές από το χώρο της εκπαίδευσης, της ψυχολογίας, της νομικής και της αστυνομίας οι οποίοι ανέλυσαν το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, τις συνέπειές του στη ζωή των παιδιών αλλά και τις πρακτικές πρόληψης και παρέμβασης που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στο σχολικό όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον.

Ο κ. Βασίλειος Γκόνος, Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας τόνισε ότι 1 στα 3 παιδιά (32,4%), δέχεται εκφοβισμό και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, δεν κάνουμε άλλη μια εκδήλωση, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το Bullying που ταλαιπωρεί τα παιδιά και να προτείνουμε λύσεις, συνεχίζοντας να επενδύουμε στην Πρόληψη. Το Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας δεν πρόκειται να σταματήσει να προσπαθεί να προφυλάξει τα παιδιά μας από την φρίκη που βιώνουν μέσα από το bullying. Μην κάνετε τα παιδιά σας να φοβούνται την αστυνομία. Δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν ότι κανείς αστυνομικός δεν θα τα βάλει στη φυλακή αν δεν είναι φρόνιμα, αν δεν φάνε το φαγητό τους, αν δεν κοιμούνται το μεσημέρι. Θέλουμε τα παιδιά να έρχονται κοντά στην Αστυνομία όταν χρειάζονται βοήθεια ή θεωρούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Είμαστε εδώ για να τα προστατεύουμε….. Για να σας προστατεύουμε».

Η Ασπασία Θεοφίλου Πρόεδρος του STRONG ME του Κινήματος για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας παρότρυνε τα παιδιά να μιλάνε στους γονείς , στους δασκάλους , σε οποιον εμπιστεύονται, τονίζοντας ότι «τον φόβο πρέπει να τον υπερνικήσουμε, να τον κάνουμε ενέργεια και δράση γιατί το να μιλάς είναι δύναμη και όχι αδυναμία. Μιλώντας, προστατεύεις τον εαυτό σου και γίνεσαι ασπίδα προστασίας σε μελλοντικά θύματα. Κάθε παιδί αξίζει να νοιώθει ασφαλές και χαρούμενο».



Ο κ. Στέλιος Χρονάκης-Στεφανάτος ψυχολόγος -ψυχοθεραπευτής υπογραμμίζει:

«Ο σχολικός εκφοβισμός πρόκειται για λεκτική ή σωματική κακοποίηση ή κοινωνικό αποκλεισμό και χλευασμό. Είναι πάντα μια κατάσταση με διάρκεια που καταλήγει σε συναισθήματα φόβου για τον δέκτη. Στην Ελλάδα 1 στα 2 παιδιά έχει υπάρξει μάρτυρας bullying. Δεν υπάρχουν, όμως, ταυτότητες και προφίλ που μπορούμε να δημιουργήσουμε για τους θύτες και τα θύματα. Και οι δύο πλευρές χρειάζονται εξίσου την επέμβαση και καθοδήγηση από ειδικούς. Καθώς αποτελεί καθολικό πρόβλημα του σχολικού πλαισίου, χρειάζεται ατέρμονη συμβολή όλων για την επίλυσή του. Γονείς, μαθητές και σχολικό προσωπικού είναι εξίσου και καθημερινά υπεύθυνοι».

Ο κ. Στέλιος Λεριός Δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρθηκε στις νομικές δυνατότητες και στα εργαλεία που υπάρχουν όταν κάποιο παιδί πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού επισημαίνοντας: «Όταν ένα παιδί υποστεί σχολικό εκφοβισμό μπορεί να υποβληθεί μήνυση στην αστυνομία ή στον εισαγγελέα ανηλίκων είτε από τον ίδιο, είτε από τους γονείς, είτε από πληρεξούσιο δικηγόρο. Ακόμη έχει δημιουργηθεί μια ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού , στην οποία πρόσβαση έχουν οι μαθητές και οι γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών.

Η ενδοσχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός δεν έχουν θεσμοθετηθεί ως ένα αυτοτελές ποινικό αδίκημα. Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια διαρκής αυστηροποίηση των ποινών εκείνων που επιβάλλονται στους δράστες των πράξεων που στρέφονται κατά ανηλίκων. Είναι αυτό λύση; Στο νομικό κόσμο επικρατεί ένας προβληματισμός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της ημερίδας, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης «Έλα κι εσύ!» παρέδωσε είδη ρουχισμού και υπόδησης για τα παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας του STRONG ME.








Πηγή:










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια