Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τεράστια πόλη των Μάγια ανακαλύφθηκε τυχαία στη ζούγκλα του Μεξικό - Ενθουσιασμός στους αρχαιολόγους


Τεράστια πόλη των Μάγια ανακαλύφθηκε τυχαία στη ζούγκλα του Μεξικό - Ενθουσιασμός στους αρχαιολόγους
Στο απόγειό της, από το 750 έως το 850 μ.Χ., η Valeriana θα φιλοξενούσε 30-50.000 ανθρώπους - περισσότεροι από όσους ζουν στην περιοχή σήμερα

Τον γύρο του κόσμου κάνει σήμερα η είδηση ότι μία τεράστια, αρχαία πόλη των Μάγια ανακαλύφθηκε πρόσφατα βαθιά μέσα στη ζούγκλα του Μεξικό, αιώνες αφότου εξαφανίστηκε.

Η κρυμμένη πόλη ονομάστηκε Valeriana και ανακαλύφθηκε στη νοτιοανατολική πολιτεία Campeche εντελώς τυχαία, όταν ένας μεταπτυχιακός φοιτητής αρχαιολογίας βρήκε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την περιοχή, ενώ περιηγούνταν στο Διαδίκτυο.



Σύμφωνα με το BBC, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν το αρχαίο κρυμμένο σύμπλεγμα χρησιμοποιώντας το Lidar, έναν τύπο έρευνας με λέιζερ που χαρτογραφεί δομές θαμμένες κάτω από τη βλάστηση.




Η αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η Valeriana ήταν η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Μάγια μετά το Calakmul, που πιστεύεται ότι ήταν το μεγαλύτερο κέντρο των Μάγια στην αρχαία Λατινική Αμερική.


Δεν υπάρχουν γνωστές φωτογραφίες της χαμένης πόλης, επειδή «κανείς δεν έχει βρεθεί ποτέ εκεί», λένε οι ερευνητές, αλλά οι πυραμίδες που σκάναρε το Libar μοιάζουν πολύ με αυτές της Calakmul

Στο απόγειό της, από το 750 έως το 850 μ.Χ., η πόλη θα φιλοξενούσε 30-50.000 ανθρώπους - περισσότεροι από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή σήμερα, λένε οι ερευνητές.

Η Valeriana έχει τα «σημάδια μιας πρωτεύουσας» και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από την εντυπωσιακή τοποθεσία Calakmul.


«Κρυμμένη» από την κοινή θέα, η αρχαία πόλη απέχει μόλις 15 λεπτά πεζοπορίας από έναν κεντρικό δρόμο κοντά στην αρχαία τοποθεσία Xpujil, όπου ζουν τώρα κυρίως απόγονοι των Μάγια.


Οι τρεις πυραμίδες του αρχαίου ναού των Μάγια στο Xpujil

Συνολικά, οι αρχαιολόγοι ερεύνησαν τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στη ζούγκλα και εντόπισαν 6.764 κτίρια διαφόρων μεγεθών.

Αυτή η νέα ανακάλυψη βοηθά στην αλλαγή της δυτικής σκέψης ότι οι Τροπικοί ήταν εκεί που «πήγαν οι πολιτισμοί για να πεθάνουν», λέει ο καθηγητής Marcello Canuto, συν-συγγραφέας της έρευνας μαζί με τον μεταπτυχιακό αρχαιολόγο Luke Auld-Thomas, από το πανεπιστήμιο της Tulane, στις ΗΠΑ.

Αντίθετα, «αυτό το μέρος του κόσμου ήταν το σπίτι για πλούσιους και περίπλοκους πολιτισμούς» εξηγεί.

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι οδήγησε τελικά στην κατάρρευση και στην εγκατάλειψη της Valeriana, αλλά οι αρχαιολόγοι λένε ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ένας σημαντικός παράγοντας.


Πηγή: skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια