Πρόσθετες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική επιτήρηση με «βραχιολάκι».
Ας δούμε τι ανέφερε για το ίδιο θέμα ο Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων και Γενικός Διευθυντής της
A&K Risk Management Consulting κ Άγγελος Αγραφιώτης, σε συνέντευξή του στο MEGA το 2014, αμέσως μετά την ψήφισή του από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με υπουργό δικαιοσύνης τον κ Αθανασίου.
Το “βραχιολάκι” είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας, το οποίο τοποθετείται πάνω στον κρατούμενο. Πώς λειτουργεί
Λεπτομέρειες για το πως λειτουργεί το “βραχιολάκι” που θα τοποθετηθεί και στον Νίκο Ρωμανό, προκειμένου να φοιτήσει στο ΤΕΙ, έδωσε ο σύμβουλος διαχείρισης κρίσεων, Άγγελος Αγραφιώτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA το πρωί του Σαββάτου.
Όπως είπε, το “βραχιολάκι” είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας, το οποίο τοποθετείται πάνω στον κρατούμενο και του επιτρέπει να κινείται μέσα στο σπίτι του σε μία απόσταση μέχρι 25 μέτρα και σε μία άλλη εκδοχή, όταν θα πρέπει, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, να πάει να σπουδάσει, του επιτρέπει να κινείται και έξω από το σπίτι του.
Και συνέχισε: “Μόλις απομακρυνθεί πάνω από 25 μέτρα από το σπίτι του ή μόλις προσπαθήσει να το σπάσει, ο χειριστής του κεντρικού σταθμού που λαμβάνει το σήμα συναγερμού, ειδοποιεί αυτόματα έναν επόπτη της ιδιωτικής εταιρείας, πηγαίνει στο σπίτι, εξακριβώνει, αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα ή αν έχει αποπειραθεί απόδραση και ενημερώνεται η αστυνομία”.
Το σύστημα θα είναι συνδεδεμένο σε 24ωρη βάση, μέσω μικροτσίπ, με ειδική συσκευή γεωεντοπισμού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, το βραχιολάκι θα τοποθετείται στο πόδι του, ή στο χέρι εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας.
Η εταιρεία που θα το προμηθεύσει στις Αρχές θα αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος και θα πρέπει να τις ενημερώνει:
1) εάν σταματήσει για πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος,
2) σε ενδεχόμενη απόπειρα καταστροφής ή αφαίρεσης,
3) σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατούμενου.
Αναφορικά με το κόστος, η δαπάνη για την αγορά και τη λειτουργία του συστήματος θα είναι ευθύνη του κατάδικου (15 ευρώ ημερησίως), ενώ σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας πληρωμής από τον κρατούμενο ή υπόδικο το κόστος θα το επωμίζεται το Δημόσιο.
Ποιοι δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του ειδικού βραχιολιού:
Αυτοί που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ειδικό βραχιόλι είναι όσοι έχουν καταδικαστεί:
-για εσχάτη προδοσία,
-για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση,
-για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση,
-για ανθρωποκτονία, παραβίαση της γενετήσιας ελευθερίας,
-για διακίνηση ναρκωτικών.
Σε τρεις μήνες έτοιμο
Σε ένα τρίμηνο θα είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης κρατουμένων, δήλωσε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Στον απόηχο των δραματικών διεργασιών για την ψήφιση της τροπολογίας για τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων, ο Χ. Αθανασίου σημείωσε ότι υπήρχε νομικό κενό και ότι η υπόθεση Ρωμανού ήταν η ευκαιρία για να αναδειχθεί. “Οι σπουδές ήταν το ζητούμενο και όχι συγκεκριμένα ο Ρωμανός”, είπε.
Ο ίδιος δεν παραδέχθηκε καθυστερήσεις στους κυβερνητικούς χειρισμούς και τόνισε πως η τελική λύση ελάχιστα διέφερε από την αρχική του πρόταση. “Ο,τι έλεγα εξαρχής αυτό έγινε: φοίτηση εξ αποστάσεως και, βεβαίως, μόλις τεθεί σε ισχύ το “βραχιολάκι”, θα εφαρμοστεί. Αυτό έγινε στο τέλος”, ανέφερε.
Υπογράμμισε, δε, πως ο ίδιος υποστήριξε τη λύση με το “βραχιολάκι” αμέσως μόλις λύθηκαν τα τεχνικά ζητήματα: “Οι εταιρείες που είχαν αποκλειστεί είχαν προσφύγει με ενστάσεις τους στη Δικαιοσύνη. Οταν άνοιξε ο δρόμος και λύθηκε το ζήτημα του χρονικού ορίζοντα που θα παραδώσει η ανάδοχος τον τεχνικό εξοπλισμό, είπα ότι μπορεί να προχωρήσει η πρόβλεψη στην τροπολογία”.
Ακόμα, υποστήριξε ότι η τροπολογία ψηφίστηκε ομοφώνως για να καταδείξει την κοινοβουλευτική συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι ακριβές, όπως του επισημάνθηκε από τους δημοσιογράφους και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, καθώς καταψηφίστηκε από τους Αδωνι Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη.
Πηγή:
www.news247.gr
0 Σχόλια