Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συντάξεις χηρείας: Τα 3 πιθανά σενάρια για τον ιδιωτικό τομέα


Συντάξεις χηρείας: Τα 3 πιθανά σενάρια για τον ιδιωτικό τομέα

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προωθεί ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικές ρυθμίσεις, οι αλλαγές θα αφορούν την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), τις συντάξεις χηρείας, τον ενιαίο κανονισμό παροχών ΕΦΚΑ και το επίδομα ανεργίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.


Το Υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να επιλύσει τον «γόρδιο δεσμό» των συντάξεων χηρείας. Σύμφωνα με τον νόμο, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία πρέπει να χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης, από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου στο 35%.

Η περικοπή αυτή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο, αλλά δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μία διάταξη που προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα την εφαρμόσει.



Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής: Επιλογή συντάξεων: Στην περίπτωση που μετά την τριετία ο δικαιούχος λαμβάνει και δική του σύνταξη, θα μπορεί να επιλέξει τη μικρότερη από τις δύο συντάξεις, η οποία θα μειωθεί κατά 50%.
Συνέχιση απασχόλησης: Στην περίπτωση που ο δικαιούχος εργάζεται μετά την τριετία, να επιτραπεί η συνέχιση της απασχόλησης με το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπεται στους χήρους ή στις χήρες να εργάζονται χωρίς ποινή στη σύνταξη.
Ανταποδοτική Σύνταξη: Πιθανό σενάριο είναι η ανταποδοτική σύνταξη να παραμένει στο 70% μετά την τριετία. Η περικοπή, λόγω δεύτερης σύνταξης ή απασχόλησης, να γίνεται μόνο στην εθνική σύνταξη.
Τι αλλάζει για ΕΑΣ, παροχές και επιδόματα



Περίπου 400.000 συνταξιούχοι πληρώνουν διπλό και άδικο φόρο μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Η εισφορά αυτή είναι κλιμακωτή (από 3% έως 14%) και επιβάλλεται στο συνολικό ποσό της σύνταξης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ. Με τις ετήσιες αυξήσεις-αναπροσαρμογές λόγω πληθωρισμού, πολλοί συνταξιούχοι ανεβαίνουν κατηγορία καταβολής της Εισφοράς και φορολογούνται με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καθαρές αποδοχές τους αντί να αυξάνονται.




Με τον νέο κανονισμό του ΕΦΚΑ θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις για τη λήψη των παροχών, με κάποιες να γίνονται αυστηρότερες. Η επιτροπή έχει εισηγηθεί προς το Υπουργείο Εργασίας να χρησιμοποιηθούν ως βάση οι παροχές του ΙΚΑ, προσαρμόζοντας ανάλογα τα επιδόματα των υπόλοιπων φορέων. Ειδικότερα, τα επιδόματα ασθένειας αναμένεται να ευθυγραμμιστούν με τα επίπεδα του ΙΚΑ.

Σήμερα, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα ποσά που καταβάλλουν τα Ταμεία για επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας. Ο νέος κανονισμός παροχών θα καταργήσει τα επιμέρους ποσά που καταβάλλουν τα Ταμεία για τις παραπάνω παροχές, θεσπίζοντας ένα ενιαίο ποσό για κάθε κατηγορία.

Στα έξοδα κηδείας, τα 7.700 ευρώ που καταβάλλει ο ΗΣΑΠ θα μειωθούν, ενώ τα 690 ευρώ του ΝΑΤ θα αυξηθούν. Το επικρατέστερο ποσό αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 900 και 1.000 ευρώ, με τα περισσότερα Ταμεία να δίνουν λιγότερα. Μικρές αυξήσεις αναμένονται επίσης και στα επιδόματα μητρότητας (κύησης και λοχείας).
Αλλαγές και στο επίδομα ανεργίας

Το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την εισαγωγή νέων όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας εδώ και αρκετό καιρό.





Η νέα ρύθμιση προβλέπει αλλαγές στο ποσό και τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος ανεργίας της ΔΥΠΑ. Αρχικά, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 5.000 έως 10.000 ανέργους, πριν επεκταθεί στο σύνολο των ανέργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα ανεργίας θα καθορίζεται ως μεταβλητό ποσό. Τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση, μπορεί να φτάνει έως τα 1.200 ευρώ για όσους έχουν πάνω από τέσσερα χρόνια εργασίας, ενώ για όσους έχουν λιγότερα χρόνια, το ποσό θα είναι 509 ευρώ.

Όσο περισσότερα χρόνια εργασίας έχει ένας άνεργος, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λαμβάνει. Το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται βάσει του κατώτατου μισθού, δεν θα αυξηθεί, αλλά οι άνεργοι θα λαμβάνουν μεγαλύτερο επίδομα τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια.

Πηγή: www.ieidiseis.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια