Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πειθαρχικό Άδικο - Toυ Χρήστου Βλαχούδη


Τις τελευταίες μέρες, έπεσαν στην αντίληψη μας δημοσιεύματα, κυρίως φιλοκυβερνητικών ιστότοπων, περί εκσυγχρονισμού του Πειθαρχικού Δίκαιου των αστυνομικών.
Η εμπειρία μας, πλέον, είναι τέτοια που μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε την φθηνή προπαγάνδα από τους τίτλους. Έτσι, δεν μας έκανε καμία εντύπωση όσα διαβάσαμε στα σχετικά άρθρα, κάτω από τους ευφάνταστους τίτλους ενός αντιδημοκρατικού δικαίου τυλιγμένο με το περιτύλιγμα του εκσυγχρονισμού.

Δαφνοστεφανομένη ελίτ

Το Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών , είναι αναχρονιστικό και παλαιωμένο. Αυτή είναι η μόνη κοινή αλήθεια. Πίσω από κάθε τέτοιου είδους νομοθετήματα και μελετώντας τα κάποιος, αντιλαμβάνεται, πάντα, το πνεύμα του Νόμου. Δηλαδή τον δρόμο που θέλει να χαράξει ο νομοθέτης. Το ισχύον Πειθαρχικό Δίκαιο έχοντας την βάση του σε ότι πιο αναχρονιστικό θα μπορούσε να υπάρχει, το μόνο που εξυπηρετεί είναι η απαλοιφή της πραγματικής ευθύνης των ανώτατων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και την μετακοιληση της όσο το δυνατόν χαμηλότερα . Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα χαμηλόβαθμων συναδέλφων, που δεν ξεπερνούν, συνήθως, την θέση ενός διοικητή, οι οποίοι έχουν τιμωρηθεί παραδειγματικά για χάρη κάποιας καθοδηγούμενης κοινής γνώμης ή ακόμα και για χάρη κάποιας φαντασμένης συλλογικότητας και πολλών άλλων. Η δομή του, ο τρόπος απονομής και γενικώς όλη η φύση του Νόμου είναι κομμένη και ραμμένη στα στενά όρια μιας δαφνοστεφανωμένης ελίτ η οποία χωρίς καμία ενσυναίσθηση της πραγματικότητας και με διαδικαστικό χαρακτήρα <<σκοτώνει>> υπηρεσιακά και οικονομικά οποιονδήποτε, άτυχο, αστυνομικό βρεθεί σε θέση που θα μπορούσε να αμαυρώσει την χρυσή σφαίρα στην οποία υπάρχει και πορεύεται. Προσπαθεί, με αυτόν τον τρόπο, να κρύψει τα τεράστια κενά , τις ατελείωτες παραλήψεις , την πρωτοφανή αδιαφορία και συνολικά την αδιαπραγμάτευτη ευθύνη που φέρει, Καθισμένοι σε αναπαυτικές πολυθρόνες αποστασιοποιημένοι από την πραγματικότητα και την ίδια την κοινωνία, προστατευμένοι απόλυτα από την πολιτική ηγεσία με μία επίπλαστη εξουσία η οποία απορρέει μόνο από τα πολυάστερα πέτα κάνοντας την στολή σημαντικότερη από τον άνθρωπο που την φορά κρίνουν με περίσσια ευκολία στιγμές αστυνομικών ενεργειών, για τις οποίες έχουν μηδαμινή εμπειρία.

Μην μιλάς!!

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του ισχύον Πειθαρχικού Δικαίου, το οποίο, σύμφωνα με τα άρθρα, δεν εκσυγχρονίζεται άλλο, και βρίθει φίμωσης και αντιδημοκρατικότητας είναι εκείνο που αναφέρει πως << Ο αστυνομικός ο οποίος κάνει δημόσια αρνητική κριτική σε ανώτερο, παραπέμπεται με το ερώτημα της απόταξης>>
Δηλαδή, σε απλά ελληνικά όποιος τολμήσει και ξεστομίσει αρνητική κουβέντα δημόσια για ανώτερο, ασχέτως αν αυτή έχει βάση αλήθειας ή όχι παραπέμπεται με το μέγιστο της ποινής. Δεν νομίζουμε πως υπάρχει, έστω και ένας νοήμον άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει το πνεύμα αυτού του Νόμου.

Στον λάκο των λεόντων

Διαβάζοντας την συνέχεια του άρθρου και αναλύοντας τις αλλαγές που το Υπουργείο βάφτισε εκσυγχρονισμό κατανοούμε πως η γραμμή της πολιτικής ηγεσίας, πάντα με την σύμφωνη γνώμη των ανώτατων αξιωματικών, είναι η αυστηροποίηση των ποινών για τους αστυνομικούς. Χωρίς καμία πρόβλεψη για πιθανές κυρώσεις της ηγεσίας όταν αυτή δεν πράττει τα αυτονόητα. Για ακόμη μία φορά στον αστυνομικό πεδίου πέφτει όλο το βάρος της ευθύνης που, αντί να επιβραβεύεται που έχει ακόμα τις σωματικές και ψυχικές αντοχές να υπηρετει στο <<πεζοδρόμιο>> και δεν κρύβεται πίσω από κάποιο πρωινό γραφείο, αντιθέτως θα κυνηγηθεί και θα <<αποκεφαλιστεί>> για χάρη του χορού της οποιαδήποτε δημοσιογραφικής και όχι μόνο Σαλώμης. Η κυβερνητική υποκρισία και τα προεκλογικά χαιδέματα μάλλον αποδεικνύουν σε πόσο χαμηλή εκτίμηση μας έχουν.

Ανεύθυνη εξουσία

Ακόμη μία απόδειξη για όλα αυτά είναι τα ρεπορτάζ των <<Πετσωμένων>> καναλιών τα οποία αναφέρουν πως για την υπόθεση της αδικοχαμένης κοπέλας, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην της , μπροστα στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγ.Αναργύρων η τιμωρία για τους συναδέλφους που είχαν την ατυχία να εργάζονται εκείνη την μέρα και να πράξουν όλα όσα διδάχθηκαν, θα είναι παραδειγματική φτάνοντας στο ανεπίτρεπτο, για μας , όριο της απόταξης. Ο Υπουργός έπειτα από αυτό το συμβάν δεν ασχολήθηκε με το ότι δεν υπάρχουν περιπολικά και με το ότι το πενταψήφιο νούμερο για την στήριξη και συμβουλη αυτών των γυναικών υπολειτουργεί, αντιθέτως ανακοίνωσε οτι θα δημιουργηθούν safe rooms στα Αστυνομικά Τμήματα. Προφανώς και έχει πολλά χρόνια να επισκεφθεί τέτοιες υπηρεσίες. Διότι θα γνώριζε πως τα περισσότερα δεν έχουν λειτουργικές τουαλέτες , δεν έχουν καθαρίστριες, δεν έχουν πρόσβαση για Α.Μ.Ε.Α , δεν έχουν επαρκές προσωπικό, δεν πληρούν τα μέτρα ασφαλείας και πολλά ακόμα που αν αρχίσουμε και τα καταγράφουμε η λίστα θα είναι μεγαλύτερη και από αυτήν του Κυριου Πέτσα. Οπότε, εφόσον δεν μπορούμε να πράξουμε τα αυτονόητα, τότε ας αυστηροποιήσουμε τις τιμωρίες των αστυνομικών. Ευελπιστούμε πως ο κατήφορος αυτός δεν θα μας πάει τόσο παλιά έτσι ώστε να χρειάζεται να εγκρίνει ο διοικητής την σύζυγο που θα παντρευτούμε όπως γινόταν κάποτε στην έρμη αυτή χώρα.


Τέλος, έστω και ας μην έχουμε καμία ελπίδα για κάτι πραγματικά εκσυγχρονιστικό , κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην φυσική και πολιτική ηγεσία για τα αποτελέσματα που θα φέρει αυτή η αναπαλαίωση του Πειθαρχικού Δικαίου.
Έχοντας την πίστη μας στέρεη και την αίσθηση του καθήκοντος μας ακόμα ενεργή περιμένουμε, ίσως, ένα θαύμα!!

Αρχ/κας Βλαχούδης Χρήστος
Εκπρόσωπος Τύπου της ‘Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κεντρικής Μακεδονίας
Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Φρουρών

Πηγή: eidikoifrouroi.gr


Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έχεις δίκιο σε σχεδόν όλα. Αλλά στο θέμα της δημόσια κριτικής των προϊσταμένων έχεις άδικο.Δεν γίνεται ο κάθε υφιστάμενος να σχολιάζει με δηκτικό τρόπο ενώπιον άλλων υφισταμένων τον προϊστάμενό του. Άλλο διατύπωση άποψης με κόσμιο τρόπο. Άλλο το να προσπαθούμε να επισημάνουμε λάθη και παραλείψεις που θα βελτιώσουν την απόφασή του. Άλλο να προσπαθούμε να φανούμε βασιλικότεροι του βασιλέως. Είμαστε Σώμα με πειθαρχία. Αλλά ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα αν κάνεις δημόσια ρεζίλι τον εργοδότη του κινδυνεύεις βάσιμα να απολυθείς.
Να μην ανοίξουμε και άλλους ασκούς του Αιόλου στο Σώμα. Αρκετοί είναι ήδη ανοιχτοί.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
!!!!!