Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι αλλάζει στα επιδόματα των Tαμείων






Ενιαία ποσά για παροχές που αφορούν επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας προτείνει το πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας για τον ενιαίο κανονισμό παροχών που θα ισχύσει πιθανότατα από τον Οκτώβριο του 2024, αφού προηγηθεί η νομοθέτησή του.






Οι αποκλίσεις στα εν λόγω επιδόματα είναι τεράστιες, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση με τα έξοδα κηδείας, που για τους ασφαλισμένους στο πρώην Ταμείο του ΗΣΑΠ ανέρχονται στις 7.773 ευρώ, ενώ του ΝΑΤ είναι 690 ευρώ. Τα πόρισμα είναι έτοιμο και ο ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΦΚΑ περιμένει το «πράσινο φως» από το υπουργείο Εργασίας για να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο νέος κανονισμός παροχών καταργεί όλα τα επιμέρους ποσά που καταβάλλουν τα Ταμεία, σύμφωνα με τα καταστατικά τους, για έξοδα κηδείας, επιδόματα ασθένειας – ατυχήματος και επιδόματα μητρότητας. Στη θέση των καταργηθέντων επιδομάτων και βοηθημάτων θεσπίζεται ένα ποσό ίδιο για κάθε κατηγορία. Στα έξοδα κηδείας, οι 7.700 ευρώ του ΗΣΑΠ μειώνονται, ενώ τα 690 ευρώ του ΝΑΤ αυξάνονται. Το επικρατέστερο ποσό είναι μεταξύ 900 και 1.000 ευρώ, ενώ τα περισσότερα Ταμεία δίνουν λιγότερα. Μικρές αυξήσεις αναμένονται και στα επιδόματα μητρότητας (κύησης – λοχείας). Με τον νέο κανονισμό θα αλλάξουν και οι προϋποθέσεις για τη λήψη των παροχών, που σημαίνει ότι για κάποιες θα γίνουν αυστηρότερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η εισήγηση της επιτροπής προς το υπουργείο Εργασίας, εν όψει της εφαρμογής του νέου κανονισμού, είναι να ληφθούν ως βάση οι παροχές του ΙΚΑ και πάνω σ’ αυτές να γίνουν αυξομειώσεις στα επιδόματα των υπόλοιπων φορέων. Θεωρείται βέβαιο ότι τα επιδόματα ασθένειας θα είναι στα επίπεδα του ΙΚΑ.

Advertisement







Οι αποκλίσεις στα ποσά που καταβάλλουν σήμερα τα Ταμεία για επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο «Ε.Τ.» από το πόρισμα της επιτροπής: Στο επίδομα μητρότητας, πριν από την παροχή των 830 ευρώ το μήνα που δίνει η ΔΥΠΑ για 9 μήνες σε όλες τις μητέρες, το κάθε Ταμείο καταβάλλει στις ασφαλισμένες του επίδομα κυοφορίας – λοχείας, το οποίο, ανάλογα με το φορέα, είναι από 1.418 ευρώ ως 6.086 ευρώ, στις μισθωτές ασφαλισμένες του πρώην ΙΚΑ, για 119 μέρες συνολικά πριν και μετά τον τοκετό, 800 ευρώ για τις ασφαλισμένες στο πρώην ΕΤΑΑ, 600 ευρώ για τις ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ και 487 ευρώ για τις ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ. Στις μισθωτές, η προϋπόθεση είναι να έχουν ασφάλιση και στις μη μισθωτές να μη χρωστούν εισφορές.
Στο επίδομα ασθένειας, τα Ταμεία καταβάλλουν διαφορετικά ποσά, ενώ είναι διαφορετική και η διάρκεια χορήγησης της παροχής. Το επίδομα ασθένειας – ατυχήματος για τους μισθωτούς (πρώην ΙΚΑ) ξεκινά από 3,07 ευρώ τη μέρα και μετά τις πρώτες 15 μέρες κυμαίνεται από 6,14 ευρώ ως 32,62 ευρώ τη μέρα, ανάλογα με τις αποδοχές (ασφαλιστική κλάση) του εργαζομένου. Το επίδομα είναι από 138,15 ευρώ για τον έναν μήνα ως 978,60 ευρώ για τον δεύτερο και κάθε επόμενο μήνα. Η παροχή καταβάλλεται για 6, 12 ή 24 μήνες κατ’ ανώτατο όριο, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης. Στο πρώην ΤΑΞΥ (ξενοδοχοϋπάλληλοι), το επίδομα ασθένειας -ατυχήματος καταβάλλεται ως 12 μήνες με 184 ευρώ για τον πρώτο μήνα και 1.580 ευρώ από τον δεύτερο μήνα και μετά. Ο ΟΑΕΕ καταβάλλει μόνον επίδομα ατυχήματος για διάρκεια από 30 μέρες ως 4 μήνες με ποσό ίσο με το τριπλάσιο της μηνιαίας εισφοράς των ασφαλισμένων. Το ΕΤΑΑ καταβάλλει επίδομα λόγω ασθένειας ή ατυχήματος για 3 μήνες με ποσά από 8 ευρώ ως 27 ευρώ τη μέρα.

Ο ενιαίος κανονισμός παροχών αποτελεί το πρώτο βήμα για την απλοποίηση της πολυνομίας και την κατάργηση των επιμέρους καταστατικών που ακόμη και σήμερα εφαρμόζονται από τα Ταμεία, παρότι όλα έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Το δεύτερο βήμα είναι ο ενιαίος κανονισμός ασφάλισης, που θα απλοποιήσει τις επιμέρους διατάξεις που εφαρμόζονται από τα Ταμεία ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
7.773,76 ευρώ για έξοδα κηδείας!

Στα έξοδα κηδείας, το πιο «πλούσιο» Ταμείο είναι το πρώην ειδικό ταμείο του ΗΣΑΠ, που καταβάλλει για έξοδα κηδείας 7.773,76 ευρώ. Το ποσό είναι το υψηλότερο που υπάρχει στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Τα έξοδα κηδείας που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, ανάλογα με το Ταμείο που ήταν ασφαλισμένοι οι θανόντες, είναι:

*Στο ΝΑΤ, 690 ευρώ (η χαμηλότερη παροχή).

* Στον ΟΑΕΕ, 762 ευρώ.

* Στον ΟΓΑ, 800 ευρώ.

* Στο ΙΚΑ, 843 ευρώ.

* Στο Δημόσιο, 1.000 ευρώ.

* Στο Ταμείο Νομικών, 1.100 ευρώ.

* Στο ΤΣΜΕΔΕ, 1.800 ευρώ.

* Στο ΤΣΑΥ, 2.743 ευρώ.

* Στο πρώην Ταμείο ΗΣΑΠ, 7.773,76 ευρώ (η υψηλότερη παροχή).

Πηγή: eleftherostypos.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια