Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη


Γράφει ο Μιχάλης Τσούνης MD, PhD Χειρουργός ΩΡΛ, Στρατιωτικός Ιατρός, Εξειδικευθείς στη Λειτουργική και Επανορθωτική Ρινοπλαστική.

Η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους και αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης σε έναν ΩΡΛ. Πρόκειται μια κατάσταση η οποία  υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών και χρήζει αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

 

Πού μπορεί να οφείλεται η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη;

Η κατάσταση αυτή όπως είναι φυσικό, είναι απόρροια προβλημάτων που εντοπίζονται στην ανατομική περιοχή της μύτης. Ειδικότερα, τα αίτια που προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη είναι τα κάτωθι:

·         Πολύποδες μύτης: προκαλούνται συνήθως από κάποια χρόνια φλεγμονή στο ρινικό βλεννογόνο. Είναι μαλακές και ανώδυνες διογκώσεις και ένα από τα βασικότερα συμπτώματα που προκαλούν είναι η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής

·         Αλλεργική ρινίτιδα: ειδικά την περίοδο της άνοιξης οι αλλεργίες είναι από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης δυσκολίας στην αναπνοή από τη μύτη. Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται εξαιτίας κάποιας αντίδρασης του βλεννογόνου της μύτης, σε κάποιον ερεθιστικό παράγοντα που λέγεται αλλεργιογόνο.

·         Ιγμορίτιδα: τα ιγμόρεια βρίσκονται γύρω από τη μύτη και σε φυσιολογικές συνθήκες μέσα σε αυτά κυκλοφορεί αέρας. Σε κάποιες περιπτώσεις η φυσιολογική κυκλοφορία του αέρα παρεμποδίζεται με συνέπεια την υπερβολική συγκέντρωση βλέννας. Η πρόκληση μόλυνσης στους παραρρίνιους κόλπους οδηγεί στην εμφάνιση της ιγμορίτιδας.

·         Υπερτροφικές ρινικές κόγχες: οι ρινικές κόγχες είναι επιμήκεις ανατομικές δομές στο εσωτερικό της ρινός. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της ροής του αέρα. Σε κάθε ρινική θαλάμη υπάρχουν τρεις ρινικές κόγχες, η άνω, η μέση και η κάτω. Εάν υπάρξει υπερβολική διόγκωση των κάτω ρινικών κογχών, τότε επηρεάζεται η αναπνοή από τη μύτη.

·         Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια): τα κρεατάκια προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή κυρίως σε μικρούς ασθενείς, αφού συνήθως  συρρικνώνονται μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

·         Στραβό ρινικό διάφραγμα: η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι ίσως μια από τις συχνότερες αιτίες που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή. Το διάφραγμα φυσιολογικά βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης και τη χωρίζει σε δύο ίσα μέρη. Εάν όμως είναι παρεκτοπισμένο προς τη μία πλευρά, τότε ο ασθενής εμφανίζει σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και  ως συνέπεια αυτού δυσκολία στην αναπνοή.

Από ποια άλλα συμπτώματα ενδέχεται να συνοδεύεται η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη;

Συμπτώματα τα οποία μπορεί να συνυπάρχουν με τη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής είναι τα παρακάτω:

·         Καταρροή

·         Μπούκωμα

·         Επίμονοι πονοκέφαλοι

·         Ροχαλητό

·         Υπνική άπνοια

·         Διαταραχές σε όσφρηση και γεύση

·         Ξηροστομία

·         Οπισθορινική καταρροή

·         Αίσθημα πίεσης και πόνος στο πρόσωπο

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί προβλήματα αναπνοής από τη μύτη;

Η αιτία που προκαλεί τη δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη εντοπίζεται μέσω της ενδελεχούς εξέτασης του ασθενούς. Ένας έμπειρος ΩΡΛ μετά τη λήψη του ιστορικού και την καταγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς, προχωρά στην κλινική εξέτασή του. Η ενδοσκόπηση μύτης είναι η βασική εξέταση η οποία συνήθως θα δώσει την απάντηση για τη φύση και τη βαρύτητα του προβλήματος.

 

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται η δυσκολία στην αναπνοή;

Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική αγωγή ή με χειρουργική επέμβαση, αναλόγως της αιτίας που την προκαλεί.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας η θεραπεία που εφαρμόζεται είναι συντηρητική και περιλαμβάνει αποσυμφορητικά  σπρέι, αντισταμινικά φάρμακα και πλύσεις της ρινικής κοιλότητας. Με συντηρητικά μέσα μπορούν να αντιμετωπιστούν και οι ρινικοί πολύποδες, κυρίως με πλύσεις και ρινικά σπρέι. Όμως, εάν το μέγεθός τους είναι μεγάλο, τότε η χειρουργική εξαίρεσή τους αποτελεί μονόδρομο.

Οι ασθενείς με ιγμορίτιδα απαλλάσσονται από τη δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη με συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει ρινικές πλύσεις και αντιβιοτικά. Και πάλι όμως, αν το πρόβλημα γίνει χρόνιο, τη λύση δίνει η χειρουργική επέμβαση. Το στραβό ρινικό διάφραγμα αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση. O ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος πραγματοποιείται μέσω της χειρουργικής επέμβασης της διαφραγματοπλαστικής. Σε περίπτωση που συνυπάρχουν και αισθητικά προβλήματα στη μύτη, η διαφραγματοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με ρινοπλαστική σε μία επέμβαση η οποία είναι γνωστή ως λειτουργική ρινοπλαστική. Τέλος, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες όταν δεν ανταποκρίνονται στην αγωγή με ρινικά σπρέυ αντιμετωπίζονται χειρουργικά μέσω της κογχοπλαστικής.

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια