Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ευρωδικαστήριο «γδύνει» τον Γιάννη Λαγό: Επαιρνε χρήματα από το ευρωκοινοβούλιο, αν και καταδικασμένος






Ο Γιάννης Λαγός συνέχισε να διεκδικεί μισθό και έξοδα ευρωβουλευτή και μετά την καταδίκη του στην Ελλάδα

«Φύλλο και φτερό» καλείται να κάνει το ευρωκοινοβούλιο τις αιτήσεις δαπανών ύψους 100.000 ευρώ και πλέον του φυλακισμένου ναζιστή ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, έπειτα από απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.




Ο Γιάννης Λαγός, αν και είχε καταδικαστεί το 2020 από την ελληνική δικαιοσύνη σε πάνω από 13 χρόνια φυλάκισης, για σύσταση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, συνέχισε να διεκδικεί μισθό και έξοδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αρκετούς μήνες μετά.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2021, τρεις πολίτες, η Luisa Izuzquiza, ο Arne Semsrott και ο Stefan Wehrmeyer, υπέβαλαν στο ευρωκοινοβούλιο αίτηση πρόσβασης σε έγγραφα τα οποία αφορούσαν τις αποζημιώσεις και την επιστροφή εξόδων που είχαν καταβληθεί στον Γιάννη Λαγό.

Το αίτημα παροχής πληροφοριών είναι νόμιμο, καθώς «αποσκοπεί στη διευκόλυνση του ενισχυμένου δημόσιου ελέγχου και της λογοδοσίας όσον αφορά την πρόσβαση του κ. Λαγού σε δημόσιους πόρους» υπό τις εξαιρετικές περιστάσεις της υπόθεσης, ανέφερε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ σε ανακοίνωσή του.






Οι ακτιβιστές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση αυτή, έστω και αν αυτή ήρθε έπειτα από μια μακρά δικαστική διαμάχη.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι δημόσιο χρήμα διατέθηκε σε έναν καταδικασμένο εγκληματία και παρόλα αυτά δεν μπορούσαμε να έχουμε καμία πληροφορία», δήλωσε στο Euronews η Luisa Izuzquiza, της ακτιβιστικής ομάδας FragDenStaat, η οποία κίνησε την υπόθεση. «Δεν υπάρχει καμία λογοδοσία όσον αφορά αυτά τα κεφάλαια».

«Στην επόμενη θητεία ελπίζουμε πραγματικά να δούμε μια αλλαγή κουλτούρας και μεγαλύτερη διαφάνεια, επειδή οι ευρωβουλευτές είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι», είπε η ίδια και πρόσθεσε: «Η λογοδοσία θα πρέπει να είναι δεδομένη».
Είχε πρόσβαση σε 100.000 ευρώ

Ο Γιάννης Λαγός είχε πρόσβαση σε περισσότερα από 100.000 ευρώ κατά το επτάμηνο που μεσολάβησε μεταξύ της καταδίκης και της συμφωνίας του ευρωκοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του, δήλωσε η Izuzquiza.

Αυτό σήμανε συναγερμό, καθώς, υπήρχε φόβος να διαφύγει από την ΕΕ - για να αποφύγει τη δικαιοσύνη - και ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε γι' αυτόν τον σκοπό ταξιδιωτικά έξοδα του ευρωκοινοβουλίου, χρήματα δηλαδή των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Η απόφαση του Δικαστηρίου έρχεται εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου ακροδεξιών ευρωβουλευτών του ευρωπαϊκού μπλοκ, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από Euronews.com

Πηγή:www.dnews.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια