Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε δίκη 50 Πατρινοί για χρήση κοκαΐνης-Βρέθηκαν στο "πελατολόγιο" εγκληματικής οργάνωσης που προμήθευε ναρκωτικά


Πάνω από 40 άτομα, οι περισσότεροι γνωστοί Πατρινοί θα κάθονταν στο εδώλιο την περασμένη Τετάρτη, με την κατηγορία της χρήσης κοκαΐνης, την οποία αγόραζαν από την γνωστή «τετράδα» των εμπόρων.Η «τετράδα» δικάστηκε σε βαθμό κακουργήματος πριν μήνες, όμως παρά το βαρύ κατηγορητήριο μάλλον… έπεσαν στα μαλακά. Οι «πελάτες» τους, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά τελικά η δίκη τους αναβλήθηκε για τις αρχές Φεβρουαρίου 2025.

Πρόκειται γι’ αυτούς τους Πατρινούς οι οποίοι είχαν βρεθεί σε λίστα - πελατολόγιο των «τεσσάρων»! Και φυσικά ως χρήστες κατηγορήθηκαν για πλημμεληματική συμμετοχή στο «κύκλωμα». Οι δικηγόροι τους ήσαναρκετοί και μόνο στην ανάγνωση των ονομάτων στο κατηγορητήριο, κάποιος Πατρινός θα έμενε με το στόμα ανοιχτό.

Τουλάχιστον τρεις δημοφιλείς ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, έμποροι, επιχειρηματίες που «φυσάνε το παραδάκι», Πατρινοί πρωταγωνιστές της κοσμικής ζωής της πόλης, μέχρι και γιος αστυνομικού βρίσκεται στο κατηγορητήριο. Οι συγκεκριμένοι αγόραζαν «γραμμές» από το κύκλωμα για προσωπική χρήση και δεν είχαν καμία σχέση με αγοραπωλησίες.

Οι συλλήψεις του «εγκεφάλου» και του πατρινού «συνεταίρου» του έγιναν το 2022 από αστυνομικούς του Τμήματος δίωξης ναρκωτικών Πάτρας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε συνοικίες της αχαϊκής πρωτεύουσας. Σημειώθηκαν δε άλλες δύο συλλήψεις.

Το γαϊτανάκι των συλλήψεων ξεκίνησε μετά από ραντεβού αγοραπωλησίας στα Ταμπάχανα-όπου συνελήφθη και χρήστης- και ολοκληρώθηκε στα Ζαρουχλέικα! Στην κατοχή των συλληφθέντων, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, βρέθηκαν περίπου 84 γραμμάρια της ναρκωτικής ουσίας, αξίας 6.700 ευρώ.

Οι συλληφθέντες είχαν αρνηθείτις κατηγορίες ισχυριζόμενοι πως είναι χρήστες «σκληρών» ναρκωτικών, όπως κοκαΐνη και ηρωίνη. Παράλληλα, υποστήριξαν, πως πωλούσαν ώστε και αυτοί να εξασφαλίζουν τη δική τους δόση.

Όπως αποκαλύφθηκε κάθε 15 με 20 ημέρες προμηθεύονταν την κοκαΐνη και στη συνέχεια την διέθεταν προς πώληση σε χρήστες αποκλειστικά και μόνο στην Πάτρα.Από την έρευνα φάνηκε πως μέσα σε χρονικό διάστημα 7 μηνών, οι συλληφθέντες εμπλέκονταν σε τουλάχιστον 240 περιπτώσεις αγοραπωλησίας «σπρώχνοντας» στην αγορά 210γρ. της ουσίας και έχοντας αποκομίσει 16.800 ευρώ, ενώ αρχικά είχανταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία 22 χρηστών. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν και άλλα ονόματα.

Ο «συντονιστής» της μεταφοράς της ναρκωτικής ουσίας στην Πάτρα και εν συνεχεία της προώθησης της, λάμβανε ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ δεν υπέκυπτε στις συνεχείς πιέσεις άλλων, για αύξηση της παρτίδας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των τουλάχιστον 50 ατόμων που συμπεριλαμβάνονται στο πελατολόγιο τους, κι έτσι παρά τη… ζήτηση προτιμούσε να «φέρνει» σταθερά μέχρι 80 γραμμάρια κοκαΐνης, τη φορά. Εκτιμάται πως η διαδρομή του «πακέτου» στην Πάτρα, ήταν απευθείας από την Αλβανία.

Ο νεαρός, ο οποίος περιστασιακά εργαζόταν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διατηρούσε χαμηλό προφίλ και είχε τον πλήρη έλεγχο της «δουλειάς». Ήταν το πρόσωπο που είχε αναλάβει την επικοινωνία -τηλεφωνικά- με τους πελάτες χρήστες και δεν δίσταζε να ακυρώσει «ραντεβού», ακόμα και όταν αντιλαμβανόταν τυχαία διέλευση περιπολικών ή εποχούμενων περιπολιών της αστυνομίας, στα προκαθορισμένα σημεία συνάντησης.

Μία γκαρσονιέρα που είχε νοικιάσει στο όνομα του, επί της οδού Άρη Βελουχιώτη στα Ζαρουχλέικα, λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος «καβάτζα» των ποσοτήτων κοκαΐνης. Στην πρόσοψη είχε τοποθετήσει κάμερα ασφαλείας, που «έβλεπε» από το κινητό τηλέφωνο του, ελέγχοντας τον χώρο ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Σε έρευνα των αστυνομικών εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, πέντε κινητά τηλέφωνα και σύνεργα για τον διαμοιρασμό της κοκαΐνης. Λίγα μέτρα πιο μακριά βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του, από την οποία σε απόσταση αναπνοής διέμενε ο συνεργός του.Όσον αφορά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, αλλά και με τους πελάτες, οι δράστες μιλούσαν κωδικοποιήμενα σε μια προσπάθεια να αποφύγουν κακοτοπιές στο ενδεχόμενο καταγραφής των συνομιλιών τους.Οι φράσεις «θα βρεθούμε», ή «θα τα πούμε» αφορούσαν στα ραντεβού, ενώ «λευκό μπλουζάκι», «ένα άσπρο» ή «ένα 80αρι» (η τιμή πώλησης δόσης ανά γραμμάριο) ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες, για την ποσότητα και των αριθμό των δόσεων.

Η ΠΑΤΡΑ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ»ΤΗΣ ΚΟΚΑΣ

Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η χρήση της κόκας στην Πάτρα, με δεκάδες άτομα να είναι εθισμένα, σε αυτό το ναρκωτικό που κατά πολλούς δίνει στους χρήστες «πρεστίζ» σε σχέση με την ηρωίνη. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς και τους ψυχολόγους επιστήμονες που ασχολούνται ειδικά με τον τομέα της απεξάρτησης και του εθισμού η κοκαΐνη είναι ένα ναρκωτικό αρκετά ύπουλο το οποίο μπορεί να οδηγήσει το άτομο που κάνει χρήση σε μονοπάτια που θα βάλουν ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή του, αλλά και σε κρίσεις ταυτότητας, σε κατάθλιψη, όπως και σε ακραίες συμπεριφορές.

Το προφίλ των χρηστών έχει αλλάξει, όπως επίσης και η αύξηση της ζήτησης της «κόκας» σε σύγκριση με αυτή της ηρωίνης! Η κοκαΐνη έχει γίνει το αγαπημένο ναρκωτικό της νέας γενιάς, εξασφαλίζοντας στους χρήστες το κοινωνικό προφίλ που θέλουν και μη απομονώνοντας τους από το κοινωνικό σύνολο ή φτάνοντας τους στην εξαθλίωση, όπως η περίπτωση της ηρωίνης.

Τα κυκλώματα διακίνησης εντοπίζονταςαυτή την αλλαγή, φέρουν «κόκα» στην αγορά και στα στέκια των χρηστών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις και αν ο πελάτης δεν έχει «χοντρό πορτοφόλι» την νοθεύουν. Έτσι νοθεύοντας την κοκαΐνη με διάφορες ουσίες και ρίχνοντας την τιμή της από τα 80 με 90 ευρώ το γραμμάριο στα 50 με 60 ευρώ, την κάνουν προσιτή, δίνοντας την δυνατότητα σε ευρύ πελατολόγιο που θέλει να την δοκιμάσει, να την αγοράσει.

Η τακτική αυτή των κυκλωμάτων διακίνησης, σύμφωνα με κύκλους της ΕΛΑΣ έχει φέρει σε έξαρση την χρήση της κοκαΐνης, έστω και αν αυτή είναι νοθευμένη, φαινόμενο που κυριαρχεί πλέον στην αγορά των ναρκωτικών.

Η Πάτρα στο νέο αυτό κανόνα που υπάρχει πλέον όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ζήτηση και η αγορά της νοθευμένης κοκαΐνης σε τιμές ευκαιρίας είναι μεγάλη από πατρινούς και αποτελεί ένα κυρίαρχο στοιχείο στα στέκια των χρηστών, στα κέντρα διασκέδασης, αλλά και στην κοσμική ζωή της πόλης. Αθέατα και πίσω από τις…κουρτίνες!

Εφημερίδα "Πολιτεία"


Πηγή: tempo24.news


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια