Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θεσσαλονίκη: Σενάριο απεγκλωβισμού στο στρατόπεδο Παύλου Μελά για την πιλοτική δοκιμή εργαλείων διάσωσης του RESCUER






Σε πιλοτική δοκιμή τέθηκαν στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη πρωτοποριακά, τεχνολογικά εργαλεία διάσωσης του ερευνητικού έργου RESCUER στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΕΤΑ, με την παρουσία εκπροσώπων της ΠΚΜ, των ΕΚΑΒ, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής.



Η πιλοτική δοκιμή ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου όπου τέθηκε σε εφαρμογή σενάριο σεισμού και οι συμμετέχοντες του έργου θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία για τον εντοπισμό και τη διάσωση θυμάτων από ένα μισογκρεμισμένο κτίριο.



«Σήμερα κάνουμε την προτελευταία πιλοτική δοκιμή του RESCUER, στην οποία έχουμε ένα σενάριο σεισμού σε ένα κτίριο. Σύμφωνα με το σενάριο, μέσα στο κτίριο βρίσκονται θύματα, τα οποία πρέπει οι διασώστες να βρουν. Το σενάριο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε οι τεχνολογίες του RESCUER να φανούν χρήσιμες η καθεμία σε διαφορετικό δωμάτιο του κτιρίου. Οπότε έχουμε ένα δωμάτιο όπου υπάρχει θόρυβος και θα μας βοηθήσει να δούμε τη χρησιμότητα της μείωσης θορύβου. Έχουμε θύματα κρυμμένα πίσω από έναν τοίχο, οπότε θα δούμε πώς το ραντάρ μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα θύματα. Έχουμε δωμάτιο με καπνό, το οποίο έχει σχέση με την όραση, δωμάτιο με σκοτάδι, ηλεκτρομαγνητικές συσκευές. Ταυτόχρονα όλες οι τεχνολογίες αυτοεντοπισμού βοηθάνε στο να ξέρει ο ίδιος ο διασώστης και ο συντονιστής της δράσης που βρίσκεται στο κέντρο ελέγχου πού βρίσκεται ο κάθε διασώστης. Παρακολουθούμε επίσης τα ζωτικά χαρακτηριστικά του κάθε διασώστη, όπως η απανοη του και οι σφυγμοί του. Υπάρχει και το μαύρο κουτί του κτιρίου», επεσήμανε στην Karfitsa ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη και τεχνικός συντονιστής του έργου, Κωστής Κωνσταντουδάκης.

«Η σημερινή πιλοτική δοκιμή γίνεται στο πλαίσιο του RESCUER. Στόχος είναι να ελέγξουμε και να αξιολογήσουμε εργαλεία που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου, σε ένα σενάριο που προσομοιώνει συνθήκες σεισμού. Στόχος των εργαλείων είναι να ενισχύσουν την ασφαλεία και την αποδοτικότητα του διασώστη», επεσήμανε από την πλευρά του στην Karfitsa ο διευθυντής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Έργων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ιωσήφ Βούρβαχης, τονίζοντας ότι στο μέλλον τα εργαλεία αυτά θα μπορέσουν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Και συμπλήρωσε: «Ο ρόλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης είναι αυτός, να έρθουμε κι εμείς δηλαδή σε επαφή με καινοτόμες τεχνολογίες και να μπορέσουμε να φέρουμε στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη τέτοιες εμπειρίες, ώστε να αξιοποιηθούν στο πεδίο».



Την ΠΚΜ εκπροσωπούσε ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας, Θάνος Μπέγκας, ο οποίος υπογράμμισε στην Karfitsa ότι η σύμπραξη πολλών φορέων μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα.

Ειδικότερα: «Εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, βλέπουμε την πιλοτική δοκιμή διάσωσης του έργου Rescuer του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon. Η ΠΚΜ θέτει πολύ ψηλά στην ατζέντα της τα θέματα της πολιτικής προστασίας. Εδώ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία αποτελεί μονόδρομο για τέτοιου είδους περιπτώσεις που όλοι απευχόμαστε. Ευχόμαστε αυτού του είδους η τεχνολογία να λειτουργεί για την πρόληψη δυσάρεστων γεγονότων».

Ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας, Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας του δήμου Παύλου Μελά, Σταύρος Φέτκος υπογράμμισε από την πλευρά του στην Karfitsa ότι ψηλά στους στόχους της δημοτικής αρχής βρίσκεται η προστασία της ζωής και της περιουσίας των δημοτών σε περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων.



«Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και ο δήμαρχος δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άσκηση του RESCUER και δίνουν βαρύτητα στο ρόλο της πολιτικής προστασίας, δηλαδή στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των δημοτών του δήμου Παύλου Μελά. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και εμείς είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα συμφέροντα των πολιτών μας. Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη. Η καλύτερη οργάνωση είναι αυτή που θα μας βοηθήσει και ο δήμος μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι», είπε συγκεκριμένα.

Σημειώνεται πως στο έργο RESCUER συμμετέχουν 20 εταίροι από την Ελλάδα και την ΕΕ. Το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024. Η έρευνα χρηματοδοτείται από την ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe.

Πηγή: www.karfitsa.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια