Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Εὐαγγελίζου γῆ χαρὰν μεγάλην, αἰνεῖτε οὐρανοὶ Θεοῦ τὴν δόξαν»


Του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Κουρτέση, Αστυνόμου Β΄ Προϊστάμενου Θρησκευτικής Υπηρεσίας ΕΛ. ΑΣ.
Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»

«Εὐαγγελίζου γῆ χαρὰν μεγάλην, αἰνεῖτε οὐρανοὶ Θεοῦ τὴν δόξαν»

Η σημαντικότερη ημέρα για την ορθόδοξο πίστη μας, είναι η Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ ευαγγελίζεται το σωτήριον του Θεού δεχόμενη το «Χαίρε» του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και απορεί. Συνάμα όμως, θαυμάζει και ερωτά «πως θα συντελεστεί το μυστήριο» και ο Αρχάγγελος αποκρίνεται «πνεύμα Άγιο θα έλθει μέσα σου, η δύναμη του Θεού του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Οι φυσικοί νόμοι θα παραμεριστούν. Το αναμάρτητο και άγιο βρέφος που θα γεννηθεί, θα είναι ο Υιός του Υψίστου». Και η Παρθένος Μαρία κλίνει την Αγία της κεφαλή και αποδέχεται το σχέδιο της σωτηρίας όλων των ανθρώπων, που μέσω του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, της ανήγγειλε ο Θεός.

Μέγα το μυστήριο!

Θαυμάζουμε το μεγαλείο της αγάπης του Θεού Πατέρα μας, που επιθυμεί να μάς απαλλάξει από το προπατορικό αμάρτημα και ενσαρκώνει τον Υιό Του, στέλνοντάς Τον στη γη, ώστε οι άνθρωποι να πιστέψουν στον Ένα, Τριαδικό και Αληθινό Θεό και να απαλλαχτούν από την τυραννία του διαβόλου που είχε ως συνέπεια η παρακοή των πρωτοπλάστων προς το Δημιουργό τους.

Απορούμε όμως γιατί ο Θεός επέλεξε την Παρθένο Μαρία, ώστε να εκπληρώσει το σχέδιο της σωτηρίας του πλάσματός Του. Τι είχε η πτωχή Παρθένος της Ναζαρέτ; Κοινωνική θέση και καταξίωση; Πλούτη και δόξα; Ανώτερη παίδευση και σοφία; Τίποτα απ΄ όλα όσα θαμπώνουν τους ανθρώπους του κόσμου! Τη διαλέγει όμως ο Θεός για την αρετή της, η οποία φανερώνεται κρυστάλλινη μέσα από τα λόγια και τις αποκρίσεις της, κατά τη συγκλονιστική αυτή στιγμή της ζωής της. Είναι η ταπεινή Δέσποινα της Ναζαρέτ και όσο ο Θεός την υψώνει τόσο αυτή ταπεινώνεται. Με παραδειγματικό τρόπο υπακοής παραδίδει τον εαυτό της ολόκληρο στο θέλημα του Θεού, για να λάβει μέρος στο υπεροχότερο έργο Αυτού.

Η ταπείνωση, η υπακοή και η πίστη της Παναγίας μας, ήταν τα κριτήρια που ο Θεός την επέλεξε να φέρει στον κόσμο το Μονογενή Του Υιό. Αρετές που ενστερνίστηκαν οι πρόγονοί μας και ύψωσαν το λάβαρο της επαναστάσεως, ώστε το Γένος των Ελλήνων να απελευθερωθεί από τη δουλεία της σκλαβιάς των Οθωμανών. Αγωνίστηκαν με γνώμονα να διαφυλάξουν τα ιερά και όσια της πατρίδας μας, με πίστη ακλόνητη ότι η Παναγία μας θα ευλογούσε αυτόν τον αγώνα, ώστε ο θρίαμβος της νίκης ήταν δεδομένος. Γι΄αυτό και ο αγώνας της επαναστάσεως είναι συνδεδεμένος με την 25η Μαρτίου, Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Αδελφοί μου, οι ήρωες του 1821 προσέτρεξαν και πίστεψαν στην προστασία και σκέπη της Παναγίας μας, γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι χωρίς την Παναγία μας, ο αγώνας της ελευθερίας δε θα έβγαινε εις πέρας. Σήμερα που ο κάθε άνθρωπος από εμάς, καλείται να βγεί νικητής από τους αγώνες της ζωής, ας στρέψουμε λίγο το βλέμμα μας προς την ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ και να της απευθύνουμε με θερμή παράκληση και συντετριμμένη καρδία «Χαίρε Μήτηρ Θεού, φύλαξον ημάς υπό την Σκέπην σου».



Σάς εύχομαι ολόψυχα με αγάπη Χριστού,

Χρόνια πολλά! Ζήτω το Έθνος!









Πηγή: easya.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια