Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σαφείς οδηγίες από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την ενδοοικογενειακή βία


''Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει  ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής'' τόνισε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. 


Δρομολογούνται τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής  βίας:

1) κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.                                           

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία 

3) για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας  ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού  

                                                                                                                                                   

4) για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία.


Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο αστυνομικός να γίνει ταξιτζής, να γίνει ασθενοφόρο. Μα είναι ήδη 1) βοηθός κοινωνικός λειτουργός σε διαλυμένες οικογένειες που έρχονται στα τμήματα, 2) βοηθός ψυχολόγος σε χίλιους δυο πολίτες με ψυχολογικά προβλήματα που καλούν στο τηλέφωνο ή έρχονται στα τμήματα, 3) βοηθός νοσοκόμος σε ψυχασθενείς που ακόμα μεταφέρονται από αστυνομικούς, 4) βοηθός πυροσβέστης κάνοντας εκκενώσεις οικισμών και οι πρώτοι προστρέξαντες σε πολλές φωτιές, 5) βοηθός λιμενικός, αφού σε όλες τις λίμνες ασκεί αρμοδιότητες λιμενικού, χωρίς να έχει σχετική εκπαίδευση ή μέσα, 6) βοηθός δικαστικός επιμελητής αφού ακόμα (2024) κάνει επιδόσεις δικαστικών εγγράφων, 7) βοηθός στρατολόγος, αφού ακόμα δίνει έγγραφα σε πολίτες σχετικά με στρατιωτικές υποχρεώσεις, 8) βοηθός ταχυδρόμος, αφού επιδίδει έγγραφα όλων των κρατικών και δημοτικών αρχών σε πολίτες, 9) βοηθός στρατονόμος, αφού συνοδεύει ΕΝΟΠΛΑ τμήματα του στρατού στις μετακινήσεις του, 10) βοηθός σωφρονιστικός υπάλληλος, αφού συνοδεύσει άτομα από φυλακές σε δικαστήρια και το ανάποδο, 11) βοηθός κτηνίατρος – μπόγιας, αφού ασχολείται με τα σκυλιά, τα γατιά και λοιπά αδέσποτα και ανήκοντα σε ιδιοκτήτες, 12) βοηθός τελωνειακός – εφοριακός, αφού απασχολείται σε οικονομικής φύσης ελέγχους και λαθρεμπόριο, 13) βοηθός παρατηρητή αγώνων, αφού κάθε Σαββατοκύριακο χιλιάδες απασχολούνται σε γήπεδα και στις μετακινήσεις των ανώνυμων αθλητικών εταιριών, 14) βοηθός σεκιούριτι, ναι καλά διαβάζετε, αφού έχει επιφορτιστεί με το να παρέχει με έξοδα του Ελληνικού Λαού ΔΩΡΕΑΝ φύλαξη σε κροίσους επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κλπ.
Με τόσα πάρεργα πως να ασχοληθεί με τη γιαγιά που μπαίνουν στο σπίτι της και την κλέβουν που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι επίσης πάρα πολύ σημαντική αποστολή, ίσως η κύρια. Πρέπει να αποφασίσουμε κάποτε τί θέλουμε για την αστυνομία, επειδή όταν φορτώνουμε τόσα πολλά, και μάλιστα χωρίς να δημιουργηθούν πρώρα οι κατάλληλες υποδομές, τελικά τίποτα δεν μπορεί να κάνει αυτή η αστυνομία σωστά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υπομονή άλλα 17 χρόνια έμειναν για μένα. Ας πρόσεχα