Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ενδοοικογενειακή βία: Κάθε μήνα δολοφονείται και μια γυναίκα







Μέσα σε μόλις 24 ώρες σχηματίστηκαν 141 δικογραφίες για υποθέσεις ενδο-οικογενειακής βίας, με την Αστυνομία να προχωρά σε 73 συλλήψεις

Ήταν Νοέμβριος του 2021 όταν ένα βίντεο 4 λεπτών και 3 δευτερολέπτων βγήκε στη δημοσιότητα –με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών– και κατέγραφε την κακοποίηση των γυναικών και την «αγάπη» που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Η ταινία αυτή, μικρού μήκους, φέρει τον τίτλο: «Μη με αφήσεις ποτέ (γιατί θα σου κάνω κακό)», και είναι δημιουργία της Lacta και του Κέντρου Μελετών Διοτίμα. Στόχος ήταν να ευαισθητοποιήσει, να παρακινήσει, να δώσει δύναμη σε γυναίκες να σπάσουν τον κύκλο της βίας και της κακοποίησης. Από το 2021 μέχρι και σήμερα, γίναμε μάρτυρες δεκάδων εγκλημάτων με θύματα γυναίκες. Υποθέσεις που μας συγκλόνισαν και στο άκουσμά τους αναρωτηθήκαμε πού οδεύουμε ως κοινωνία και τι έχει πάει τόσο λάθος με εμάς;


Η τελευταία γυναικοκτονία, με θύμα την 28χρονη Κυριακή Γρίβα, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, δεν μας σόκαρε απλά ως γεγονός αυτό καθαυτό, αλλά, παράλληλα, μας εξόργισε καθώς ήρθαν στην επιφάνεια χρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Την ίδια ώρα, η άγρια δολοφονία της Κυριακής φαίνεται πως αφύπνισε πολλές γυναίκες, θύματα ενδο-οικογενειακής βίας, να απευθυνθούν στις Αρχές και να καταγγείλουν την κακοποίηση που υφίστανται.


Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μέσα σε μόλις 24 ώρες σχηματίστηκαν 141 δικογραφίες για υποθέσεις ενδο-οικογενειακής βίας, με την Αστυνομία να προχωρά σε 73 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 28 στην Αττική, ενώ πέντε θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε δομή.

Μάλιστα, και σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε ρεπορτάζ της η δημόσια τηλεόραση, οι καταγγελίες που κατεγράφησαν ανά Αστυνομική Περιφέρεια έχουν ως εξής: Στη ΓΑΔΑ 60 καταγγελίες, στη ΓΑΔΘ 16, στη Θράκη 4, στο Β. Αιγαίο 4, στη Δ. Μακεδονία 4, στη Δ. Ελλάδα 5, στην Ήπειρο 1, στη Θεσσαλία 7, στο Ιόνιο 9, στην Κ. Μακεδονία 8, στην Κρήτη 6, στο Ν. Αιγαίο 6, στην Πελοπόννησο 6 και, τέλος, στη Στερεά Ελλάδα 5.

Πηγή:










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια