Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ωτοπλαστική




Ο Δρ Μιχαήλ Τσούνης, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λύνει τις πιο συχνές απορίες σχετικά με την επέμβαση της ωτοπλαστικής.

Το σχήμα των αυτιών εμφανίζει μεγάλη ποικιλομορφία και πολλοί άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι με την εικόνα τoυς. Πολλές φορές γίνονται αποδέκτες ενοχλητικών σχολίων, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθησή τους. Όμως, μέσω της χειρουργικής επέμβασης της ωτοπλαστικής οποιαδήποτε δυσμορφία μπορεί να αντιμετωπιστεί, συμβάλλοντας στην ανάκτηση της χαμένης αυτοπεποίθησης. Η ωτοπλαστική, μαζί με τη ρινοπλαστική, είναι μια από τις δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις παγκοσμίως.

 

Τι είναι η ωτοπλαστική;

Η ωτοπλαστική είναι μια απόλυτα ασφαλής επέμβαση μέσω της οποίας μπορούν να αντιμετωπιστούν τα πιο σημαντικά αισθητικά προβλήματα τα οποία αφορούν το εξωτερικό των αυτιών, δηλαδή το ωτικό πτερύγιο. Τα προβλήματα αυτά είτε εμφανίζονται εκ γενετής είτε είναι αποτέλεσμα κάποιου ατυχήματος. Το συχνότερο αισθητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με την επέμβαση της ωτοπλαστικής είναι τα αφεστώτα ώτα ή απλούστερα τα πεταχτά αυτιά.

 

Ποια άλλα αισθητικά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει η επέμβαση της ωτοπλαστικής;

Τα αισθητικά προβλήματα των αυτιών που αντιμετωπίζονται με την επέμβαση της ωτοπλαστικής είναι τα παρακάτω:

· Αυτιά μεγαλύτερα (μακρωτία)  ή μικρότερα (μικρωτία) από το κανονικό

· Αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά)

· Αυτιά με κάποια αισθητική δυσμορφία

 

Μπορούν τα παιδιά να υποβληθούν στην επέμβαση της ωτοπλαστικής;

Φυσικά. Οι μικροί ασθενείς μπορούν και αυτοί να υποβληθούν στην επέμβαση της ωτοπλαστικής, αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 5ο έτος της ηλικίας τους. Το χρονικό αυτό όριο τοποθετείται, διότι για τη διενέργεια της επέμβασης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των πτερυγίων.  Μάλιστα, τα μικρά παιδιά υποβάλλονται συχνά στην επέμβαση της ωτοπλαστικής, καθώς τα άσχημα σχόλια στο σχολείο για την εικόνα των αυτιών τους μπορεί να επηρεάσει εις βάθος την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή τους.

 

Eίμαι ο κατάλληλος υποψήφιος για ωτοπλαστική;

Στην επέμβαση της ωτοπλαστικής μπορεί να υποβληθεί οποιοσδήποτε ασθενής είναι άνω των 5 ετών και δεν είναι ευχαριστημένος από την εικόνα των αυτιών του. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι μία συζήτηση με έναν εξειδικευμένο χειρουργό ΩΡΛ  έτσι ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια τα αισθητικά προβλήματα που υπάρχουν καθώς και οι στόχοι της επέμβασης.  

 

Πώς πραγματοποιείται η ωτοπλαστική;

Πριν την επέμβαση, όπως προαναφέρθηκε, προηγείται ένα ραντεβού με τον έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση. Ο γιατρός εκτιμώντας το σχήμα και το μέγεθος των αυτιών σας, θα σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για την επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση της ωτοπλαστικής είναι απόλυτα ασφαλής και  πραγματοποιείται σε οργανωμένα νοσηλευτικά κέντρα. Η διάρκειά της ποικίλει ανάλογα με την αισθητική δυσμορφία που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε ενήλικους ασθενείς η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τοπική αναισθησία, ενώ στα παιδιά συνιστάται η γενική αναισθησία.

Ανάλογα με το είδος της δυσμορφίας, ο χειρουργός θα επιλέξει την κατάλληλη τεχνική για την αποκατάστασή της. Ειδικότερα, οι τεχνικές της ωτοπλαστικής διαχωρίζονται σε αυτές που κόβουν τον χόνδρο και σε αυτές που τον διατηρούν, διαμορφώνοντάς τον καταλλήλως. Όποια μέθοδος και να επιλεγεί, οι τομές που πραγματοποιούνται δεν είναι εμφανείς, αφού πραγματοποιούνται πίσω από το αυτί.

 

Είναι έντονος ο πόνος μετά την επέμβαση;

Η πλειονότητα των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε ωτοπλαστική δεν αναφέρουν ότι πονούν μετεγχειρητικά. Σε άλλες περιπτώσεις ο πόνος που αναφέρεται είναι ελάχιστος, και αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα για λίγες ημέρες.

Πότε είναι φανερό το αποτέλεσμα της επέμβασης;

Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής είναι άμεσο. Μετά την επέμβαση τοποθετείται στο κεφάλι μια κορδέλα για να συγκρατούνται τα ωτικά πτερύγια. Μετά από 15 ημέρες η κορδέλα αυτή αφαιρείται και ο ασθενής μπορεί πλέον να απολαμβάνει τη νέα του εμφάνιση.

 

Τι πρέπει να αποφεύγει ο ασθενής που έχει υποβληθεί σε επέμβαση ωτοπλαστικής;

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα ή την επόμενη της επέμβασης, όμως θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του χειρουργού του. Η τήρηση των οδηγιών παίζει σημαντικό ρόλο στη μετεγχειρητική πορεία. Ειδικότερα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα παρακάτω:

· Ξύσιμο αυτιών

· Χρήση κράνους ή ακουστικών τύπου headset

· Τοποθέτηση/αφαίρεση στενών ρούχων από το κεφάλι

· Έντονη αθλητική δραστηριότητα

· Ύπνος σε μια από τις δύο πλευρές

· Έκθεση χειρουργικών τομών στον ήλιο

Συμπερασματικά, η ωτοπλαστική είναι μια απόλυτα ασφαλής επέμβαση που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο πόνο μετεγχειρητικά.  Η εικόνα των αυτιών βελτιώνεται άμεσα, τονώνοντας  έτσι την αυτοπεποίθηση των ασθενών. Η ωτοπλαστική όπως και η ρινοπλαστική στην Αθήνα αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία προσφέροντας εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα σε όσους το έχουν ανάγκη.

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια