Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αλλαγές στην ΕΥΠ: «Ακαδημία» πρακτόρων και προσλήψεις – Οι θέσεις και οι ειδικότητες






Νέες θέσεις εργασίας στην ΕΥΠ με προσλήψεις πρακτόρων σε δύο φάσεις.



Σε δύο φάσεις αναμένεται να λάβουν χώρα εντός του τρέχοντος έτους προσλήψεις πρακτόρων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

  Η πρώτη φάση των προσλήψεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι και θα έχει ως επίκεντρο την πρόσληψη επιστημόνων στον τομέα της πληροφορικής, δεδομένου ότι το διαδίκτυο διαδραματίζει όλο ένα και πιο καθοριστικό ρόλο τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση απειλών που αφορούν στην εθνική ασφάλεια.




Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι το καλοκαίρι αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου 130-150 θέσεις, εκ των οποίων οι μισές (περίπου 70) θα αφορούν σε πληροφορικάριους (αναμένεται να ζητείται σχετικό πτυχίο πληροφορικής από ανώτατη σχολή). Οι υπόλοιπες θέσεις θα αφορούν σε νομικούς, οικονομολόγους και άλλες ειδικότητες (κυρίως για την κάλυψη διοικητικών θέσεων). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δεύτερη φάση των προσλήψεων θα λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2024 και θα αφορά στις γενικές κατηγορίες. Πρόκειται για περίπου 130-150 άτομα, τα οποία θα καλύψουν θέσεις που θα αφορούν σε επιτελείς πληροφοριών, μεταφραστές και πολλές άλλες ειδικότητες.
ΕΥΠ καλεί ΑΣΕΠ

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΥΠ που «τρέχουν» τις σχετικές διαδικασίες είναι ήδη σε επαφή με τον ΑΣΕΠ για να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο μοριοδότησης, τα κριτήρια και ο τρόπος με τον οποίο θα λάβουν χώρα οι προσλήψεις. Σημειώνεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους με αποσπάσεις (κυρίως από την ΕΛ.ΑΣ.), ενώ οι συνδικαλιστές μιλούν για πολλά κενά στις οργανικές θέσεις που αφορούν στο μόνιμο προσωπικό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, που τέθηκε σε ισχύ εδώ και μία εβδομάδα, προβλέπει για πρώτη φορά υποχρεωτικό χρόνο παραμονής στην ΕΥΠ, ο οποίος ορίζεται στα 10 έτη. Επίσης, προβλέπεται ότι το πολιτικό προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών θα υποβάλλεται σε υποχρεωτική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην Ακαδημία της ΕΥΠ. Η θεωρητική εκπαίδευση θα διαρκεί έως οκτώ μήνες αναλόγως της ειδικότητας. Οι δόκιμοι υπάλληλοι θα συμμετέχουν επίσης σε τελικές εξετάσεις μετά την ολοκλήρωση ενός διετούς κύκλου σπουδών και για τη μονιμοποίηση τους θα απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου.
Ακαδημία πρακτόρων

Ακαδημία πρακτόρων ιδρύει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στα πρότυπα των αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων της περίφημης MI6 και της αμερικανικής CIA, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που λαμβάνει χώρα μέσω του νέου Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ από τις 4 Απριλίου 2024.


Θα μπει τέλος στο φαινόμενο να μπορεί κάποιος να γίνει πράκτορας σε μία... ημέρα. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα ένας αστυνομικός που έπαιρνε απόσπαση στην ΕΥΠ εκπαιδευόταν… εν τοις πράγμασι. Η ίδρυση της Ακαδημίας Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα, καθώς από τα… θρανία της δεν θα περάσουν μόνο όσοι από εδώ και πέρα προσληφθούν στην ΕΥΠ και όσοι παίρνουν απόσπαση στις μυστικές υπηρεσίες αλλά και το υπάρχον προσωπικό για το οποίο θα προβλέπονται μετεκπαιδεύσεις.

«Στην ΕΥΠ υπήρχε αρμόδια υπηρεσία για την εκπαίδευση, ωστόσο, για πρώτη φορά ιδρύεται μία ακαδημία που θα αφορά στους πάντες. Θα παρέχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πρότυπα της MI6 και της CIA και στους αποσπασμένους άντρες και γυναίκες από άλλα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ακαδημία ιδρύεται από την αρχή, θα περιέχει -μεταξύ άλλων- ψηφιακές εκπαιδεύσεις και προσομοιωτές», σημειώνεται.



Στην ακαδημία δε θα φοιτούν μόνο όσοι υπηρετούν στην ΕΥΠ (μόνιμοι και αποσπασμένοι) αλλά και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων που θα επιλεχθούν για ειδική εκπαίδευση σε θέματα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, όπως και αντικατασκοπείας.
Αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών

Η αναδιοργάνωση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών προβλέπει, επίσης, την ενίσχυση του ρόλου της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου, σε μία περίοδο που σε όλο τον κόσμο οι μυστικές υπηρεσίες επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η λέξη «κυβερνο-αντικατασκοπεία» έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο των πρακτόρων, οι οποίοι βλέπουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει «όπλο» στα χέρια τους αλλά και τεράστια απειλή για τα κράτη.

Την τεχνητή νοημοσύνη θα αξιοποιήσει περισσότερο και η ΕΥΠ, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης προβλέπεται «η ενσωμάτωση τεχνικών μέσων και προηγμένων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων». Η ΕΥΠ είναι υπεύθυνη για την κυβερνοασφάλεια σε όλο το δημόσιο τομέα και σε κάποιες δομές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, προβλέπεται και να αγοράσει προγράμματα αντιμετώπισης νέων απειλών (προερχόμενων από την κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης) όσο όμως και να δημιουργήσει η ίδια η ΕΥΠ τέτοιου είδους προηγμένα προγράμματα.

Τέλος, βασικός πυλώνας της αναδιοργάνωσης αποτέλεσαν οι αλλαγές στη διαδικασία της συλλογής πρωτογενών πληροφοριών, η οποία αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της ΕΥΠ. Στο πρότυπο της βρετανικής ΜΙ6 θα λειτουργεί η Διεύθυνση Επιχειρήσεων με κύριο ρόλο τη συλλογή, αξιοποίηση και την επεξεργασία πληροφοριών, ενώ παράλληλα δημιουργείται ενιαία Διεύθυνση Ανάλυσης που θα εστιάσει στην ανάλυση πληροφοριών, χρησιμοποιώντας στοιχεία που προέρχονται από το ευρύ φάσμα υπηρεσιών της Ε.Υ.Π., καθώς και από συνεργαζόμενες Υπηρεσίες και συναρμόδιους φορείς, με σκοπό την παροχή κρίσιμων πληροφοριών και εκτιμήσεων στις αρμόδιες αρχές, για την καλύτερη αντιμετώπιση και την πρόληψη απειλών που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: www.ieidiseis.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια