Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σπίτια στα νησιά για Στρατιωτικούς-Σώματα Ασφαλείας-δασκάλους-καθηγητές-γιατρούς – Τι ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

Το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται και να προκαλεί προσκόμματα, ακόμη και στη λειτουργία των κρατικών δομών και υπηρεσιών (εκπαιδευτικοί, νοσηλευτικό προσωπικό, στρατιωτικοί δεν αποδέχονται τις μεταθέσεις τους σε περιοχές της χώρας όπου τα ενοίκια είναι δυσβάσταχτα και τα σπίτια δυσεύρετα), ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι προωθείται ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για τους δημοσίους υπαλλήλους στα νησιά. Το πρόγραμμα θα ακολουθήσει, όπως ανέφερε, το πρότυπο αντίστοιχου προγράμματος για τους στρατιωτικούς, από το οποίο ήδη αναμένεται σε ένα ποσοστό να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και σχολεία.


Σπίτια για γιατρούς, δάσκαλους, καθηγητές και στρατιωτικούς - Τα χρονοδιαγράμματα

Το πρόγραμμα για τη στέγαση των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, αφορά -σε πρώτη φάση- 1.400 κατοικίες ανά την επικράτεια και οικόπεδα που ήδη έχουν χωροθετηθεί, εκ των οποίων το 15% θα προσφερθεί για το εκπαιδευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2024 αναμένεται να λάβουν χώρα όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες και η υπογραφή των συμβάσεων κατασκευής, ενώ περί το τέλος του 2024 θα ξεκινήσει η κατασκευή των συγκροτημάτων, ενώ η πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026 και θα αφορά 500 κατοικίες σε 13 νησιά.

«Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τη στέγαση των εκπαιδευτικών, κυρίως λόγω των Airbnb. Δεν υπάρχουν σπίτια για τους εκπαιδευτικούς, ενώ όσα τελικά βρίσκονται είναι κακής ποιότητας και πολύ ακριβά», εξηγεί στην «Α» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, ενώ και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Κικίνης, περιγράφει περιστατικά προσβλητικά προς την αξιοπρέπεια των δασκάλων: «Τους πρώτους μήνες της μετάθεσης σε κάποιο νησί οι δάσκαλοι κοιμούνται στις ξαπλώστες ή φιλοξενούνται σε βάρκες. Είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε θέσει εδώ και επτά χρόνια και, αντί να λύνεται, γιγαντώνεται», τονίζει στην «Α».Σε μία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις Κυκλάδες το 2017 με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, νοσηλευτικού προσωπικού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα προεδρεία των ομοσπονδιών είχαν προτείνει τη χρήση δομών -ακόμη και στρατοπέδων- προκειμένου οι εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι που μετατίθενται να έχουν μια ανθρώπινη κατοικία στον τόπο όπου θα εργαστούν και με τρόπο που να μην πυροδοτεί αυξήσεις στα μισθώματα. Γιατί «συνήθως τα στεγαστικά επιδόματα πυροδοτούν αύξηση ενοικίων, οπότε είναι δώρον-άδωρον», προσθέτει ο Θανάσης Κικίνης.

Δυσκολεύονται να νοικιάσουν σπίτι μόνοι τους


Ένας συμβασιούχος αναπληρωτής εκπαιδευτικός αμείβεται με 850 ευρώ το μήνα. Από αυτά, καλείται να αντλήσει τουλάχιστον 450 ευρώ -στην καλύτερη περίπτωση και για ακατάλληλο σπίτι προκειμένου να πληρώσει το ενοίκιό του. Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή στην πόλη της Ρόδου διατίθεται προς ενοικίαση διαμέρισμα 55 τ.μ. χωρίς θέρμανση, με μηνιαίο μίσθωμα 500 ευρώ. Στο Ρέθυμνο, ισόγειο στούντιο 32 τ.μ. ενοικιάζεται προς 500 ευρώ/μήνα.

Έτσι, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι ξαναγίνονται… φοιτητές. Συγκατοικούν σε ένα σπίτι ανά δύο ή τρεις, ενώ περισσότερο από το μισό εισόδημά τους καλύπτει το κόστος της στέγασης - το μερίδιό τους σε ενοίκιο, κοινόχρηστα, λογαριασμούς κ.λπ. Το κόστος διαβίωσής τους, όπως σημειώνει και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, καλύπτεται από τους γονείς τους! Επιπλέον, σε περιοχές με υψηλή τουριστική ζήτηση, τον Μάιο αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το διαμέρισμα και μέχρι το τέλος του εκπαιδευτικού έτους είτε φιλοξενούνται σε συναδέλφους είτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή και να παραιτηθούν. Το ίδιος ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές και για αυτό τον λόγο η στελέχωση των δομών Υγείας στην περιφέρεια αποτελεί άλυτο γρίφο.

Λύση στο τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως εκπαιδευτικοί και γιατροί που τοποθετούνται ή διορίζονται στα νησιά, αναζητεί η κυβέρνηση.


Όπως δήλωσε χθες (02-04-24) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προωθείται ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για τους δημόσιους υπαλλήλους γενικά (δάσκαλοι, γιατροί κ.ά.) στα νησιά στο πρότυπο αντίστοιχου προγράμματος για τους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να καταγράψει από τα ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της ποια βρίσκονται στα νησιά και θα μπορούσαν να διατεθούν για τη στέγαση των δημόσιων υπαλλήλων. Τα σπίτια που δεν παρουσιάζουν προβλήματα θα διατεθούν άμεσα για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες γιατρών και εκπαιδευτικών, άλλες κατοικίες θα ανακαινιστούν για να δοθούν στη συνέχεια στους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει και την κατασκευή κατοικιών σε οικόπεδα της ΕΤΑΔ. Στο πρόγραμμα είναι πιθανόν να συμμετέχουν και οι δήμοι με τη διάθεση δημοτικών ακινήτων.Το ζήτημα της στέγασης των γιατρών και των δασκάλων στα νησιά έχει γίνει πιο έντονο τα τελευταία χρόνια με την άνοδο του τουρισμού και την έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τα σπίτια ή διαμερίσματα προς ενοικίαση για όλον τον χρόνο είναι λίγα και οι τιμές συχνά απαγορευτικές.

Τι προβλέπεται για τους Στρατιωτικούς


Το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη στέγαση των στρατιωτικών προβλέπει την κατασκευή 54 συγκροτημάτων κατοικιών στη Θράκη και σε 13 νησιά του Αιγαίου.

Μέχρι και το 15% αυτών των κατοικιών θα δοθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών του δημόσιου τομέα, με προτεραιότητα στους γιατρούς, τους δασκάλους και τους καθηγητές. Τα 54 συγκροτήματα, που θα κατασκευαστούν σταδιακά, θα έχουν το καθένα από 13 διαμερίσματα. Τα 10 εξ αυτών με ένα υπνοδωμάτιο και τα 3 με δύο υπνοδωμάτια, ώστε να μπορούν να μείνουν οικογένειες. Συνολικά θα κατασκευαστούν 702 διαμερίσματα, τα οποία θα μπορούν να στεγάσουν συνολικά περί τα 1.500 άτομα.

Πηγή:ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 03/04/2024 - Μαρία Βουργανα - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια