Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΕΘΑ για τα 57 χρόνια από το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου


Διαβάστε την ανακοίνωση

57 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967-74 ΚΑΙ 

Η 41η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Συμπληρώνονται 57 χρόνια από την επιβολή της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Τα γεγονότα που προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν στη διάρκειά της, έως τις μέρες κατάρρευσης και παράδοσης της σκυτάλης στην αστική κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» του 1974 προσφέρουν πλούσια συμπεράσματα, για σήμερα. 

Αποδεικνύουν ότι, η αστική τάξη για να διασφαλίσει απρόσκοπτα τα συμφέροντά της, δε διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, ακόμα και σε στήριξη τέτοιων καθεστώτων, στη χρήση οποιουδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου. 

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα έχοντας  βαθιά συνείδηση του καθήκοντος απέναντι στις νεότερες γενιές των Ενόπλων Δυνάμεων προσπαθεί να παρουσιάσει  την Ιστορική αλήθεια για το καθεστώς της δικτατορίας των συνταγματαρχών. 

Η δικτατορία της 21 ης Απριλίου γεννήθηκε μέσα από την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος ως αποτέλεσμα των ενδοαστικών αντιθέσεων, ανάμεσα στα αστικά κόμματα και το Παλάτι, που αφορούσαν τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες κάθε πλευράς (κυβέρνησης - Θρόνου), ιδιαίτερα για τον έλεγχο του στρατού

Το Παλάτι,  πραγματοποιούσε συμμαχίες πότε με το ένα και πότε με το άλλο κόμμα, ενώ άμεσα και άλλοτε έμμεσα ανέτρεπε με τους συμμάχους του και κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα οι ενδοαστικές αντιθέσεις διαπλέκονταν με την όξυνση των διεθνών καπιταλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και πιο ειδικά με το κυπριακό ζήτημα. 

Αποκρύπτεται ή παραγνωρίζεται ότι το Σύνταγμα που ίσχυε από το 1952 νομιμοποιούσε την εκτροπή από τον αστικό κοινοβουλευτισμό, δίνοντας δικαίωμα στο βασιλιά να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Αποσιωπούν, ακόμα, ότι σειρά αστών πολιτικών έβλεπαν θετικά την επιβολή της δικτατορίας.(Κ. Καραμανλής, Κ.Τσάτσος Π. Κανελλόπουλος).

Ας σημειωθεί ότι το σχέδιο «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» της 21ης Απριλίου 1967, το συνέταξαν οι πραξικοπηματίες ως επιτελείς, με την εποπτεία των στρατηγών. Ο δε βασιλιάς ενέκρινε κάθε φάση του σχεδίου, που του προσκόμιζε ο Αρχηγός ΓΕΣ.

Τέτοια σχέδια υπήρχαν άλλωστε για κάθε περίσταση π.χ. «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» στις εκλογές του 1961, το «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» της 21ης Απριλίου 1967, το «ΘΕΜΙΣ» του Πολυτεχνείου, του πραξικοπήματος στην Κύπρο, το «ΑΡΓΩ», το «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» που αφορούσε αντιμετώπιση «… αναρχικών εκδηλώσεων εις λεκανοπέδιον Αττικής …» κ.α.

Επομένως, ούτε «άφρονες», ούτε «επίορκοι» ήταν οι δικτάτορες, όπως συνήθως λέγεται, ούτε προφανώς ισχύει το χαλκευμένο από τη χούντα προπαγανδιστικό πυροτέχνημα ότι η δικτατορία έγινε εξαιτίας του «κομμουνιστικού κινδύνου. Στην πραγματικότητα η χούντα ήρθε να λύσει τις  οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις σε ολόκληρο το δίκτυο του αστικού κράτους, όπως διαμορφώθηκε μετά από το 1946. Ουσιαστικά, η χούντα άλλαξε τη μορφή άσκησης της καπιταλιστικής της εξουσίας.

Η χούντα είχε την ανοχή και τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ. Προσπάθειά τους ήταν να εξασφαλίζονται τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο – Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, απέναντι στην ΕΣΣΔ, και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Η χούντα άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στα ξένα μονοπώλια, για να αρπάξουν τον εθνικό μας πλούτο. Όχι μόνο δεν «έδωσε ψωμί στο λαό», όπως ισχυρίζονται οι σύγχρονοι υποστηρικτές της, αλλά απεναντίας πρόσφερε «γη και ύδωρ» στους κεφαλαιοκράτες, ιδιαίτερα στους εφοπλιστές. 

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα τιμά την προσφορά και την μνήμη των θυμάτων της χούντας!

Τιμά τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν στη χούντα, οργανώθηκαν σε «παράνομες» αντιχουντικές ομάδες, συνελήφθησαν και βασανίσθηκαν, αποτάχτηκαν, καταδικάσθηκαν και φυλακίσθηκαν / εξορίστηκαν για χρόνια και συνέβαλαν με κάθε μορφή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης.

Τιμά όλους όσους αντιστάθηκαν, και πάλεψαν ενάντια στη χούντα, συμβάλλοντας στον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για συνδικαλιστικές-δημοκρατικές ελευθερίες, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον.

Με τη δικτατορία του 1967 άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή της  Τουρκίας το 1974, και την κατοχή του 37% της Κύπρου μέχρι και σήμερα. 

Η φετινή επέτειος της δικτατορίας βρίσκει για άλλη μια χρονιά το λαό αντιμέτωπο: 

·  Με την αβάσταχτη ακρίβεια, που τροφοδοτεί τα τεράστια κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών ,των ιδιοκτητών των σούπερ μάρκετ. 

·  Με την υψηλή έμμεση φορολογία στα τρόφιμα και τα άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Με τον ειδικό φόρο στην ενέργεια και στα καύσιμα.

·  Με τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης που τσεπώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει τον λαό με τα «pass» της εξαθλίωσης. 

·  Με την συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα αριστερά που, ξεκαθαρίζουν πως δεν πρέπει να πειραχτεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων στο όνομα της «δημοσιονομικής ισορροπίας».

·  Με την απαράδεκτη ιμπεριαλιστική στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ήδη πάνω από δυο χρόνια και  τη συμμετοχή της Ελλάδας, σε πλήρη στοίχιση και πρόσδεση στις απαιτήσεις και τους πολεμικούς σχεδιασμούς των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών.

Επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και του φασιστικού κόμματος των Σπαρτιατών,  εμπλέκει  τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αποστολές, δίνοντας γη και ύδωρ στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με φρεγάτες όπως η ΎΔΡΑ’, που στάλθηκε στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, βάζοντας σε τεράστιους κινδύνους τη ζωή των αξιωματικών των υπαξιωματικών των ναυτών όπλα και πυρομαχικά για να σκορπούν το θάνατο στους λαούς της Γάζας, την Υεμένη, την Ουκρανία.  

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οφείλουν να προβληματιστούν από τα διδάγματα της ιστορίας.

·  Να παραδειγματιστούν από το φωτεινό παράδειγμα όσων αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά της χούντας, έστω και αν χρειάστηκε να το πληρώσουν ακριβά!

·  Να αγνοήσουν και να απομονώσουν τα διάφορα φασιστικά μορφώματα, ειδικά και εν όψει των Ευρωεκλογών. Να αγνοήσουν και να απομονώσουν κάθε φασιστική φωνή που θέλει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ρόλο μηχανισμού καταστολής ενάντια σε όποιον αγωνίζεται, για το ψωμί και το δίκιο του! Είναι απαράδεκτες σαν σκέψεις και εγκληματικές ως  ενέργειες!

·  Να μη λησμονούν πως πατριώτης είναι εκείνος που υπερασπίζεται την Πατρίδα του και το συμφέρον του λαού του. 

·  Έχει μνήμη και περηφάνια ο λαός για την πάλη ενάντια στους κατακτητές και το φασισμό – ναζισμό.

  Ειδικά φέτος, πενήντα επτά χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας ανήμερα της  21 Απρίλη  η ΕΕΔΥΕ πραγματοποιεί στην Αττική  τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης καθορίζοντας την ως μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στο συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού  λαού.  Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία της πρώτης απαγορευμένης Πορείας Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963.

Η εκκίνηση θα γίνει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και ο τερματισμός στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα γίνει μαζική εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων.

Να είμαστε όλοι εκεί και να απαιτήσουμε:

·      Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!

·      Να επιστρέψει τώρα η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα.

·      Να ακυρωθεί η απόφαση χρησιμοποίησης  του στρατηγείου της Λάρισας.

·      Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές των ελληνικών ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων.

·      Να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στη Ουκρανία.

·      Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός έξω από τα σύνορα.

·      Να κλείσουν όλες οι βάσεις των ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ στη χώρα, που μετατρέπουν τη χώρα σε βατήρα επιθέσεων σε ξένους λαούς και την ίδια σε στόχο αντιποίνων.

·      Αποδέσμευση της ώρας από ΝΑΤΟ – ΕΕ.

·      Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

 

                       Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια