Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Με 15 έτη ασφάλισης -ΠΛΕΟΝ- λαμβάνουμε πλήρη επικουρική σύνταξη και έτσι καταργήθηκε το "πέναλτι"! - Του Θεόφιλου Παπαδάκη

 


Με 15 έτη ασφάλισης -ΠΛΕΟΝ- λαμβάνουμε πλήρη επικουρική σύνταξη και έτσι καταργήθηκε το "πέναλτι"!

(Άρα στα 40α έτη ασφάλισης, μαζί με τη μάχιμη 5ετία (35 υπηρεσία + 5 μάχιμα), θεμελιώνουμε κανονικά ΠΛΗΡΗ συνταξιοδοτικά δικαιώματα)...

Του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ!

 

Για τη λήψη της επικουρικής Σύνταξης ισχύει, ευτυχώς, πλέον, η

βασική προϋπόθεση με τη συμπλήρωση 15ετίας, είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση και θα εκδίδονται κανονικά οι επικουρικές συντάξεις, καθώς με τις διατάξεις του νέου άρθρου 116 του ν. 5078/2023, από την 20 Δεκεμβρίου 2023, προστίθεται νέο άρθρο 96Α στον ασφαλιστικο ν. 4387/2916 και έτσι ορίζεται ότι:


Άρθρο 96Α

Ενοποίηση προϋποθέσεων απονομής επικουρικής σύνταξης:

"Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) δικαιούνται μηνιαία επικουρική σύνταξη γήρατος, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη ή τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες ασφάλισης και συνταξιοδοτηθούν για την αυτή αιτία από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του e-ΕΦΚΑ".


Επομένως, η ως άνω ασφαλιστική διάταξη,απλοποιεί τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική Σύνταξη για όλα τα Ταμεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας, είτε σε έναν φορέα, είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που μέχρι πριν τη δημοσίευση του ν. 5078/2023 την 20ή Δεκεμβρίου 2023, ίσχυε μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

Έτσι, δηλαδή, γίνονται ενιαίες, πλέον, οι προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα με τη συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά, αφού πλέον και οι εργαζόμενοι ένστολοι στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεων υπαγόμαστε από το έτος 2016, βάσει των διατάξεων του ν. 4387/2016 στον eΕΦΚΑ!

 

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι α) με τη συμπλήρωση 35 ετών στην ενεργό υπηρεσία της Αστυνομίας και μαζί με τη μάχιμη πενταετία ή β) με την αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία με αυτεπαγγελτη αποστρατεία λόγω συμπληρώσεως 35ετίας ή ορίου ηλικίας ή γ) έστω λογω γενικότερης θεμελίωσης συνταξιοδοτικου δικαιώματος, όπως πχ λόγω παλιού ασφαλισμένου με 25ετία, λόγω ΕΚΑΜ, ΤΕΕΜ με δίπλα έτη ασφάλισης κλπ, απονέμεται, πλέον κανονικά και η επικουρική σύνταξη, πέραν της Σύνταξης του Δημοσίου από τον eΕΦΚΑ, εφόσον υπάρχουν 15 έτη εργασίας!


Ενώ, τέλος, για τα Μετοχικά Ταμεία ΜΤΣ και ΜΤΠΥ που ειναι αντίστοιχα οι συνάδελφοι από την πρώην Ελληνική Χωροφυλακή και πρώην Αστυνομία Πόλεων, αντίστοιχα και -που βέβαια πρέπει να ενοποιηθούν μετά από 40 έτη από τη δημιουργία του Οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας-, ισχύει ότι με τη χορήγηση σύνταξης από το Δημόσιο (έκδοση συνταξιοδοτικής πράξης), χορηγείται κανονικά και το μέρισμα (επικουρική σύνταξη) από αυτά τα Μετοχικά Ταμεία.

 

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Αστυνόμος Β',

Συνδικαλιστής Ελληνικής Αστυνομίας 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια