Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έρχεται το ελληνικό...FBI: Ο Χρυσοχοΐδης φτιάχνει Task Force για να "χτυπήσει" την Greek Mafia



Αποστολή της νέας αυτής ομάδας κρούσης θα είναι η πρόληψη και καταστολή εξαιρετικά σοβαρών ποινικών αδικημάτων και ιδίως αδικημάτων που έχουν τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος.



Ελληνικό… FBI εναντίον της GREEK MAFIA! Η ιδέα και πρόθεση δημιουργίας μιας task force (ομάδα κρούσης) με συνεργασία-"συνένωση" 8 αστυνομικών υπηρεσιών, στα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας, έχει πέσει για 5η φορά στο τραπέζι των συσκέψεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, με την επιθυμία σχηματισμού της να είναι δυνατότερη από ποτέ.




Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπογράφεται αυτές τις μέρες, το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος, κάτι που επεξεργαζόταν σε κάθε του θητεία στο συγκεκριμένο υπουργείο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.


Σε αυτή την επιχειρησιακή "ομάδα εργασίας" που θα ασχολείται με υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, θα συμμετέχουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (Δι.Δ.Α.Π.), Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, Τμήματος Δίωξης κατά της Ιδιοκτησίας, Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών.



Οι πολυσχιδείς δραστηριότητες των πρωταγωνιστών της ελληνικής μαφίας θα ερευνώνται παράλληλα από αξιωματικούς των συγκεκριμένων τμημάτων, μέσα από μία ενιαία τράπεζα δεδομένων και πληροφοριών. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει την άντληση επαφών και πληροφοριών που αφορούν υπόπτους, από τα social media. Επίσης, κρίθηκε επιβεβλημένη η δημιουργία μιας αποτελεσματικής υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων, για πολίτες που καταγγέλλουν σοβαρές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να μην απειλούνται και αλλάζουν καταθέσεις στην ακροαματική διαδικασία.

Διαβάστε Επίσης




Συναγερμός στην ΕΛΑΣ: Πληροφορίες για κάθοδο χούλιγκαν Κροατών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Θεσσαλονίκη για το ματς με τον ΠΑΟΚ
Know how και νομικά εργαλεία

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν εξειδικευμένα know how και νομικά εργαλεία για την επιτάχυνση των ερευνών όπως άμεσες άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου για την "ακολουθία του χρήματος" και συγκεκριμένα του μαύρου χρήματος που προέρχεται από διάφορες εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος. Σημειώνεται πως διαπιστωμένα το 2023 διακινήθηκε "μαύρο χρήμα" ύψους περίπου 250.000.000 ευρώ.

Η δημιουργία της κοινής "ομάδας δράσης" προϋποθέτει την ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα, απεμπλοκή τους από αστυνομικό έργο πέραν των αρμοδιοτήτων τους. Ένα άλλο κομμάτι που συζητείται σε συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι η ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου στις φυλακές και παράλληλες τεχνολογικές δράσεις όπως η τοποθέτηση απενεργοποιητών κινητών τηλεφώνων jammer.
Ο… Γενικός Επιθεωρητής Ασφάλειας

Στόχος η μετεξέλιξη αυτής της task force σε μία μεγάλη διεύθυνση που θα λειτουργεί στα πρότυπα του αμερικανικού FBI. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας μιας τέτοιας αστυνομικής υπηρεσίας, το οποίο έχει εξαγγελθεί και συμπεριληφθεί σε σχέδια νόμου αναδιάρθρωσης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., τέσσερις φορές, το 2010, 2014, 2016 και 2021, χωρίς όμως να προχωρήσει ουσιαστικά.

Το σχέδιο για τη δημιουργία του ελληνικού… FBI, όπως είχε καταρτιστεί τα προηγούμενα χρόνια, προέβλεπε την υπαγωγή του απευθείας στον Αρχηγό της Αστυνομίας και την διοίκηση, έλεγχο και εποπτεία του από αξιωματικό που θα λέγεται Γενικός Επιθεωρητής Ασφάλειας. Αποστολή της θα είναι η πρόληψη και καταστολή εξαιρετικά σοβαρών ποινικών αδικημάτων και ιδίως αδικημάτων που τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας και ιδίως τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών εγκληματικών ενεργειών, "οι οποίες στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος". Παράλληλα, η συγκεκριμένη υπηρεσία, θα έχει ρόλο συγκέντρωσης πληροφοριών μέσω των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, την αξιολόγηση, ταξινόμηση, ανάλυση και διάθεση των επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας.

 
Follow the money (Ακολούθα το χρήμα)

Μέσω της απόρρητης έκθεσης-υπόμνημα για την διαχρονική εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος με τα 500 ονόματα της Greek Mafia και "παραρτημάτων" της που είχε προσκομίσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, στην προηγούμενη θητεία του στο ίδιο υπουργείο, γίνονταν αναφορές για την ταχύτητα στην διεξαγωγή ερευνών με άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου υπόπτων. Δηλαδή η γρήγορη εφαρμογή της αστυνομικής τακτικής "ακολουθίας του χρήματος" και συγκεκριμένα του "μαύρου" χρήματος των παράνομων δραστηριοτήτων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στο εισηγητικό του έγγραφο παρέθετε τις διαχρονικές δυσκολίες στο έργο των διωκτικών και δικαστικών αρχών, στο πλαίσιο των ερευνών εξάρθρωσης συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Μεταξύ αυτών των προσκομμάτων η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, η απουσία εκπαίδευσης αστυνομικών, εισαγγελέων και ανακριτών στην αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων, όπως και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως το ΣΔΟΕ, η Αρχή για το ξέπλυμα, η Οικονομική Αστυνομία, και άλλες κρατικές υπηρεσίες.
Ειδικός Εισαγγελέας

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανάμεσα στις προτάσεις του είχε επισημάνει την ενιαία δράση και την μελλοντική διεύρυνση του νομικού "οπλοστασίου" των αρμόδιων διωκτικών αρχών, προκειμένου να κινούνται ταχύτερα στην διερεύνηση των υποθέσεων και τον εντοπισμό κινήσεων των δραστών. Η τοποθέτηση ειδικού εισαγγελέα θα μπορούσε όπως πρότεινε να επιφέρει την άμεση εποπτεία των ερευνών, την συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, την έγκαιρη νομική αξιολόγηση της ανάγκης άρσης τηλεφωνικού απορρήτου εμπλεκόμενου για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, προκειμένου να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα συνολικής εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Μια άλλη επιδίωξη ήταν η πιθανότητα ανάθεσης μιας μεγάλης προκαταρκτικής έρευνας στις αστυνομικές αρχές για το σύνολο των παράνομων ενεργειών του οργανωμένου εγκλήματος, με την συσχέτιση δικογραφιών και υποθέσεων.

Πηγή: www.thetoc.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια