Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προσωπικά δεδομένα: Τα στοιχεία που προστατεύονται συνταγματικά, οι ευρωβουλευτές δεν αποτελούν... εξαίρεση






Το email είναι ένα από τα προσωπικά δεδομένα που προστατεύονται από το Σύνταγμα: Κανείς δεν επιτρέπεται να σου στέλνει προεκλογικό υλικό χωρίς τη συγκατάθεσή σου ή χωρίς να έχει άλλη νομική βάση.


Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει έπειτα από καταγγελίες αποδήμων για μαζική αποστολή προεκλογικών email από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου - με στοιχεία που φέρεται να εξασφάλισε από κάποια κυβερνητική πηγή.




Την Κυριακή η ευρωβουλευτής της ΝΔ φρόντισε να διευκρινίσει πως δεν περιήλθε στα χεριά της η λίστα των πολιτών από το σύστημα εγγραφής για την επιστολική ψήφο, καθώς «αυτό θα ήταν μια έκνομη ενέργεια». Εξήγησε, παράλληλα, πως - ως υποψήφιοι - όλοι οι βουλευτές κι ευρωβουλευτές δικαιούνται να ζητήσουν επισήμως και να πάρουν από το υπουργείο Εσωτερικών μια λίστα του εκλογικού καταλόγου.

Αυτό που έκανα εγώ, είναι ότι έστειλα ένα newsletter σε μια λίστα αποδεκτών που έλεγε ότι σε 100 ημέρες έχουμε ευρωεκλογές, έχει καθιερωθεί και η επιστολική ψήφος και ρωτούσα: σας ενδιαφέρουν τα θέματα των ευρωεκλογών και οι δικές μου δράσεις και μόνο αν πατήσουν εγγραφή αποστέλλεται ενημερωτικό υλικό.

Οι δηλώσεις αυτές δεν ήταν αρκετές για να κοπάσουν οι αντιδράσεις - για την ακρίβει συνέβη ακριβώς το αντίθετο - με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων να ανακοινώνει τη Δευτέρα πως έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τα επίμαχα email.












Μια μέρα μετά, το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου «προκειμένου να επιβεβαιωθεί η επάρκεια της ασφάλειας των διαδικασιών προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς καταλόγους του 2023 και ευρύτερα».
Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα

Προσωπικά δεδομένα είναι όλες οι πληροφορίες που αφορούν έναν ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο πρόσωπο, το οποίο καλείται υποκείμενο των δεδομένων. Τα προσωπικά δεδομένα περιέχουν πληροφορίες όπως: όνομα
διεύθυνση
αριθμός δελτίου ταυτότητας/διαβατηρίου
εισόδημα
πολιτισμικό προφίλ
κωδικός πρωτοκόλλου διαδικτύου (ΙΡ)
δεδομένα που διατηρούν νοσοκομεία ή γιατροί (με αποκλειστικό σκοπό την ταυτοποίηση προσώπου για ιατρικούς λόγους).
Τι ισχύει για την προεκλογική επικοινωνία των βουλευτών

Πολιτική επικοινωνία είναι η επικοινωνία που πραγματοποιείται από πολιτικά κόμματα, βουλευτές, ευρωβουλευτές, παρατάξεις και κατόχους αιρετών θέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση ή υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές, τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο, προεκλογική ή μη, για την προώθηση πολιτικών ιδεών, προγραμμάτων δράσης ή άλλων δραστηριοτήτων με σκοπό την υποστήριξή τους και τη διαμόρφωση πολιτικής συμπεριφοράς.

Όταν χρησιμοποιούνται μέθοδοι που προϋποθέτουν ή συνίστανται στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως ονοματεπωνύμων, ταχυδρομικών διευθύνσεων, τηλεφωνικών αριθμών, διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φυσικών προσώπων, κ.ά., η πολιτική επικοινωνία απαιτείται να γίνεται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται σεβασμός του άρθρου 9Α Συντ. και της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Οι φορείς και τα πρόσωπα που πραγματοποιούν πολιτική επικοινωνία καθίστανται υπεύθυνοι επεξεργασίας, σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 4 παρ. 7 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ), στο μέτρο κατά το οποίο ορίζουν τον σκοπό και τον τρόπο της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Για παράδειγμα, όταν ο βουλευτής ή ο υποψήφιος βουλευτής λαμβάνει δεδομένα από το πολιτικό κόμμα στο οποίο συμμετέχει και τα επεξεργάζεται για προσωπική του πολιτική επικοινωνία, καθίσταται ο ίδιος υπεύθυνος επεξεργασίας.

Με την ιδιότητα αυτή, σύμφωνα με τη θεμελιώδη στον ΓΚΠΔ αρχή της λογοδοσίας (άρθρο 5 παρ. 2), τα παραπάνω πρόσωπα πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύουν την τήρηση των βασικών αρχών επεξεργασίας δεδομένων, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 5 παρ. 1 ΓΚΠΔ, δηλαδή:

α) την αρχή της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και διαφάνειας της επεξεργασίας,

β) την αρχή του περιορισμού του σκοπού,

γ) την αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων,

δ) την αρχή της ακρίβειας των δεδομένων,

ε) την αρχή του περιορισμού της περιόδου αποθήκευσης και

στ) την αρχή της ακεραιότητας και της εμπιστευτικότητας των δεδομένων.

Στις Κατευθυντήριες Οδηγίες που συνέταξε και δημοσίευσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσίασε ενδεικτικά παραδείγματα περιπτώσεων στις οποίες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα για τον σκοπό της πολιτικής επικοινωνίας: Εάν ο υποψήφιος έχει συλλέξει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και τηλεφωνικούς αριθμούς από το διαδίκτυο με χρήση ανιχνευτή ιστού (web crawler)
Εάν ο υποψήφιος έχει αγοράσει από τρίτη εταιρεία λίστα με στοιχεία επικοινωνίας πολιτών, ακόμα και αν υφίσταται συγκατάθεση για τη χρήση τους με σκοπό την εμπορική προώθηση προϊόντων/υπηρεσιών
Εάν ο υποψήφιος έχει συλλέξει στοιχεία επικοινωνίας επαγγελματιών από καταλόγους ή δημόσια μητρώα που είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο για σκοπούς διαφάνειας ή επαγγελματικής επικοινωνίας
Εάν ο υποψήφιος που κατείχε δημόσια θέση έχει συλλέξει δεδομένα πολιτών τα οποία αυτοί παρείχαν στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με την υπηρεσία του.

Πηγή: www.dnews.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια