Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θεσσαλονίκη: Το όνομα του Γ. Κατσάνη πήρε το πάρκο στην Αγ. Δημητρίου – “Η Μοίρα του πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος”







ο όνομα «Γεώργιος Κατσάνης», του Έλληνα στρατιωτικού που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και με καταγωγή από τη Μακεδονία, πήρε το πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγ. Δημητρίου και Στίλπωνος Κυριακίδη, στη Θεσσαλονίκη.




Η τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου έγινε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσία της οικογένειας του Στρατηγού Κατσάνη αλλά και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα.



Συγκινημένες αλλά ταυτοχρόνως και υπερήφανες για τον Γεώργιο Κατσάνη δήλωσαν ότι είναι η σύζυγός του, Εριφύλη Κατσάνη και η μεγάλη του κόρη, Λίνα Κατσάνη. “Δάκρυσα όταν μπήκα στον χώρο. Μεγάλη τιμή για την οικογένεια μου η σημερινή ημέρα. Ήξερα ότι θα πέσει στον πόλεμο από την πρώτη στιγμή και δεν θα γυρίσει πίσω. Έμενα στην Κερύνεια και με έσωσαν οι Κύπριοι”, είπε χαρακτηριστικά η σύζυγός του.









Την υπερηφάνεια της για τον πατέρα της εξέφρασε η κόρη του λέγοντας ότι τον νιώθει μαζί της καθημερινά κι ας έχουν περάσει 50 χρόνια από το πρωινό που έφυγε. “Η οικογένεια μου πέρασε πολλά ως πρόσφυγες. Ο πατέρας μου από μικρή ηλικία εξέφρασε την επιθυμία να τον γράψει έστω και με δύο γραμμές η ιστορία. Και αυτή η επιθυμία έγινε πραγματικότητα”, ανέφερε η κα Λίνα Κατσάνη.



Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζοντας ότι ο Κυπριακός λαός οφείλει τεράστια ευγνωμοσύνη στον στρατηγό Κατσάνη. “Ο στρατηγός Κατσάνης θυσιάστηκε υπερασπιζόμενος την Κυπριακή Δημοκρατία, την εδαφική της ακεραιότητα, την ανεξαρτησία της και την ελευθερία των πολιτών της. Μέχρι και το 2020 ήταν στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων και με την ανεύρεση μέρος του λειψάνου του στην Κύπρο τάφηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Η θυσία του αποτελεί περίτρανο παράδειγμα ανδραγαθίας στο βωμό της προάσπισης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έρχεται να ενισχύσει τους αγώνες των Κυπρίων και των Μακεδονομάχων στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Η κοινή πορεία αγώνων θα συνδέουν για πάντα την Κύπρο με την Μακεδονία”, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.



“Η σκέψη μας γυρίζει 50 χρόνια πίσω”, τόνισε κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, στους Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους στρατιώτες, σε εκείνους που δεν δείλιασαν, που αψήφησαν το θάνατο, σε αυτούς που παρέμειναν πιστοί στο καθήκον και στην ιστορία μας. “Σε αυτούς που έδωσαν το παρών στο προσκλητήριο της ευθύνης, αγωνιζόμενοι με τόλμη και περισσή γενναιότητα, τιμώντας τον όρκο που έδωσαν, να υπερασπιστούν με «πίστη και αφοσίωση την πατρίδα, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος τους»”, τόνισε μεταξύ άλλων.



Μιλώντας για τον Γεώργιο Κατσάνη επισήμανε τα εξής: “50 χρόνια μετά τη θυσία του ανυπέρβλητου Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών στον Πενταδάκτυλο, όπου έπεσε υπερασπιζόμενος τα άγια χώματα της Κύπρου την 21η Ιουλίου του 1974 τιμάμε τον Γεώργιο Κατσάνη του Μολών Λαβέ και στο σεπτό πρόσωπό του, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους τα ιδανικά τους και την ελευθερία της Πατρίδας. Η Μοίρα του Κατσάνη, η 33η Μοίρα Καταδρομών, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Έπεσαν ή αγνοούνται μέχρι σήμερα 69 αξιωματικοί και οπλίτες καταδρομείς. Η ευγνωμοσύνη του Ελληνισμού για το Στρατηγό Γεώργιο Κατσάνη, η αναγνώριση της προσφοράς και της θυσίας του, η συναίσθηση της οφειλής και του χρέους μας προς τιμήν του, μας οδηγούν στη σεμνή αυτή εκδήλωση ονοματοδοσίας του πάρκου «Γεώργιος Κατσάνης»”.



Απευθυνόμενος ο κ. Αγγελούδης στην οικογένειά του, είπε ότι “γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα πως η αφοσίωση στο καθήκον, το ήθος και η γενναιότητα του, δεν θα του επέτρεπαν ποτέ να εγκαταλείψει τη θέση του, να λιγοψυχήσει και να υποχωρήσει”. Έχουμε χρέος και ευθύνη, όπως είπε ο δήμαρχος, να καταξιώσουμε τη θυσία του και να αγωνιστούμε με συνέπεια, επιμονή και αποφασιστικότητα για μια Κύπρο ελεύθερη.



“Γιατί το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή στο σώμα του Ελληνισμού. Η συνεχιζόμενη παρουσία ισχυρών Τουρκικών στρατευμάτων στο ψευδοκράτος εξακολουθεί να συνιστά μείζονα απειλή. Ευχή όλων μας είναι να μπορέσουν επιτέλους οι Ελληνοκύπριοι να επιστρέψουν στα κατεχόμενα εδάφη τους, σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, να λειτουργηθούν στις εκκλησιές τους, μέσα σε μία επανενωμένη Κύπρο”, πρόσθεσε καταλήγοντας.

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Κατσάνης

Ο Γεώργιος Κατσάνης γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών σε οικογένεια προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, εντάχθηκε στο τμήμα στίβου του ΓΣ Ηρακλή, με τον οποίο διακρίθηκε στα 100 και 200 μέτρα, τη σκυταλοδρομία και το άλμα σε μήκος. To 1952 εισήχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων και το 1956 στο Σώμα Καταδρομών στο οποίο εκπαιδεύτηκε ως καταδρομέας, αλεξιπτωτιστής, αναρριχητής και χιονοδρόμος.

Το 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο με το βαθμό του ταγματάρχη, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της 33ης Μοίρας Καταδρομών (ΜΚ) με έδρα την Κερύνεια.

Το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 ένας λόχος της 33ΜΚ διατάχθηκε να καλύψει το αεροδρόμιο Λευκωσίας και οι υπόλοιποι δυο λόχοι υπό τον Κατσάνη να μεταβούν από τη Λευκωσία στο χώρο διασποράς της μονάδας που ήταν το χωριό Μπέλλα-Πάις στην περιοχή Κερύνειας. Καθ’ οδόν μετά την Κλεπίνη, η αυτοκινητοπομπή προσβλήθηκε από τουρκικά αεροσκάφη τα οποία κατέστρεψαν το σύνολο των οχημάτων, αναγκάζοντας τους καταδρομείς να διανύσουν τα τελευταία χιλιόμετρα πεζοί.

Την νύχτα της 20ης Ιουλίου, η 33ΜΚ επιχείρησε στα μετόπισθεν των τουρκικών δυνάμεων με στόχο την κατάληψη του στρατοπέδου των Τούρκων αλεξιπτωτιστών στο ύψωμα Κοτζά Kαγιά που βρίσκεται πάνω από το χωριό Αγύρτα και νότια του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα. Η αποστολή της 33ΜΚ κατά την επιχείρηση ήταν να καταλάβει τη θέση Πετρομούθια. Ο Κατσάνης τάχθηκε επικεφαλής χωρίς να έχει κοντά του την ομάδα διοίκησης.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι Έλληνες καταδρομείς προσέγγισαν το τουρκικό στρατόπεδο από τρεις πλευρές και ακολούθησε σφοδρή μάχη εκ του συστάδην, γνωστή ως Μάχη του Κοτζά Καγιά, που κατέληξε στην ολοκληρωτική κατάληψη του στρατοπέδου. Το πρωί της 21ης Ιουλίου όμως, κάτω από συνεχείς τουρκικές αντεπιθέσεις, οι Ελληνικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να συμπτυχθούν εξαιτίας της έλλειψης πυρομαχικών και της απουσίας ενισχύσεων πεζικού.

Κατά τη διάρκεια της απαγκίστρωσης της 33ΜΚ, ο Γεώργιος Κατσάνης έπεσε μαχόμενος από πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Οι προσπάθειες των στρατιωτών του να ανακτήσουν τη σορό του απέβησαν άκαρπες.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:













Πηγή: thesstoday.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια