Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Κλείδωσε» η στρατηγική Μητσοτάκη για την πορεία προς τις ευρωεκλογές

Τα «αγκάθια» και τα… δώρα στη Νέα ΔημοκρατίαΜε τη χθεσινή του επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «κλείδωσε» την στρατηγική του για την πορεία του κόμματός του προς τις ευρωεκλογές.Η φράση του ότι «ολοκληρώθηκε ένας έντονος μήνας σημαντικών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και υλοποίησης εμβληματικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες η κυβέρνησή μας είχε ήδη δεσμευθεί προεκλογικά. Η προσοχή μας στρέφεται πάλι στα θέματα της καθημερινότητας», αποτελεί τη «σφραγίδα» των κινήσεων του πρωθυπουργού.
Τα «αγκάθια» που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση

Η καθημερινότητα όμως έχει και «αγκάθια» που κουβαλά η κυβέρνηση και θα τα βρει μπροστά της. Το πρώτο αφορά την τραγωδία στα Τέμπη. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στις κινήσεις που κάνουν οι συγγενείς των θυμάτων επιχειρώντας να δώσει συνέχεια στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Σήμερα αυτή η πολιτική αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί με τη συζήτηση στη Βουλή για τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής. Στο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι μετά από αυτή τη συζήτηση στην Ολομέλεια το θέμα θα παραμείνει μεν στην πολιτική αντιπαράθεση αλλά όχι με την ίδια ένταση.


Το δεύτερο θέμα αφορά στην υπόθεση με τα emails της ευρωβουλευτού Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη στοχοποιώντας την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Εκεί το κρίσιμο είναι το πόσο γρήγορα θα τρέξει η δικαιοσύνη και η ανεξάρτητη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ώστε να επιβεβαιωθούν ή τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση είτε τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Είναι και αυτό ένα «αγκάθι» στην πορεία προς τις κάλπες, αλλά μπορεί να πάψει να υπάρχει μέχρι τότε ή να φουντώσει και να τραυματίσει την κυβέρνηση.


Το τρίτο «αγκάθι» αφορά την μετακίνηση ψηφοφόρων της ΝΔ προς τα δεξιά ή προς την αποχή. Και τα δυο απειλούν το ποσοτό που είχε πάρει το κυβερνών κόμμα στις προηγούμενες εκλογές (33%). Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν βάζει πήχη ποσοστών δημοσίως. Πάντως στο Μαξίμου «διαβάζοντας» τις δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι το ποσοστό της ΝΔ θα έχει 3 μπροστά και με τις διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν δεν θα απειληθεί η πορεία της κυβέρνησης. Όπως τονίζουν ακόμη δεν έχουν «ζεσταθεί» οι μηχανές καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεκινήσει τις περιοδείες του, ενώ το Συνέδριο θα λειτουργήσει ως σημείο επανεκκίνησης του κομματικού μηχανισμού.

Από την άλλη στη ΝΔ είναι αποφασισμένοι να …εκμεταλλευτούν το δώρο που τους έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εταιρείες και τα οικονομικά του Προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και την κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για τη δεύτερη θέση
Στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη (21/3) αναμένεται να βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Κύριο θα είναι η Ουκρανία και η παροχή στρατιωτικής βοήθειας ενώ θα συζητηθεί και «η αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των κυρώσεων» αλλά και το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης».Τέλος στο τραπέζι θα βρεθεί και το αγροτικό ζήτημα καθώς αναμένεται να συζητηθεί η ΚΑΠ αλλά και η θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τον θεμιτό ανταγωνισμό, τόσο εντός της εσωτερικής αγοράς όσο και παγκοσμίως.

Στο τραπέζι θα βρεθεί επίσης, ο απολογισμός των προετοιμασιών για τη διεύρυνση και τις μεταρρυθμίσεις, «έχοντας κατά νου ότι τα δύο σκέλη πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα για να διασφαλίσουμε ότι τόσο τα μελλοντικά κράτη μέλη όσο και η ΕΕ θα είναι έτοιμα μέχρι την προσχώρηση» και το μεταναστευτικό.

Τέλος, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί, η Σύνοδος Κορυφής του Ευρώ όπου θα συζητηθεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση.

Πηγή: debater.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια