Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ακουστικά βαρηκοΐας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Γράφει ο Μιχάλης Τσούνης MD, PhD Χειρουργός ΩΡΛ, Στρατιωτικός Ιατρός

Η μειωμένη ακοή είναι ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Όμως, τα ακουστικά βαρηκοΐας εξελιγμένης τεχνολογίας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σήμερα στο εμπόριο είναι διαθέσιμοι πολλοί τύποι ακουστικών, ιδανικά για την κάλυψη  οποιασδήποτε ανάγκης.

 

Τι είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας και από τι αποτελούνται;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι σύγχρονες συσκευές που βοηθούν τους ανθρώπους με προβλήματα ακοής να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Ανάλογα με τον βαθμό βαρηκοΐας του εκάστοτε περιστατικού, τα ακουστικά ενισχύουν τους ήχους του περιβάλλοντος, προσφέροντας στους ασθενείς μια κατά το δυνατόν φυσιολογική ακοή.

Κάθε ακουστικό αποτελείται από τα κάτωθι:

·         Ένα μικρόφωνο που συλλέγει τους ήχους του περιβάλλοντος.

·         Ένα ψηφιακό τσιπ που επεξεργάζεται τους προσλαμβανόμενους ήχους, τους μετατρέπει σε ψηφιακό σήμα, τους ενισχύει και στη συνέχεια τους ξαναμετατρέπει σε ηχητικό σήμα.

·         Ένα μεγάφωνο που προωθεί τους ενισχυμένους πλέον ήχους στο αυτί του βαρήκοου.

·         Μια μπαταρία (στην πλειονότητά τους τα σύγχρονα ακουστικά διαθέτουν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες).

 

Πότε κάποιος ασθενής χρειάζεται ακουστικό βαρηκοΐας;

Την ερώτηση αυτή μπορεί να την απαντήσει μόνο ένας έμπειρος και εξειδικευμένος ΩΡΛ μετά από ενδελεχή εξέταση του ασθενούς. Η διάγνωση για το εάν κάποιος ασθενής χρειάζεται ακουστικά βαρηκοΐας περιλαμβάνει τα παρακάτω:

·         Λήψη αναλυτικού ατομικού ιστορικού. Η λήψη του ατομικού ιστορικού περιλαμβάνει και ενδεχόμενη καταγραφή συμπτωμάτων που είναι πιθανό να σχετίζονται με μειωμένης ακοή, όπως για παράδειγμα ο ίλιγγος και οι εμβοές.

·         Διεξαγωγή λεπτομερούς κλινικής εξέτασης του ασθενούς. Η ωτομικροσκόπηση είναι η εξέταση μέσω ενός οπτικού μικροσκοπίου, η οποία δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση  του αυτιού. Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εξέτασης μπορεί να εντοπιστεί κάποιο ιάσιμο πρόβλημα που ευθύνεται για τη μειωμένη ακοή, όπως για παράδειγμα η παρουσία κεριού.

·         Εάν δεν εντοπιστεί κάποιο ιάσιμο πρόβλημα, τότε η απώλεια ακοής διερευνάται πιο διεξοδικά με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως το ακουόγραμμα, το τυμπανόγραμμα και εξέταση ακουστικών αντανακλαστικών.

 

Ακουστικά βαρηκοΐας: Ποια είδη υπάρχουν;

Στην ελληνική αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία ακουστικών. Τα ακουστικά βαρηκοΐας διαφέρουν ως προς το μέγεθός τους, τα χαρακτηριστικά τους, την τιμή τους, ακόμη και τον τρόπο τοποθέτησής τους στο αυτί. Οι βασικοί τύποι ακουστικών είναι δύο, τα ενδοκαναλικά ακουστικά και τα οπισθοωτιαία ακουστικά.

Τα ενδοκαναλικά ακουστικά τοποθετούνται στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού, γεγονός που τα καθιστά σχεδόν αόρατα. Από την άλλη, τα οπισθοωτιαία ακουστικά τοποθετούνται πίσω από το αυτί ενώ στον έξω ακουστικό πόρο τοποθετείται μια θηλή. Τα δύο μέρη του ακουστικού συνδέονται με ένα λεπτό, διαφανή σωληνίσκο.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα κάθε είδους;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ενδοκαναλικών ακουστικών είναι ότι είναι τόσο λεπτεπίλεπτα που είναι σχεδόν αθέατα από τρίτους. Όμως, τα συγκεκριμένα ακουστικά είναι κατάλληλα μόνο για ήπιας και μέτριας βαρύτητας βαρηκοΐες.

Από την άλλη, τα οπισθοωτιαία ακουστικά είναι κατάλληλα για όλα σχεδόν τα περιστατικά βαρηκοΐας. Επίσης, η μπαταρία τους διαρκεί περισσότερο, παρέχοντας στους ασθενείς μεγαλύτερη αυτονομία και είναι πιο εύκολα στην τοποθέτησή τους, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για τους ασθενείς μεγαλύτερων ηλικιών.

 

Από που πρέπει να γίνεται η αγορά των ακουστικών βαρηκοΐας;

Εάν κάποιος ασθενής κριθεί ότι χρειάζεται ακουστικό βαρηκοΐας από έναν εξειδικευμένο ΩΡΛ στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό κατάστημα που πουλά ακουστικά. Στα καταστήματα αυτά υπάρχουν εξειδικευμένοι ακοοπροσθετιστές που διαθέτουν εμπειρία πάνω στην τοποθέτηση και τη ρύθμιση των ακουστικών. Με οδηγό το ακοόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί από το γιατρό θα προτείνουν το κατάλληλο ακουστικό για την κάθε περίπτωση.

Η απώλεια ακοής δεν είναι μια κατάσταση που αφορά μόνο ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, όπως λανθασμένα θεωρεί η πλειοψηφία. Η βαρηκοΐα μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους ασθενείς καθώς πέρα από την ηλικία έχει να κάνει με κληρονομικούς παράγοντες, έκθεση σε δυνατό θόρυβο κατά τη διάρκεια της εργασίας (π.χ. κρότοι, πυροβολισμοί, θόρυβος μηχανημάτων) κ.ά. Η εξέταση από τον εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο θα δώσει την απάντηση για το αν κάποιος χρειάζεται ακουστικό βαρηκοΐας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια