Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Αστυνομία διοργάνωσαν για πρώτη φορά Ημερίδα για τον ρατσισμό


Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και τη συντόνισε ο Γιώργος Καπουτζίδης

«Σήμερα είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες, την ανεκτικότητα και το μεγάλο δικαίωμα που έχει ο κάθε άνθρωπος να διαθέτει τον εαυτό του στην κοινωνία, όπως νομίζει. Αυτό είναι το αγαθό, το μεγάλο, το οποίο οφείλουμε και εμείς ως Αστυνομία να υπερασπιζόμαστε, να διασφαλίζουμε και να υπηρετούμε», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην πρώτη Ημερίδα που διοργάνωσε ποτέ η Αστυνομία με θέμα την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.

Την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, με σύνθημα «Όλοι μαζί ενάντια στον Ρατσισμό», στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και τη συντόνισε ο Γιώργος Καπουτζίδης, που έδωσε τον δικό του τόνο στην εκδήλωση αναφερόμενος σε βιωματικά περιστατικά και συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης.

Στον χαιρετισμό του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε, επίσης, σε βιωματικά περιστατικά καθώς, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κλήθηκε να διαχειριστεί τις επιθέσεις που εξαπέλυαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε αλλοδαπούς στις γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως εναντίον παιδιών. «Θυμάμαι ακραίες μορφές βίας, ρατσιστικής βίας από διάφορες ομάδες, οι οποίες επιχειρούσαν όχι απλώς να σπάσουν το κοινωνικό συμβόλαιο αλλά επιχειρούσαν να επιδείξουν δύναμη, δύναμη επιβολής στην κοινωνία και να τη φοβίσουν. Κάθε φορά, λοιπόν, που δοκιμάζεται η συνοχή της κοινωνίας, κάθε φορά που απειλείται η κοινωνική μας συμβίωση, κάθε φορά εμφανίζονται τέτοια ακραία φαινόμενα. Τελικώς, πόσο πολύτιμη είναι η κοινωνική συνύπαρξη, πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι για να διασφαλίσουμε τη δημοκρατία, πόσο μεγάλο αγώνα πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιζόμαστε και κάθε μέρα να θωρακίζουμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πόσο τελικά για όλους μας είναι πολύτιμο αγαθό η ζωή και η ασφάλεια την οποία υπερασπίζεται η Ελληνική Αστυνομία», σημείωσε. Επιπλέον, ανακοίνωσε τα εγκαίνια του Γραφείου Αντιρατσιστικής Βίας στη Γ.Α.Δ.Α., στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. «Και αυτό είναι ένα βήμα μπροστά, από κάποιους πρωτοπόρους αστυνομικούς που μπήκαν μπροστά σε δύσκολα χρόνια και υπηρέτησαν αυτόν τον στόχο».

Για μια ιστορική στιγμή για την Αστυνομία μίλησε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνει μια Ημερίδα για ένα θέμα που ίσως κάποια χρόνια πριν ήταν ένα θέμα ταμπού, τον ρατσισμό. «Αυτή η Ημερίδα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων που, υπό την ηγεσία του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και της νέας φυσικής Ηγεσίας, προσπαθούμε να δώσουμε μία άλλη πορεία στο Σώμα, να δώσουμε μία εξωστρέφεια και να ανοίξουμε, να μην κρύψουμε πράγματα, να μιλήσουμε ανοιχτά για πολλά ζητήματα και δεν φοβόμαστε να πιάσουμε και ένα τέτοιο ζήτημα όπως είναι ο ρατσισμός, σε μία προσπάθεια να δείξουμε ότι δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες του παρελθόντος και μία από αυτές είναι και το φαινόμενο του ρατσισμού», τόνισε.


Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως «η βία δημιουργεί βία και δυναμώνει πολλές φορές περισσότερο από τις υπάρχουσες αντιλήψεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις. Από την πλευρά, λοιπόν, του δικού μας Οργανισμού, της Ελληνικής Αστυνομίας, θεωρούμε πως είναι καθήκον μας να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα και σε αυτήν την αρνητική πραγματικότητα και να προσπαθήσουμε να τα εξαλείψουμε σαν φαινόμενα από την ελληνική κοινωνία». Ξεκαθάρισε, δε, πως όλοι οι αστυνομικοί αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουν να προστατεύουν και να υπηρετούν όλους του πολίτες ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος, εθνικής και εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου. Ενώ πρόσθεσε πως «καθώς αγωνιζόμαστε για να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφάλειας στην κοινωνία μας πρέπει επίσης να προωθούμε με όλες μας τις δράσεις τον σεβασμό, αλλά και την ανοχή στη διαφορετικότητα. Έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο, να προασπίσουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών και θεωρούμε ότι σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι σαν Οργανισμός, στην προώθηση της ανοχής του σεβασμού στη διαφορετικότητα, στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και των μειονοτήτων. Εμείς πρέπει να είμαστε οι φύλακες των αξιών της κοινωνίας μας και πρώτοι εμείς με το καθημερινό μας παράδειγμα, να δίνουμε τον τόνο ότι ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία μας» και κατέληξε λέγοντας πως, «είναι σημαντικό να εργαστούμε ως κοινότητα, να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους ανθρώπους, ξεκινώντας από το στάδιο της εκπαίδευσης, και να εργαστούμε όλοι μαζί για έναν κόσμο όπου η διαφορετικότητα θα είναι η κινητήριος δύναμη για να πετύχουμε καλύτερα πράγματα και όχι μία πηγή και ένας τομέας που θα μας διχάζει σαν κοινωνία. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι να αφήσουμε πίσω μας τις διακρίσεις».

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας που αφορούσε στις δημόσιες πολιτικές που λαμβάνονται για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ρατσισμού, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις που αναπτύσσει η Ελληνική Αστυνομία για την καταπολέμησή των φαινομένων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης, υπογράμμισε πως οι περισσότεροι έχουν άγνοια για ευρύτερα ζητήματα που θεωρούν πως δεν τους αφορούν. «Αυτό που με συγκλόνιζε είναι η άγνοια την οποία έχουμε. Η άγνοια που μας οδηγούσε να κάνουμε διακρίσεις. Αντιλαμβανόμαστε μόνο τη δικιά μας πραγματικότητα και έχουμε μεγάλη αντίσταση στο να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα ενός συνανθρώπου μας» είπε και συμπλήρωσε με έμφαση πως είναι απαραίτητη η επικοινωνία και η συνεννόηση. «Όλη η διαδικασία διακρίσεων μέσα σε μια κοινωνία, είτε αφορά στην Αστυνομία, είτε τους πολίτες, είτε τους ίδιους που υφίστανται τη διάκριση, στερείται ενός χαρακτηριστικού: η συνεννόηση, να αρχίσουμε να μιλάμε, να βγούμε από το καβούκι μας και να συνομιλήσουμε με τον συνάνθρωπό μας και να δούμε γιατί συμπεριφέρεται ο καθένας μας έτσι. Και μένουμε μόνο στον φόβο ή στην κάλυψη πίσω από μια ομάδα ή από ένα προσωπείο», κατέληξε σχετικά.Στο σημείο αυτό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στο περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη όταν μια μεγάλη ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε δύο άτομα ΛΟΑΤΚΙ και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ενημέρωση των Αρχών, ώστε να μπορούν να παρέμβουν άμεσα και καταλυτικά για την ασφάλεια των ευάλωτων πολιτών.


Πηγή: www.protothema.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια