Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ζητούσαν συνεργούς για τρομοκρατική επίθεση - Η στρατολόγηση και η αμοιβή






«Θέλουμε ένα… τσακ μπαμ και μετά σπίτι». Με αυτά τα λόγια, σε τηλεφωνική του συνομιλία, ένας από τους εκτελεστικούς πυρήνες της Σύμπραξης Εκδίκησης επιχειρεί να «στρατολογήσει» 38χρονο άνδρα για το χτύπημα στα Πετράλωνα.
Η επικοινωνία είχε καταγραφεί στις 19 Ιανουαρίου, 6 ημέρες πριν την έκρηξη στο υποκατάστημα τράπεζας της οδού Τριών Ιεραρχών. Δύο 24ωρα πριν το διερευνητικό τηλεφώνημα, ο άνδρας που αναζητά συνεργό για την τρομοκρατική επίθεση έχει δεχτεί κλήση από καρτοτηλέφωνο στο Κέντρο Κράτησης Δομοκού. Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο 36χρονος αριστερόχειρας ληστής, το πρόσωπο που, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, φέρεται να κινεί τα νήματα μέσα από τις φυλακές.




Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται σημειωματάριο του 36χρονου, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα τεσσάρων εισαγγελέων και ενός αστυνομικού διευθυντή, που είχαν ασχοληθεί με υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται. Σε μια προσπάθεια να διαπιστωθούν ύποπτες συνεννοήσεις και συναλλαγές για την πραγματοποίηση ενεργειών, οι Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε άνοιγμα των εφαρμογών επικοινωνίας όλων των κατηγορουμένων.

«Άνοιξε επείγον…»

«Ανοιξε το άλλο, άνοιξε επείγον το άλλο, άνοιξε το άλλο», αναφέρει στο τηλεφώνημά του ο 36χρονος έγκλειστος ληστής, ζητώντας από τον συνομιλητή του να ενεργοποιήσει άλλη συσκευή, θέλοντας να λάβει μέτρα ασφαλείας και να αποκρύψει το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Από αυτό το τηλεφώνημα του περασμένου Ιανουαρίου ξεκινά, σύμφωνα με τις Αρχές, ένα… «γαϊτανάκι» από επαφές και συνομιλίες διαφορετικών ατόμων, με φόντο σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες ή απόπειρες που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα.


«Θα μας πει είπε ο μάστορας ότι θα… θα τα πούμε εκεί που είναι να γίνει η… δουλειά», αναφέρει ο αποδέκτης του τηλεφωνήματος από τις φυλακές, δύο μέρες μετά, μιλώντας σε 38χρονο άνδρα, τον οποίο επιχειρεί να στρατολογήσει. Απαντά με αυτή τη φράση στις ερωτήσεις του 38χρονου, ο οποίος επιθυμεί να μάθει λεπτομέρειες για το χτύπημα που σχεδιάζουν.

«Στοκάρισμα» ή «βάψιμο»


«Θα στοκάρεις ή θα βάψεις», ρωτά τον 38χρονο ο στρατολογητής, ζητώντας του να διαλέξει το ρόλο που θα έχει στην επίθεση στο υποκατάστημα της τράπεζας στα Πετράλωνα. «Το στοκάρισμα, ρε παιδί μου, για να μπορείς να οδηγάς καλά εκεί πέρα…», λέει με νόημα, υποδηλώνοντας ότι αφορά στην οδήγηση του οχήματος προσέγγισης – διαφυγής. Το «βάψιμο», είναι η… κωδική περιγραφή της τοποθέτησης του εκρηκτικού μηχανισμού. Σε όλη τη συνομιλία, το κατηγορούμενο μέλος της εκτελεστικής ομάδας της τρομοκρατικής οργάνωσης προσπαθεί με «καμουφλαρισμένο» λεξιλόγιο, να περιγράψει στον 38χρονο το σχέδιο, χωρίς να δίνει στόχο σε περίπτωση που η συνομιλία καταγράφεται από τις Αρχές.

«Να πας να το μπουμπουνίσει, να κάτσεις να βάψεις εκεί, για να κάτσεις εσύ όλη την ώρα, να σ’ το στοκάρω εγώ όλο και μετά να τελειώσεις, να το περάσεις και δύο χέρια εννοείται το βάψιμο, ξέρεις…», αναφέρει σε άλλο σημείο του τηλεφωνήματος. Εξηγεί στον 38χρονο, που τελικά δεν θα συμμετάσχει στην επίθεση, πως δεν θα χρειαστεί «δεύτερο όχημα» για να μεταφερθούν τα «εργαλεία» (τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για την επίθεση) για τη «δουλειά». Στη συνέχεια ξεκαθαρίζει πως η ενέργεια πρέπει να πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ, γιατί, όπως λέει, πιο νωρίς θα έχει «πολύ κόσμο στο δρόμο». Οταν ο 38χρονος ρωτά για την πληρωμή που θα λάβει σε περίπτωση που έχει συμμετοχή στο χτύπημα, ο στρατολογητής του απαντά: «Μισά μισά», «fifty-fifty».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΟΛΗΤΗ

Ίχνη στον παγιδευμένο φάκελο

Ενας άλλος κατηγορούμενος, ο πολυβολητής του Στρατού Ξηράς που υπηρετούσε στο Πεντάγωνο (υπό παραίτηση), άφησε αποτύπωμα και DNA στον απενεργοποιημένο εκρηκτικό φάκελο με ζελατινοδυναμίτιδα, τον οποίο, αν άνοιγε η πρόεδρος Εφετών, το αποτέλεσμα θα ήταν θανατηφόρο. Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου φαίνεται να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος από τους συλληφθέντες ήταν ο τρομοκράτης-«κούριερ» του εκρηκτικού φακέλου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ικανά στοιχεία προκειμένου να τον καταστήσουν κατηγορούμενο.

Το όνομα του πολυβολητή είχε συμπεριληφθεί σε καταγγελία το 2012 για τα άτομα που συμμετείχαν σε βομβιστική επίθεση στο σπίτι δικαστικής λειτουργού στον Χολαργό. Την εντολή φέρεται να είχαν δώσει αρχηγικά μέλη της Greek Mafia, καθώς η δικαστική λειτουργός εκδίκαζε υπόθεσή τους. Ο πολυβολητής φέρεται να ήταν σε αποστολή στο Αφγανιστάν και δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες.


Πηγή: eleftherostypos.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια