Έξι γυναίκες κατηγορούνται για παράνομη παροχή μεσιτικών υπηρεσιών σε ζευγάρια που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί
Με απευθείας κλήση, παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης 6 κατηγορούμενες οι οποίες φέρονται ότι παρότρυναν γυναίκες να γίνουν παρένθετες μητέρες για λογαριασμό άτεκνων ζευγαριών. Οι παραπάνω αντιμετωπίζουν και αδικήματα κακουργηματικής μορφής για την εμπλοκή τους σε υπόθεση παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων που αποκάλυψε η αστυνομία, το 2019, ενώ σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία για τα πλημμελήματα λόγω επικείμενης παραγραφής. Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τον ερχόμενο Απρίλιο
Πρόκειται για: Μια 63χρονη Ιταλίδα γιατρό η οποία διαθέτει εταιρία, με έδρα την Βουλγαρία και αντικείμενο την υποστήριξη σε άτεκνους γονείς που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Μια κλινική εμβρυολόγο και μια μαία που συνεργάζονταν με ιδιωτικές ιατρικές κλινικές. Δύο αδελφές από την Γεωργία, ηλικίας 45 και 46 χρόνων, κι άλλη μία γυναίκα που φέρονται πως μεσολαβούσαν και έβρισκαν υποψήφιες παρένθετες μητέρες τις οποίες σύστηναν σε κέντρα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τέσσερις από τις κατηγορούμενες παρείχαν κατ’ επάγγελμα μεσιτικές υπηρεσίες με οποιοδήποτε αντάλλαγμα για την απόκτηση τέκνου μέσω τρίτης γυναίκας (παρένθετης μητέρας).
Συγκεκριμένα, ενεργώντας και μεσολαβώντας για λογαριασμό άγνωστης ιδιωτικής κλινικής, εντός του 2019, έπεισαν μια Ελληνίδα και δύο Βουλγάρες γυναίκες να γίνουν παρένθετες μητέρες για λογαριασμό άτεκνων ζευγαριών. «Και στις τρεις προαναφερόμενες γυναίκες οι κατηγορούμενες υπόσχονταν την καταβολή αποζημίωσης και ως αντάλλαγμα για τις παραπάνω υπηρεσίες μεσιτείας, που παρείχαν, αφενός έλαβαν μεσιτική αμοιβή από την ιδιωτική κλινική και αφετέρου συμφώνησαν με τις παρένθετες μητέρες να λάβουν ως αμοιβή και μέρος της δικής τους αποζημίωσης» αναγράφεται στη δικογραφία.
Συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές
Οι κατηγορούμενες φέρονται πως εντόπιζαν ευάλωτες (λόγω δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών) γυναίκες με στόχο να τις καταστήσουν παρένθετες μητέρες για λογαριασμό άτεκνων ζευγαριών και με τη συνεργασία τους με ιδιωτικές κλινικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ), έναντι αμοιβής.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η Ιταλίδα γιατρός- πέμπτη κατηγορούμενη- το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουλίου 2019, με παροτρύνσεις, προτροπές, πειθώ και φορτικότητα, ενεργώντας για λογαριασμό διαχειριστών άγνωστης ιδιωτικής κλινικής έπεισε μια από τις τέσσερις συγκατηγορούμενες της- που φέρονται ως συναυτουργοί- να τελέσει το αδίκημα της κατ’ εξακολούθησης παροχής, κατ’ επάγγελμα, μεσιτικών υπηρεσιών με οποιοδήποτε αντάλλαγμα για την απόκτηση τέκνου μέσω τρίτης γυναίκας (παρένθετης μητέρας). Ενήργησε δηλαδή ως ηθικός αυτουργός.
Για ηθική αυτουργία στην παροχή μεσιτικών υπηρεσιών κατηγορείται και η έκτη κατηγορούμενη- μία 60χρονη κλινικός εμβρυολόγος. Η ίδια φέρεται πως ενήργησε για λογαριασμό ιδιωτικής κλινικής (ΙΥΑ). Συγκεκριμένα έπεισε μια Βουλγάρα – μαζί με τρεις από τις συγκατηγορούμενες της- να γίνει παρένθετη μητέρα για λογαριασμό άτεκνων ζευγαριών, υποσχόμενη την καταβολή αποζημίωσης για τις μεσιτικές υπηρεσίες.
Κίνδυνος παραγραφής
Ο δικηγόρος Λεωνίδας Βασιλάκος
Ο δικηγόρος Λεωνίδας Βασιλάκος- συνήγορος υπεράσπισης της Ιταλίδας γιατρού δήλωσε στην Karfitsa τα εξής: «Η κύρια υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο προ της αμετάκλητης παραπομπής στο ακροατήριο του Εφετείου Κακουργημάτων. Από τη δικογραφία αυτή διαχωρίστηκαν τα πλημμελήματα της παροχής μεσιτικών υπηρεσιών με οποιοδήποτε αντάλλαγμα, για την απόκτηση τέκνου μέσω τρίτης (παρένθετης) μητέρας και της ηθικής αυτουργίας στο προηγούμενο αδίκημα, διότι το καλοκαίρι παρέρχονται τα πέντε έτη. Συνεπώς, για να μην παραγραφούν τα ως άνω αδικήματα στην πενταετία και να παραταθεί η διάρκεια μέχρι την οκταετία, έπρεπε να επιδοθεί συγκεκριμένο το κλητήριο θέσπισμα πριν το καλοκαίρι. Στα συγκεκριμένα αδικήματα από την επισκόπηση των συνομιλιών δεν προκύπτει εμπλοκή προσώπων, που λόγω επιστημονικής ιδιότητας εμπλέκονται στην ευρύτερη διαδικασία των παρένθετων μητέρων».
Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, από τον Οκτώβριο του 2022 ξεκίνησαν να απολογούνται στον 1ο τακτικό ανακριτή και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι εκτός από τους 12 που συνελήφθησαν, το 2019. Τη δράση οργανωμένου κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων αποκάλυψε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της ΕΛΑΣ, στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομική έρευνα έλαβε την κωδική ονομασία «Λητώ».
Η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 67 κατηγορούμενους. Μεταξύ αυτών είναι γιατροί, δικηγόροι και μεσάζοντες που αναλάμβαναν να δώσουν αντί μερικών χιλιάδων ευρώ νεογέννητα παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες με τη συγκατάθεση της βιολογικής μητέρας η οποία λάμβανε αμοιβή. Ακόμη, τα μέλη του κυκλώματος φέρονται ότι εκμεταλλεύονταν φτωχές γυναίκες από τη Βουλγαρία που πουλούσαν για μερικές εκατοντάδες ευρώ τα ωάριά τους σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, κατηγορούνται αλλοδαποί που φέρονται ότι παρέδωσαν τα παιδιά τους σε ανάδοχες οικογένειες, έναντι αμοιβής καθώς επίσης και στελέχη ιδιωτικών κλινικών.
Πηγή:
www.karfitsa.gr
0 Σχόλια