Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ρίχνοντας Φως στη Σκιά της Έμφυλης Βίας


Η Τοπική Διοίκηση Ηρακλείου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών σε συνεργασία με το Ροταριανό Όμιλο Ηρακλείου «ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ» διοργάνωσαν, την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, εκδήλωση αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες του γυναικείου φύλου για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Ρίχνοντας Φως στη Σκιά της Έμφυλης Βίας» και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου με χορηγό επικοινωνίας TV CRETA.

Ο Πρόεδρος της Ι.Ρ.Α. Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Ζαχαριουδάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε εκτός των άλλων ότι η κοινωνία στο σύνολό της χρειάζεται σωστή ενημέρωση, γιατί ο άνθρωπος που ξέρει, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ποικίλα προβλήματα, τα οποία πολλές φορές μας βρίσκουν αδαείς και απροετοίμαστους. Ζήτησε μάλιστα να προβληματιστούμε όλοι μας για την ευθύνη της «σιωπής» και να υιοθετήσουμε μια πιο ευεργετική στάση, που θα κάμψει το φόβο του θύματος, όταν γνωρίζει ότι υπάρχουν συνάνθρωποι να βοηθήσουν και υπηρεσίες πρόθυμες να συνδράμουν.


Ο Γιώργος Παπακωνσταντής (Phd), Δρ Παντείου Πανεπ/μίου, Ταξίαρχος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. μας μίλησε για τις Γυναικοκτονίες και την ανάγκη νέου πλαισίου προστασίας των θυμάτων. «Η ελληνική κοινωνία», είπε, «έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στα θέματα της κακοποίησης γυναικών από τους συντρόφους τους και με διάφορους τρόπους, οι γυναίκες που βιώνουν κακοποιητικές σχέσεις, προτρέπονται να απομακρυνθούν από τις σχέσεις αυτές.

Παρατηρούμε όμως μια παράλληλη έξαρση των γυναικοκτονιών, που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει αντιφατική σε σχέση με την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Είναι όμως αντίφαση η απλά δημιουργείται η αναγκαιότητα για την ύπαρξη ρεαλιστικού πλαισίου προστασίας των θυμάτων?» Α/Β΄ Μπερνιδάκη Αγγελική, Προϊσταμένη Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας μας μίλησε για την ενδοοικογενειακή βία και την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου επισημαίνοντας ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο της κοινωνίας, το οποίο εμφανίζεται με πολλές μορφές. Η Ελληνική Αστυνομία συναισθανόμενη τον κοινωνικό της ρόλο προσπαθεί να δώσει τη φωνή και το σθένος στα θύματα κακοποίησης, ώστε να μην μένουν σιωπηλά, παρέχοντας τους προστασία από εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και ενημέρωση για τον τρόπο αντίδρασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση θυματοποίησης.


Γιάννα Χουρδάκη Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος μας μίλησε για τις γυναικοκτονίες από μια ψυχαναλυτική οπτική : «Τι ενεργοποιεί το δολοφονικό νου του δράστη». «Η προσέγγιση αυτή», είπε « επιχειρεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο υπό το πρίσμα των αναπτυξιακών εμποδίων, των ανασφαλειών και των ανεπεξέργαστων συναισθημάτων του δράστη. Γίνεται ανάλυση των ασυνείδητων διεργασιών και των ψυχικών δυνάμεων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του. Κεντρικά σημεία συνιστούν ο ψυχικός αποπροσανατολισμός, η σημασία των απωθημένων συναισθημάτων και 
των ασυνείδητων επιθυμιών». 


Εκφράζουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας:

Στον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την Περιφέρεια Κρήτης
Στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηρακλείου κ. Παντελή Ρυακιωτάκη και στον Δήμο
Ηρακλείου
Στους ομιλητές μας κ. Γεώργιο Παπακωνσταντή – Γιάννα Χουρδάκη - Αγγελική Μπερνιδάκη
Στον Συντονιστή κ. Νίκο Αγγελάκη, δημοσιογράφο
Στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Πιτσούλη
Στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ευάγγελο Ζάχαρη
Στην εντεταλμένη Σύμβουλο Παιδείας κ. Ελένη Μαράκη Μπελαδάκη
Στον Πρόεδρο της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών κ. Στέλιο Καρακούδη
Στον Αντιστράτηγο ε.α. κ. Εμμανουήλ Κατριαδάκη
Στην Πρόεδρο του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Λίτσα Χριστοδουλάκη
Στην Πρόεδρο του Παγκρήτιας Ένωσης Στόχος – Πρόληψη κ. Λίτσα Ζαχαράκη

Θερμές επίσης ευχαριστίες σε όλους τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση, που στόχο είχε να αναδειχθεί και να συζητηθεί αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.


Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Για την Τ.Δ. Ηρακλείου

Ο Πρόεδρος                                         H Γενική Γραμματέας

Μανόλης Ζαχαριουδάκης                        Έφη Φλουρή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια