Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Κλιμακώνουν τον αγώνα οι φοιτητές – «Στις 8 του Μάρτη θα βουλιάξουμε την Αθήνα»


Μετά από το νέο εκκωφαντικό «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» που φώναξαν στην Αθήνα οι φοιτητές, ετοιμάζουν κορύφωση του αγώνα τους, επίσης στο κέντρο της πρωτεύουσας, την ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.Συγκεκριμένα, οι φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και 8 εβδομάδες στους δρόμους κι εξακολουθούν να καταλαμβάνουν δεκάδες ανώτατες σχολές, ανακοίνωσαν μεγάλο πανελλαδικό-πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, κατά του εν λόγω νομοσχεδίου «που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και τη Δημόσια Παιδεία». με το ραντεβού να είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Όπως αναφέρουν σε σημερινή (3/1) ανακοίνωσή τους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο τους, «στις 8 Μαρτίου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές, συλλογικότητες θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας». «Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού», τονίζει ο Συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων.

Επιμένει η κυβέρνηση

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα υπερήφανος για το νομοσχέδιο που έχει φέρει στη Βουλή. «Δεν θα επιτρέψουμε μοντέλο κάποιων ορόφων σε μια πολυκατοικία», είπε χαρακτηριστικά ως προς την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, λέγοντας πως είναι «πολύ έντονο το ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων» για να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα και «όσοι το εκδηλώνουν, γνωρίζουν τα αυστηρά κριτήρια που θέτουμε».

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ για τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπώσει ως προς το επίμαχο νομοσχέδιο, αναφέροντας μάλιστα για τον Νίκο Ανδρουλάκη πως του έκανε εντύπωση η αλλαγή στη στάση του, «η οποία», όπως είπε, «έχει μπερδέψει ακόμα και συνεργάτες του», τη στιγμή, μάλιστα, που «ένας πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», όπως τόνισε εννοώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, «τάσσεται υπέρ του σχεδίου νόμου» της κυβέρνησης.

Μίλησε και για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «ο κ. Κασσελάκης λέει ΄΄όχι΄΄, αλλά ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Εξηγήστε μου αυτή την αντίφαση. Αν το πανεπιστήμιο που σπούδασε δηλαδή, δηλώσει πως θέλει παράρτημα στην Ελλάδα, τι θα πει ο κ. Κασσελάκης, ότι δεν θέλει;».

Για να υποστηρίξει, μάλιστα, στη συνέχεια πως «Κασσελάκης και Ανδρουλάκης παλεύουν για την πρωτιά των ηττημένων». «Τέλειωσε η βία στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Φεύγουμε μπροστά πλέον. Όπου χρειαστεί, η αστυνομία θα επεμβαίνει στα Πανεπιστήμια σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις – οι φοιτητές δεν θα είναι όμηροι μικρών μειοψηφιών», ανέφερε επίσης.
Ολόκληρη η σημερινή ανακοίνωση των φοιτητών

«Μεγάλο πανελλαδικό-πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μέρα ψήφισης του άθλιου νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, στις 12:00 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή!

Θα ναυλωθούν πούλμαν απ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας! Οι φοιτητές από την επαρχία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον Φοιτητικό του Σύλλογο.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του Συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων:

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε έχει ήδη απορριφθεί. Η πλειοψηφία μίλησε! Βρισκόμαστε στην 8η εβδομάδα κινητοποιήσεων και καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα!

Χαιρετίζουμε τη μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα, όπως και τις κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη πανελλαδική απεργία που αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στον αγώνα που δίνουμε, ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών, στην οποία το εργατικό, φοιτητικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα πλημμύρισε όλη τη χώρα. Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλο το λαό που βγήκε στο δρόμο για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να διεκδικήσει ζωή, σπουδές, δουλειά και μέλλον, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο νομοσχέδιο, με την πανελλαδική πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων, στις 8 Μαρτίου.
«Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα»

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, φέρνει νομοσχέδιο για να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ.
Στην πολιτική αυτή διαχρονικά έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και άνοιξαν το δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό αναδεικνύεται από τις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Άρθρου 16 και από τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί με τα δίδακτρα.

Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών.
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, σηκώνουμε ανάστημα!
«Είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού»

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών όλης της χώρας, και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους που κλιμακώνονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, κόντρα στην καταστολή των διεκδικήσεών τους.

Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφαγιάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει έναν δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων και η χώρα μας να γίνεται ορμητήριο πολέμου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Απαιτούμε καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Την ίδια ώρα που σε εμάς δεν δίνει φράγκο, η κυβέρνηση δίνει 8,2 δις για την αγορά F-35. Χαιρετίζουμε και δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους δεκάδες νέους στρατευμένους που εναντιώνονται στην εμπλοκή της χώρας μας με τη στάση τους και τις επιστολές τους.

Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού.
«Ο αγώνας μας αγκαλιάζεται από όλη την κοινωνία»

Φοιτητικοί Σύλλογοι έγραψαν τα ονόματα των νεκρών από τα Τέμπη μπροστά στη Βουλή στο Σύνταγμα τα οποία η Κυβέρνηση έσβησε το βράδυ. Η απάντηση δόθηκε σήμερα, όπου γράφτηκαν εκ νέου από τους ΦΣ κάνοντας ξεκάθαρο ότι τα έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί. Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες και κάνουμε ξεκάθαρο ότι θα υπερασπιστούμε τις ζωές μας ενάντια στα κέρδη τους

Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Στις 8 Μαρτίου, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση. Οι Φοιτητικοί

Σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές, συλλογικότητες θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας.

Ο αγώνας μας αγκαλιάζεται από όλη την κοινωνία, προχωρά και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας».


Πηγή: in.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια