Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κύπρος: Περισσότερα από 400.000 ωδικά πτηνά σκοτώθηκαν από το οργανωμένο έγκλημα το Φθινόπωρο


Τα μικρά πουλιά, γνωστά ως αμπελοπούλια, θεωρούνται λιχουδιά στην Κύπρο και οι λαθροθήρες προμηθεύουν μια προσοδοφόρα αγορά, παρά την απαγόρευση.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο Guardian, 435.000 ωδικά πουλιά παγιδεύτηκαν και θανατώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο στην Κύπρο από «οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα».

Τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούν δόλωματα και ηχεία που παίζουν το κελάηδημα των πουλιών για να προσελκύσουν μικρά πουλιά - συμπεριλαμβανομένων κοκκινολαίμηδων και σπουργιτιών - για να προσγειωθούν σε θάμνους ή οπωρώνες, όπου τα παγιδεύουν με δίχτυα ”ομίχλης” ή κλαδιά καλυμμένα με κόλλα. Στη συνέχεια πωλούνται λαθραία σε εστιατόρια για να καταναλωθούν ως μια τοπική λιχουδιά που ονομάζεται ”αμπελοπούλια”, η οποία αποτελείται από παστά ή βρασμένα ωδικά πτηνά.


Ένα πουλί μπλέκεται σε δίχτυ που χρησιμοποιούν οι λαθροθήρες για να παγιδεύουν αποδημητικά πουλιά νωρίς το πρωί στην περιοχή Λάρνακα, Κύπρος, στις 3 Νοεμβρίου 2012. Οι οικολόγοι στην Κύπρο λένε ότι παρά την τεράστια μείωση της παράνομης λαθροθηρίας μεταναστευτικών τραγουδοπουλιών πέρυσι, οι αρχές επιβολής του νόμου εξακολουθούν να κωλυσιεργούν στη δίωξη λαθροκυνηγών που συνδέονται με τον υπόκοσμο και παγιδεύουν τα πουλιά σε "βιομηχανική κλίμακα" για να προμηθεύουν παράνομα εστιατόρια.
VIA ASSOCIATED PRESSΗ έκθεση, που συντάχθηκε από την BirdLife Cyprus με την υποστήριξη της RSPB (φιλανθρωπικός οργανισμός εγγεγραμμένος στην Αγγλία και την Ουαλία και στη Σκωτία για την προστασία των πτηνών) και της Επιτροπής κατά της σφαγής πτηνών, διαπίστωσε ότι 435.000 πτηνά θανατώθηκαν με αυτόν τον τρόπο μόνο το φθινόπωρο του 2023. Ενώ ο αριθμός των θηραμάτων είχε πτωτική τάση την τελευταία δεκαετία, πέρυσι σημειώθηκε αύξηση κατά 90.000 από το 2022.

Ο Martin Hellicar, διευθυντής του BirdLife Cyprus, δήλωσε: «Παρά την πολύ καλή πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αυτό το φθινόπωρο ήταν μια υπενθύμιση ότι αυτή μπορεί να ανατραπεί γρήγορα αν δεν διατηρηθούν οι πόροι επιβολής του νόμου για την προστασία των πτηνών».

Σταθμός των αποδημητικών πτηνών η Κύπρος

Η Κύπρος αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για πολλά πουλιά στις τεράστιες φθινοπωρινές μεταναστεύσεις τους από τις περιοχές αναπαραγωγής τους στην Ευρώπη προς τις περιοχές διαχείμασης στην Αφρική κάθε χρόνο. Μαυροπετρίτες, μυγοχάφτες, τσίφτηδες, ιτιόπτερα, καλαμοκανάδες και σφυριχτάρια είναι μεταξύ των πτηνών που στοχεύονται.Η πρακτική της παγίδευσης των ωδικών πτηνών για ανθρώπινη κατανάλωση απαγορεύτηκε στην Κύπρο το 1974, αλλά συνεχίζει να διεξάγεται σε βιομηχανική κλίμακα. Πριν από είκοσι χρόνια, περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά συλλαμβάνονταν κατ′ αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια να σκοτώνονται τη δεκαετία του 1990. Έκτοτε, οι αρχές επιβολής του νόμου στην Κύπρο συνεργάζονται με το BirdLife Cyprus, την Cabs και την RSPB για τη μείωση του αριθμού των πτηνών που θανατώνονται κατ′ αυτόν τον τρόπο.


Οι αρχές διαπίστωσαν ότι περισσότερα από 4,5 χιλιόμετρα διχτυών χρησιμοποιούνταν για την παγίδευση πτηνών. Μεγάλο μέρος της αύξησης καταγράφηκε στη βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο - την Περιοχή των Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασίλειου - όπου υπήρξε αύξηση 41% στα δίχτυα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Οι πόροι της μονάδας καταπολέμησης της λαθροθηρίας στις Βρετανικές Βάσεις μειώθηκαν σημαντικά κατά την έναρξη της περιόδου παγίδευσης του φθινοπώρου 2023. Η έκθεση αναφέρει ότι: «είναι μια καλή υπόθεση μελέτης του τι μπορεί να συμβεί όταν οι αστυνομικοί πόροι αφαιρούνται/αναδιανέμονται μακριά από την εφαρμογή δράσεων κατά των παράνομων παγιδεύσεων και την αποτροπή αυτών».
VIA ASSOCIATED PRESS

Ο Mark Thomas, επικεφαλής των ερευνών της RSPB, δήλωσε ότι οι οργανωμένοι παγιδευτές συνεχίζουν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη με μικρό ρίσκο. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αναιρεθεί η πρόοδος που έχουμε σημειώσει και να επιστρέψουν τα σοκαριστικά επίπεδα θανάτωσης πτηνών στα αποτρόπαια επίπεδα που βλέπαμε κάποτε».

Ο Τόμας πρόσθεσε ότι χρειάζονται αστυνομικοί πόροι για να διατηρηθούν τα επίπεδα παγίδευσης πουλιών σε χαμηλά επίπεδα. «Εδώ και δύο δεκαετίες, η διεθνής συνεργασία μας έχει δείξει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας μέσω άμεσης δράσης επί τόπου, η οποία υποστηρίζεται από μέτρα επιβολής της νομοθεσίας», είπε. «Ωστόσο, αυτό το φθινόπωρο δείχνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, ιδίως στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Hellicar δήλωσε ότι η BirdLife Cyprus αναπτύσσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που έχει ως στόχο «να επιτύχει μια αλλαγή στις καρδιές και το μυαλό της τοπικής κουλτούρας, αντί να τρώει, να προστατεύει και να εκτιμά τα πουλιά».

«Αυτή είναι μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και είμαστε βέβαιοι ότι τελικά θα δούμε μια θετική αλλαγή συμπεριφοράς υπέρ της προστασίας των πουλιών», πρόσθεσε.

Πηγή: huffingtonpost.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια