Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια VS Δημοσίων Πανεπιστημίων


Η συζήτηση για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, γίνεται αρκετές δεκαετίες, χωρίς όμως να επιφέρει καρπούς. Βρισκόμαστε μάλλον πιο κοντά από ποτέ σε μια νέα πραγματικότητα παρά τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας που σε μεγάλο βαθμό είναι δικαιολογημένες.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί φοιτητές από την Ελλάδα, όταν δεν καταφέρνουν να επιτύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, (πού κατά τη γνώμη μου είναι μια από τις παθογένειες της Ελληνικής εκπαίδευσης) φεύγουν για σπουδές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες. Η ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα είναι μια λύση για όλους εκείνους που δεν επιθυμούν να περάσουν από την βάσανο των πανελλαδικών εξετάσεων και θα δημιουργήσει αρκετές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Βεβαίως ο τρόπος ίδρυσης και λειτουργίας τους χρειάζεται κανόνες τέτοιους που η παρουσία των ανωτέρω ιδρυμάτων στην χώρα μας δεν θα υπονομεύει τα δημόσια πανεπιστήμια, δεν θα καθιστά τα πτυχία προϊόντα εμπορικής συναλλαγής και δεν θα μετατρέπει «πινακίδες σε εξώπορτες διαμερισμάτων» σε χώρους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης άνευ προδιαγραφών.

Πριν όμως έρθει το νομοσχέδιο για ψήφισή στη βουλή, οφείλεται όπως σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα να εξαντληθεί ο διάλογος πάνω στο θέμα αυτό με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως με την πανεπιστημιακή κοινότητα που λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης αντιδρά! Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ θα ωφελήσει την οικονομία της χώρας και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν καθώς θα προσελκύσει φοιτητές από Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Επιπρόσθετα θα συγκρατήσει στην χώρα μας μεγάλο αριθμό νέων που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό!

Τέλος, η πολιτεία οφείλει αρχικά να ενισχύσει τα δημόσια ΑΕΙ, τόσο με προσωπικό όσο και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό έτσι ώστε σύντομα να περάσει στην ολική αναδιάρθρωση τους γιατί εδώ και αρκετά χρόνια το δημόσιο πανεπιστήμιο συνεχώς υποβαθμίζεται και υποχρηματοδοτείται με ευθύνη κυρίως των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων. Μένει να δούμε το νομοσχέδιο που θα έρθει προς διαβούλευση έτσι ώστε όλοι μας να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε σχετικά.

Κωνσταντίνος Μαρής, Αστυνομικός, Πτυχιούχος Ιατρικής ΑΠΘ, μεταπτυχιακός απόφοιτος Καρδιαγγειακών παθήσεων ΑΠΘ



Πηγή: alithia.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια