Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Panic button, πλατφόρμα καταγγελιών και επεμβάσεις σε στέκια ανηλίκων: Τα σχέδια Χρυσοχοΐδη κατά της νεανικής βίαςΤριήμερες εβδομαδιαίες δράσεις σε στέκια ανηλίκων, ηλεκτρονική πλατφόρμα και πενταψήφιος αριθμός για καταγγελίες βίαιων περιστατικών, "ανοιχτή γραμμή" σχολείων-Αστυνομίας και νέο panic button (κουμπί πανικού), για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα σχέδια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που επεξεργάζεται τρόπους για να περιορίσει την καταγεγραμμένη ροπή μαθητών όλων των ηλικιών, σε κάθε λογής εγκληματική δραστηριότητα. Ο υπάρχων σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ., μέχρι στιγμής δεν έχει "αποδόσει καρπούς" και η νέα ηγεσία του Υπουργείου αναζητά ιδέες αποτελεσματικότερης διαχείρισης και περιορισμού του φαινομένου, το οποίο συνεχίζει να παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση.


Την Πέμπτη, η Αστυνομία κλήθηκε να διαχειριστεί ένα ακόμα βίαιο περιστατικό, που έλαβε χώρα αυτή τη φορά μέσα σε δομής φιλοξενίας στην καρδιά της Αθήνας. Θύμα μια 17χρονη με καταγωγή από τον Κονγκό, η οποία έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τρεις ανήλικες από τη Σενεγάλη.


Εβδομαδίαιες εξορμήσεις με πολιτικά

Συνολικά 14 συνεργεία της Ασφάλειας, εξορμούν κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή σε στέκια ανήλικης παραβατικότητας της Αττικής. Πρόκειται για Αστυνομικούς με πολιτικά από τις υπηρεσίες των Βορείων και των Νοτίων Προαστίων, του Κέντρου της Αθήνας, αλλά και της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. Τα στελέχη της Ασφάλειας, επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις και το προφίλ των ομάδων ανηλίκων που πρωταγωνιστούν σε αρκετές από τις βίαιες επιθέσεις που καταγράφονται σε διαφορετικές γειτονιές, άλλες φορές με κίνητρο τη ληστεία και άλλες στα πλαίσια μια αιματηρής διαμάχης επικυριαρχίας.

Οι δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνουν προσαγωγές υπόπτων ακόμα και απλές συνομιλίες με νεαρούς.

Ανάμεσα στα σημεία που έχουν επισκεφτεί τις τελευταίες εβδομάδες είναι εμπορικά κέντρα στο Μαρούσι και τον Άγιο Δημήτριο, πλατείες στο Παγκράτι, τη Γλυφάδα, το Ηράκλειο, τη Κηφισιά και τη Νέα Ιωνία. Αντίστοιχες εξορμήσεις έχουν γίνει μέσα στον Ιανουάριο και στη Θεσσαλονίκη σε Τούμπα, Χαριλάου, με τους αστυνομικούς να χαρτογραφούν τη σύνδεση της ανήλικης παραβατικότητας με την οπαδική βία. Σε όλες τις χαρακτηρισμένες "κόκκινες" περιοχές, υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με τα σχολεία, σε μια προσπάθεια καταγραφής των ενδοσχολικών περιστατικών.
Panic button για βία ανηλίκων

"Ακόμα δεν έχουμε συγκροτήσει μια οργανωμένη πολιτική ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να πούμε στους γονείς "τα παιδιά σας από δω και πέρα, όταν θα βγαίνουν έξω δεν θα κινδυνεύουν"", παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως προανήγγειλε, ανάμεσα στα μελλοντικά σχέδια, είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα, αλλά και ένας πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για την καταγγελία περιστατικών.

Παράλληλα το Υπουργείο προσανατολίζεται στην δημιουργία ειδικής εφαρμογής στη λογική του panic button για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την άμεση επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση βίαιων περιστατικών με θύματα ανηλίκους. Σε πρώτη φάση, γίνεται μια προσπάθεια να ξεκαθαριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται, έτσι ώστε το συγκεκριμένο εργαλείο να είναι σε θέση να είναι λειτουργικό σε κάθε σημείο της χώρας.

Πηγή: www.thetoc.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια