Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

CoviD: Aκόμα δεν σταθεροποιήθηκε η κατάσταση


Μείωση των θανάτων και των νέων διασωληνώσεων, αλλά σταθερότητα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία καταγράφεται στους δείκτες της πανδημίας και την εβδομάδα 19-25 Φλεβάρη, και γι’ αυτό ακόμα δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την αποκλιμάκωση σταθερή. Η μείωση των θανάτων και των νέων διασωληνώσεων έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης των εισαγωγών τις εφτά προηγούμενες εβδομάδες (από 1818 την εβδομάδα έπεσαν στις 300), όμως η μη περαιτέρω πτώση των εισαγωγών την εβδομάδα αναφοράς (298) μας υποχρεώνει σε μη εφησυχασμό. Χρειάζεται και άλλο χρονικό διάστημα συνεχούς μείωσης της διασποράς του ιού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Δεν επιτρέπεται ακόμα καμιά επανάπαυση. Βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το να μιλήσουμε για έξοδο από την πανδημία. Η πανδημία είναι εδώ και εξακολουθεί να θερίζει ηλικιωμένους και ευάλωτους. Αν δεν υπάρξει αξιοσημείωτη και συνεχής μείωση των εισαγωγών και τις επόμενες εβδομάδες, θα κινούμαστε σε επίπεδα θανάτων γύρω στους 20 την εβδομάδα! Αυτές οι επίμονες διακυμάνσεις δεν μας επιτρέπουν ακόμα να μιλήσουμε για απαλλαγή από την πανδημία και πέρασμα του ιού SARS-CoV-2 σε ενδημική φάση. Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρουν οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι) ή αν θεωρούμε ότι μερικές δεκάδες θάνατοι την εβδομάδα είναι… αμελητέα ποσότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι εκτιμήσεις προκύπτουν από τα αναξιόπιστα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που έχει κλείσει τη στρόφιγγα της ενημέρωσης εδώ και ένα χρόνο.

Η εκτίμηση θετικότητας ανάλογα με το σύνολο των τεστ (140.605 την εβδομάδα 19-25/2) είναι -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- 4,0% (4,7% την προηγούμενη εβδομάδα). Η θετικότητα με βάση τα δειγματοληπτικά μοριακά τεστ είναι -πάντα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- 8%. Πρόκειται για δείκτη χωρίς σημασία, αφού από τα 140.000 τεστ που έγιναν πήραν μόνο 131 και τα υπέβαλαν σε μοριακό έλεγχο. Θετικά βρέθηκαν τα 10. Και εξακολουθούν να γράφουν με θράσος (η έμφαση δική μας): «Σημειώνεται ότι, οι δειγματοληψίες αυτές πραγματοποιούνται με εθελοντική προσέλευση ατόμων στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της κοινότητας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης για την εκτίμηση της τάσης της θετικότητας στην κοινότητα»! Το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης εκτίμησης! Η επιστήμη της Στατιστικής αυτοκτονεί.

Τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας εξακολουθούν να μην τον αναφέρουν. Αντί για το συνολικό αριθμό των νεκρών, που εξακολουθεί να δίνει στην Ελλάδα μια ντροπιαστική (και επώδυνη για το λαό μας) πρωτιά στην Ευρώπη, κάνουν παιχνίδι προπαγάνδας με την «υπερβάλλουσα θνησιμότητα». Δηλαδή, με τη διαφορά μεταξύ του παρατηρούμενου αριθμού θανάτων από όλες τις αιτίες από τον αντίστοιχο αναμενόμενο αριθμό θανάτων, που βασίζεται στο μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Χρησιμοποιούν έναν στατιστικό υπολογισμό για να μας πουν ότι «το z-score για την Ελλάδα υποδεικνύει ότι η θνησιμότητα κυμάνθηκε στα αναμενόμενα πλαίσια».

Πραγματικά δεν έχουν το θεό τους. Εχουμε ένα στάνταρ νούμερο (αριθμός θανάτων από covid-19), που αν το αναγάγουμε σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Ελλάδα βγαίνει θλιβερή πρωταθλήτρια, κι αυτοί κρύβουν αυτό το μέγεθος και μιλούν για την «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» που δεν αναφέρεται στην πανδημία αλλά σε κάθε αιτία θανάτου!

Στο ίδιο το δελτίο τους συλλαμβάνονται σταθερά ψευδόμενοι. Γράφουν: «Ο αριθμός των θανάτων COVID-19 που καταγράφηκαν την εβδομάδα 08/2024 ήταν 18, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (04/2024-07/2024: 42)». Ομως, αν αθροίσουμε τους θανάτους που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στα δελτία του τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, βρίσκουμε 158 (μέσος εβδομαδιαίος όρος 40 και όχι 42). Επομένως, τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες έκρυψαν τουλάχιστον 8 θανάτους, 2 την εβδομάδα κατά μέσο όρο (όσο πέφτει ο αριθμός των θανάτων τόσο μειώνεται και η «μαϊμουδιά» που κάνει ο ΕΟΔΥ)!

Αυτή την απατεωνιά την ξεπερνούν μ’ έναν αστερίσκο κάτω από ένα διάγραμμα, που αναφέρει ότι «πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID-19». Αφού καταγράφονται θάνατοι με καθυστέρηση, γιατί δεν δίνουν το συνολικό αριθμό θανάτων από την έναρξη της πανδημίας; Κρατάμε, λοιπόν, ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων είναι μεγαλύτερος απ’ αυτόν που κι εμείς αναφέρουμε (αναγκαστικά, προσθέτουμε τους νέους θανάτους που ανακοινώνει κάθε εβδομάδα ο ΕΟΔΥ, γιατί δεν έχουμε άλλη πηγή πληροφόρησης).

Σε ό,τι αφορά τις νέες διασωληνώσεις, μας λένε ότι τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες είχαμε μέσο εβδομαδιαίο αριθμό 6 νέων διασωληνώσεων, ενώ την εβδομάδα 19-25/2 οι νέες διασωληνώσεις ήταν 5! Ξέρετε πόσες είναι οι νέες διασωληνώσεις την εβδομάδα 19-25/2, με βάση τα δικά τους στοιχεία; Τουλάχιστον 15! Τραιλάσιες! Για τέτοιους απατεώνες μιλάμε.

Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή τη στοιχειώδη καταγραφή των δεικτών της πανδημίας, τονίζοντας πως τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι εδώ και καιρό πιο αναξιόπιστα σε σχέση με το παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, την εβδομάδα 19-25/2, σύμφωνα με τα περιορισμένα και αναξιόπιστα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουμε:18 νεκρούς ή 3 την ημέρα κατά μέσο όρο (έναντι 21 νεκρών ή 3 την ημέρα κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα). Ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα μεγαλύτερος, όμως ο ΕΟΔΥ μάς έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να μπορούμε να υπολογίσουμε τον πραγματικό αριθμό των θανάτων.
Σύνολο διασωληνωμένων 30. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινώσει 33 διασωληνωμένους. Επαναλαμβάνουμε ότι ο αριθμός είναι «μαϊμουδισμένος» προς τα κάτω. Απόδειξη τα Στατιστικά της 1ης ΥΠΕ, που έχουμε παραθέσει πολλές φορές και αναφέρουν σημαντικά υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων.
Ακριβή αριθμό νέων διασωληνώσεων δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πια, γιατί δεν μας δίνουν αριθμό αποσωληνωθέντων. Ξέρουμε το σύνολο των διασωληνωμένων, ξέρουμε το σύνολο των θανόντων, δεν ξέρουμε όμως το σύνολο όσων αποσωληνώθηκαν και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι την εβδομάδα 19-25/2 είχαμε τουλάχιστον 15 νέες διασωληνώσεις (18 θανόντες μείον 3 που μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων). Δηλαδή, τουλάχιστον 2 νέες διασωληνώσεις την ημέρα κατά μέσο όρο (την προηγούμενη εβδομάδα 3). Σ’ αυτόν τον αριθμό πρέπει να προστεθεί ο αριθμός όσων αποσωληνώθηκαν και εξήλθαν από τις ΜΕΘ, για να έχουμε ακριβή αριθμό νέων διασωληνώσεων.
Σύνολο νεκρών από την αρχή της πανδημίας 38.467 (όπως είπαμε, ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος).

Οι μέσοι όροι του Φλεβάρη, σύμφωνα με τα περιορισμένα και αναξιόπιστα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν ως εξής:Σύνολο θανάτων τον Φλεβάρη: 96 (Γενάρης: 334, Δεκέμβρης: 247, Νοέμβρης: 187, Οκτώβρης: 236, Σεπτέμβρης: 167, Αύγουστος: 132, Ιούλης: 78, Ιούνης: 105, Μάης: 218, Απρίλης: 201, Μάρτης: 301, Φλεβάρης: 387, Γενάρης: 723, Δεκέμβρης: 652, Νοέμβρης: 604, Οκτώβρης: 594, Σεπτέμβρης: 538, Αύγουστος: 1.264, Ιούλης: 1.125, Ιούνης: 387 νεκροί).
Μέσος ημερήσιος όρος θανάτων τον Φλεβάρη: 4 (Γενάρης: 11, Δεκέμβρης; 8, Νοέμβρης: 6, Οκτώβρης: 8, Σεπτέμβρης: 6, Αύγουστος: 4, Ιούλης: 3, Ιούνης: 4, Μάης: 7, Απρίλης: 7, Μάρτης: 10, Φλεβάρης: 14, Γενάρης: 23, Δεκέμβρης: 21, Νοέμβρης: 20, Οκτώβρης: 19, Σεπτέμβρης: 18, Αύγουστος: 41, Ιούλης: 36, Ιούνης: 13).
Μέσος ημερήσιος όρος διασωληνώσεων τον Φλεβάρη: τουλάχιστον 4 (Γενάρης: 11, Δεκέμβρης; 8, Νοέμβρης: 6, Οκτώβρης: 8, Σεπτέμβρης: 6, Αύγουστος: 5, Ιούλης: 2, Ιούνης: 3, Μάης: 6, Απρίλης: 7, Μάρτης: 9, Φλεβάρης: 13, Γενάρης: 23, Δεκέμβρης: 22, Νοέμβρης: 21, Οκτώβρης: 20, Σεπτέμβρης: 17, Αύγουστος: 40, Ιούλης: 38, Ιούνης: 13).

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά από εφτά εβδομάδες σημαντικής μείωσης, παρέμεινε σταθερός γεγονός που αποτελεί παράγοντα ανησυχίας. Παρέμειναν στις 43 την ημέρα κατά μέσο όρο (παλαιότερα είχαν κατέβει κάτω από 30). Για την εβδομάδα 19-25/2 ο ΕΟΔΥ αναφέρει 298 εισαγωγές (43 την ημέρα κατά μέσο όρο). Την προηγούμενη εβδομάδα οι εισαγωγές ήταν 300 (43 την ημέρα κατά μέσο όρο). Ο αριθμός των εισαγωγών είναι σημαντικός για την εξέλιξη της πανδημίας, γιατί αυτές οδηγούν σε βαριές νοσήσεις, διασωληνώσεις, θανάτους.

Η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα και να πλήττει ηλικιωμένους και ευάλωτους. Ανεξάρτητα από το τι λένε η κυβέρνηση και οι «ενσωματωμένοι» λοιμωξιολόγοι, που αδιαφορούν για τους ανθρώπους που νοσούν βαριά και πεθαίνουν, εμείς επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για εμβολιασμό και για τήρηση των μέτρων προστασίας (ειδικά για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε συνθήκες συνωστισμού). Είναι η άμυνά μας απέναντι στην πανδημία ενός επικίνδυνου ιού και στην πανδημία του καπιταλισμού που ενδιαφέρεται μόνο για την «κανονικότητα» του κέρδους.

Η προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων είναι κοινωνικό καθήκον για όλες και όλους μας. Και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος αυτό το διάστημα. Μια μασκούλα δεν βλάπτει ή, μάλλον, είναι απαραίτητη. Και τήρηση αποστάσεων από ηλικιωμένους και ευάλωτους.


Πηγή: eksegersi.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια