Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βόμβα στη Σταδίου: Γιατί ήταν η "τέλεια έκρηξη" σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική - Πού στρέφονται οι έρευνες


Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, γίνεται μια προσπάθεια εντοπισμού χρήσιμων ευρημάτων από τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού στη Σταδίου.



Οι βομβιστές προσέγγισαν το υπουργείο Εργασίας με μοτοσυκλέτα. Βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας της οδού Σταδίου, έχει αποτυπώσει τις κινήσεις τους πριν και μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε στην "καρδιά" της Αθήνας τα ξημερώματα του Σαββάτου και τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, επιχειρούν με βάσει αυτές τις οπτικές καταγραφές να "χαρτογραφήσουν" την πορεία διαφυγής, εξετάζοντας αν οι δράστες έκαναν κάποιο κρίσιμο λάθος που ενδεχομένως θα αποκαλύψει την ταυτότητα τους.





"Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτήν την υπόθεση να αναβιώσει", ξεκαθαρίζει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην εμφατική αναβίωση της τρομοκρατίας, με μια "τέλεια" βομβιστική ενέργεια υψηλού συμβολισμού δύναμης, ισχύος στο κέντρο της Αθήνας.

Τρομοκρατικός "πυλώνας" και "δορυφόροι"

Στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, εκτιμούν ότι η αυτοαποκαλούμενη "Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα", που ανέλαβε την ευθύνη, επιδιώκει να μετατραπεί στην τρομοκρατική οργάνωση- "πυλώνα" της αναβίωσης της εγχώριας τρομοκρατίας, δημιουργώντας παράλληλα άλλες τρομοκρατικές επωνυμίες ως "δορυφόρους"-παρακλάδια της. Πίσω από όλα τα χτυπήματα, δεν αποκλείουν να υπάρχει ένα κοινό "διευθυντήριο" από παλιούς γνώριμους των αρχών, το οποίο μετέφερε την τεχνογνωσία σε διαφορετικούς εκτελεστικούς βραχίονες. Όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, ενδεχομένως πρόκειται για μία "χύτρα-δεξαμενή" ίδιων προσώπων, που είτε χρησιμοποίησαν διαφορετικές επωνυμίες για να αναδείξουν μια μαζικότητα στην αναβίωση της νεοτρομοκρατίας, είτε η αποτυχημένη ενέργεια στην έδρα των ΜΑΤ προκάλεσε την αλλαγή επωνυμίας, προκειμένου να μην συσχετιστούν με αυτή. Ίσως γι αυτό το λόγο μετά από πολλά χρόνια, οι βομβιστές θέλησαν στα προειδοποιητικά τηλέφωνα να αναφέρουν την επωνυμία της οργάνωσης, είτε για να διαχωρίσουν τη θέση τους, είτε για να αποπροσανατολίσουν και να θολώσουν τα νερά.

Τα δύο τηλεφωνήματα

Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής, βρίσκονται τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα των τρομοκρατών, που έγιναν με διαφορά λίγων λεπτών σε Εφημερίδα των Συντακτών και OPEN. Οι αστυνομικοί διαπιστώνουν "ίδια φωνή" και στις δύο κλήσεις, ενώ εκτιμούν ότι μαζί με τον τηλεφωνητή υπήρχε ενδεχομένως και δεύτερο άτομο που έδινε τις οδηγίες. Στο πρώτο τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρουν ότι θα γίνει μεγάλη έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνοντας ότι η βόμβα είναι κρεμασμένη στα κάγκελα, χωρίς να δίνουν χρονικό περιθώριο της έκρηξης. Εκεί με πιθανή παρέμβαση του "ωτακουστή" συνεργού, έγινε δεύτερο τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, προκειμένου να δοθεί το χρονικό περιθώριο και η επισήμανση ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στα κάγκελα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, μπροστά από το υπό ανακαίνιση υποκατάστημα τράπεζας. Με στόχο να εξακριβωθεί το σημείο πραγματοποίησης των προειδοποιητικών τηλεφωνημάτων, οι αρχές θα προχωρήσουν σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου.
Γουδί και Σταδίου

Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν φαίνεται να έχουν εντοπίσει κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στην ενέργεια της "Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας" και την αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί στις 18 Δεκεμβρίου 2023, την οποία ανέλαβε η επωνυμία "Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη". Περισσότερες απαντήσεις όμως ενδεχομένως να προκύψουν από τις αναλύσεις στο χημείο, στις οποίες θα διαπιστωθεί η σύσταση της εκρηκτικής ύλης από τα υπολείμματα της βόμβας στο υπουργείο Εργασίας. Στην περίπτωση που εκτός από την ζελατινοδυναμίτιδα εντοπιστεί και ποσότητα C4, τότε θα υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, καθώς πρόκειται για την εκρηκτική ύλη που εντοπίστηκε στη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην έδρα των ΜΑΤ.

Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, γίνεται μια προσπάθεια εντοπισμού χρήσιμων ευρημάτων από τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, όμως η "τέλεια" έκρηξη, φαίνεται ότι έχει "σβήσει" τα οποία ίχνη ευελπιστούσαν να εντοπίσουν οι αστυνομικοί. Σε περίπτωση που προκύψουν πάντως αποτυπώματα, θα γίνει μια αντιπαραβολή με τα "ορφανά" αποτυπώματα, που είχαν εντοπιστεί στην ατόφια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην αποτυχημένη ενέργεια στο Γουδί.

Οι έρευνες για τον συσχετισμό ανάμεσα στις δύο ενέργειες επικεντρώνονται και στα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που είχαν γίνει και στις δυο περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι οι κλήσεις για την βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ είχαν γίνει από επιχειρησιακά καρτοκινητά, από την Ιερά Οδό.
"Τέλεια" έκρηξη

"Ήταν η τέλεια έκρηξη", σημειώνουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, περιγράφοντας το χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας. Κάνουν λόγο για ιδιαίτερα μελετημένη τρομοκρατική ενέργεια, υψηλού ρίσκου, με καλή τεχνογνωσία κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού και υπολογισμό εκτόνωσης του ωστικού κύματος προς το υπουργείο Εργασίας. Η έκρηξη άφησε πίσω της μόνο κομμάτια υφάσματος από την τσάντα και πλαστικού, ενδεχομένως από τάπερ ή σακούλα, πιθανούς φορείς του εκρηκτικού μηχανισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που είχε τοποθετηθεί ήταν από 3 έως 5 κιλά.

Η τσάντα που έφερε την βόμβα, φαίνεται να δέθηκε πάνω στα κάγκελα με πλαστικό δεματικό (tire up). Οι αστυνομικοί που έχουν εντοπίσει καταγεγραμμένη εικόνα της μηχανής των βομβιστών, συνεχίζουν να συγκεντρώνουν βιντεοληπτικό υλικό από τα καταστήματα της οδού Σταδίου και άλλων κεντρικών δρόμων της Αθήνας, ευελπιστώντας ότι θα φτάσουν στη πλήρη χαρτογράφηση της διαδρομής προσέγγισης και διαφυγής. Από τα έως τώρα στοιχεία πάντως, φαίνεται μια ιδιαίτερα μελετημένη και προσεγμένη επίθεση, με τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου εκφράζουν φόβους ακόμη και για ένοπλο χτύπημα, με πολεμικά όπλα, όπως στο παρελθόν.

"Σκυτάλη" από το πρόσφατο παρελθόν

"Πέρασαν 5 χρόνια απραξίας. Δυστυχώς, ξεκινάμε από την αρχή", αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του αντιτρομοκρατικού επιτελείου. Οι αρχές αναμένουν την προκήρυξη-μανιφέστο των τρομοκρατών, που θα συνοδεύσει το επιτυχημένο χτύπημα και εκτιμούν ότι από το ύφος του κειμένου θα εξαχθούν συμπεράσματα, ομοιότητες με το παρελθόν, ενδεχομένως και στοιχεία που θα μπορούσαν να κατευθύνουν τις έρευνες.

Η "Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα", σύμφωνα με αστυνομικές εκτιμήσεις, μοιάζει να θέλει να πάρει τη "σκυτάλη" από εκεί που την είχε αφήσει μια άλλη τρομοκρατική επωνυμία, η "Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών". Μια επωνυμία που στις 12 Δεκεμβρίου 2016 είχε τοποθετήσει βόμβα με τον ίδιο τρόπο, δεμένη με κλειδαριά μοτοσυκλέτας, στην πλαϊνή είσοδο του υπουργείου Εργασίας. Εκείνη η βόμβα διασπάστηκε και εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς.

Η "Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών" ήταν η οργάνωση που είχε αναλάβει την τελευταία βομβιστική ενέργεια, σχεδόν 5 χρόνια πριν, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Στα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου δεν μένει αδιάφορη η χρονική σύμπτωση της αποτυχημένης βομβιστικής επίθεσης στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί από την "Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη" την ίδια ημερομηνία, 18 Δεκεμβρίου 2023.

"Δεν θα αφήσουμε να αναβιώσει η τρομοκρατία"

"Τα έχουμε ζήσει στο παρελθόν. Δεν πρέπει να τα ξαναζήσουμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να επαναληφθεί αυτό που γίνεται κάθε φορά, οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται. Έτσι γίνεται στη δημοκρατία", σημείωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Έκανε λόγο για "σοβαρή και βαριά εγκληματική ενέργεια στο κέντρο της πόλης, την ώρα που κυκλοφορούσαν παιδιά που διασκέδαζαν", ξεκαθαρίζοντας ότι: "Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτήν την υπόθεση (της τρομοκρατίας) να αναβιώσει, δεν θα το επιτρέψουμε".

Πηγή: www.thetoc.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια