Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καμπουρίδης: Η Ελλάδα γίνεται ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ)


«Εξελισσόμαστε σε μια στρατιωτική δύναμη που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από την Ανατολή. Μια πολύ ισχυρή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Καμπουρίδης. «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία τρία χρόνια στο εξοπλιστικό μας πρόγραμμα αλλά και στις στρατηγικές μας συμμαχίες με αποτέλεσμα η Τουρκία να έχει ανησυχήσει», προσθέτει.


Ο Λάζαρος Καμπουρίδης κατά τη διάρκεια της θητείας του στις Ένοπλες Δυνάμεις διατέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη αλλά και Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Σημειώνεται πως για το έργο του στα θέματα πληροφοριών για την Τουρκία, του απονεμήθηκε τρεις φορές Εύφημος Μνεία από δύο Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ.

«Θετική η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί»

Ερωτηθείς για την επαναπροσέγγιση του διαλόγου με την Τουρκία αλλά και για το γεγονός ότι πια δεν υπάρχουν προκλητικές ενέργειες επί του πεδίου, απαντά:

«Με βάση την εμπειρία μου η Τουρκία κρίνει τις σχέσεις με τις άλλες χώρες με βάση τη στρατιωτική ισχύ. Τώρα βλέπουμε πως μετά τους σεισμούς υπήρξε μια επαναπροσέγγιση όπου φτάσαμε στη «διακήρυξη των Αθηνών» η οποία λέει αποφυγή εντάσεων. Όμως η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας μαζί με το casus belli. Μπορεί ο Ερντογάν να μην εμφανίζεται με τον χάρτη αλλά όπου μπορεί τον τονίζει. Το ίδιο και ο Χακάν Φιντάν αναφέρεται σε θέματα κυριαρχίας νησιών και σε θέματα της Θράκης. Η μείωση της έντασης στο Αιγαίο έχει καταγραφεί όντως αλλά οι προκλήσεις όπως η πρόσφατη ναυτική άσκηση «θαλασσόλυκος» στο Αιγαίο, απέναντι από τη Ρόδο που το σενάριο προέβλεπε κατάληψη του νησιού, δεν ενισχύουν τη διακήρυξη. Καλή η επαναπροσέγγιση αλλά χωρίς να απουσιάζουν τα επιθετικά δόγματα. Εμείς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτή την επαναπροσέγγιση».

«Εντυπωσιακή η προπόρευση της Ελληνικής Αεροπορίας, με τα Rafale και τα F-16 Viper»

Σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν (Rafale, Romeo, στη συνέχεια F-35, εκσυγχρονισμός φρεγατών κα), με βάση τη Δομή Δυνάμεων του ΓΕΕΘΑ, που έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και το πώς βλέπει τις κινήσεις αυτές η γειτονική χώρα τονίζει:

«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί και εξελίσσεται σε στρατιωτική δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από την Ανατολή. Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία τρία χρόνια στο εξοπλιστικό μας πρόγραμμα αλλά και στρατηγικές συμμαχίες. Είδαμε και πόσο ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι με την προπόρευση της Ελληνικής Αεροπορίας, με τα Rafale και τα F-16 Viper. Η Τουρκία έχει αγωνία για το Ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ειδικά στον αεροναυτικό τομέα αλλά και στο στρατό ξηράς. Και επίσης ανησυχεί για τη στρατιωτική ισχύ της χώρας μας και το πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια. Η ανησυχία αυτή όλη είναι δικαιολογημένη διότι ο Ερντογάν θα πρέπει να διατηρεί δυνάμεις και σε άλλες περιοχές. Πιστεύω ότι στην κρίση που πέρασε δεν ήθελε να πάει σε πόλεμο μαζί μας διότι δεν μπορούσε, είχε πολλά μέτωπα ανοιχτά».Πολλοί υποστηρίζουν – μετά την επιστολή Μπλίνκεν – πως τα εξοπλιστικά της Ελλάδας πια γίνονται αμερικανική υπόθεση . Συμφωνείτε σ’ αυτό ; Κι αν ναι, είναι θετικό για τη χώρα ;

«Το ιδανικό θα ήταν να είχαμε τη δικιά μας Αμυντική βιομηχανία και να παράγουμε τα δικά μας συστήματα. Εμείς έχουμε γαλλικό υλικό αλλά και γερμανικό. Δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες σε αυτά. Οτιδήποτε αγοράζουμε καλοδεχούμενο. Είχαμε μείνει πίσω στα εξοπλιστικά μια δεκαετία με την κρίση, και οτιδήποτε παίρνουμε είναι καλό».

Στρατιωτικοί κύκλοι αναφέρουν πως η Τουρκία δεν είναι έξω από το «παιχνίδι» των F-35, εάν διευθετηθεί το θέμα με τους S-400. Τι λέτε ;

«Αν η Τουρκία μείνει εκτός F-35 τότε η Τουρκία θα στραφεί στο δικό της αεροσκάφος για να μπορέσει να φτάσει στο ισοζύγιο αεροπορική ισχύος σε σχέση με τη χώρα μας. Η Τουρκία δεν έχει αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς. Όταν αποφάσισε να πάρει τα S- 400 το έκανε διότι φοβόταν μετά το πραξικόπημα. Η μεγάλη δύναμη του Ερντογάν αυτή τη στιγμή είναι οι καλές σχέσεις με τον Πούτιν. Δεν νομίζω ότι θα ρισκάρει να χαλάσει τις σχέσεις. Μπορεί να βρεθεί μια άλλη λύση. Δεν πιστεύω ότι θα πάει στο F-35 διότι δεν θέλει να εκβιάζεται από τη Δύση. Πήρε τώρα τα F-16 για μια 10ετια και μετά εστιάζει στο δικό της μαχητικό. Η Τουρκία θέλει να είναι ανεξάρτητη. Θέλει να παράγει το δικό της αμυντικό υλικό».

«Να τρέξουμε άμεσα το θέμα της επαγγελματοποίησης του Ελληνικού Στρατού»

«Θα πρέπει να τρέξει άμεσα το θέμα της επαγγελματοποίησης του Ελληνικού Στρατού, είναι ζωτικό θέμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Έχουμε δει και ξέρουμε πως η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν μια ύαινα που όταν αισθάνεται ισχυρή πάει να πάρει το κομμάτι που της αναλογεί. Πρέπει να είμαστε ισχυροί εμείς όπως τώρα και να παραμείνουμε. Πρέπει να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη που μπορείς να πείσεις τον άλλον ότι μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις. Ο χρόνος που τρέχει είναι υπέρ μας», λέει μεταξύ άλλων.
Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης / Κάμερες: Γιώργος Δαγαλάκης – Νίκος Χριστοφάκης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια