Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

''Θα ανταμειφθούν οι κΟΠΠΙ μας;''



Παραθέτουμε κείμενο αστυνομικού - αναγνώστη του Bloko.grΑγαπητό προσωπικό της έγκυρης και προπάντων έγκαιρης αναφορικά με την ενημέρωση που παρέχει ιστοσελίδας του bloko.gr, -την οποία και ευχαριστώ πολύ για το διαδικτυακό βήμα που μου παραχωρεί, ούτως ώστε να εκθέσω ορισμένους από τους προβληματισμούς των περίπου 1000 και πλέον συναδέλφων της τελευταίας σειράς ειδικών φρουρών.

Αγαπητοί αναγνώστες, αγαπητό πολιτικό και αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το καλοκαίρι του 2021 ελήφθη η ορθή πρωτοβουλία της πολιτείας να προσλάβει ικανό αριθμό ειδικών φρουρών με σκοπό την αξιοπρεπή αστυνόμευση κάποιων εκ των μεγαλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, στα οποία παρατηρήθηκαν έκνομες ενέργειες. Για την ιστορία η εν λόγω απόφαση συνοδεύονταν με αρκετές καινοτομίες για τα δεδομένα ενός διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών. Για τον λόγο αυτό οι νέοι ειδικοί φρουροί «κληρονόμησαν» καταστάσεις που δεν είχαν κατά νου και δεν είχαν προβλέψει, καθώς το ΠΔ 53/2022 που ρυθμίζει την εν γένει παρουσία τους στο σώμα δημοσιεύτηκε έναν ολόκληρο μήνα μετά την -αποκλειστικά και μόνο- τοποθέτηση τους στα αστυνομικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών. Κοινώς από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Φρουρών του ΤΔΑ Κομοτηνής στο οποίο εκπαιδευτήκαμε ΔΕΝ γνωρίζαμε που πάμε και ποιοι είμαστε! Με αλλά λόγια μιλάμε για ειδικούς φρουρούς επιφορτισμένων καθηκόντων, καθώς πέραν από τα προβλεπόμενα του Ν.2734/1999, οι λεγόμενοι «ΟΠΠΙ» προβλεπόταν να ασκήσουν ανακριτικά καθήκοντα εντός των ΑΕΙ σύμφωνα με τα οριζόμενα του Ν.4777/2021 και του ιδιαίτερου κανονισμού τους (ΠΔ 53/2022), ο οποίος -ελάχιστοι το γνωρίζετε- τους δεσμεύει ες αεί σε ένα αμετάθετο ζωής! Εξαιρεί με ευκολία όλους εμάς από το νόμιμο και με πολλούς αγώνες κατοχυρωμένο ΠΔ 211/2005, το οποίο απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι ενώ ταυτοχρόνως μας απαγορεύει την απόκτηση δικαιωμάτων που προϋπήρχαν στην ΕΛ.ΑΣ δεκαετίες τώρα! Παρά τις εξαγγελίες της Πολιτείας για αποδοχή του αιτήματος μας, το οποίο εκφράστηκε μέσω του συνδικαλιστικού οργάνου μας, του ΣΕΦΕΑΑ, σχεδόν όλοι οι ειδικοί φρουροί παραμένουν δύσπιστοι ως προς την εφαρμογή του. Θεωρείτε συνετό και δίκαιο εν έτει 2024 τον αποκλεισμό συναδέλφων στη μοριοδότηση και τη συνυπηρέτηση, την κατ’ εξαίρεση απόσπαση για λόγους υγείας, την απόσπαση λόγω επιτυχίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του τόπου μας, διαδικασία που αποτελεί αγαθό, κορωνίδα της δημοκρατίας που ετούτη η γη ανέδειξε, καθώς και την δυνατότητα να υπηρετήσει ένας ΕΦ σε πόστο όπου προβλέπει ο κανονισμός του βαθμού του ή οι ανάγκες της Υπηρεσίας; Για να προλάβω ενδεχομένως κακοπροαίρετους -συναδέλφους και μη- αν είχε υλοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα για την πανεπιστημιακή αστυνόμευση και η πρυτανεία ενεργούσε ως όφειλε θα ήταν τιμή μας να υπηρετήσουμε και να συνδράμουμε στη πάταξη των εγκλημάτων που συντελούνται εντός των ιερών εκπαιδευτικών χώρων της έρευνας και της επιστήμης, χωρών εντός των οποίων υπήρξαμε κάποτε φοιτητές. Δεν είναι σκόπιμο να μελετηθεί επί του παρόντος ο λόγος για τον όποιον δεν υλοποιήθηκαν τα ανωτέρω σχέδια αστυνόμευσης των ΑΕΙ, ούτε επιθυμώ να σας κουράσω. Το ερώτημα όμως παραμένει ανεξίτηλο και αναπάντητο.

Τι μας δεσμεύει αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένες υπηρεσίες χωρίς τη δυνατότητα μετακίνησης; Γιατί δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα δικαιώματα που οι υπόλοιποι ειδικοί φρουροί της ΕΛΑΣ μπορούν; Οδεύουμε στον τρίτο χρόνο υπηρεσίας μας στο Σώμα και ανήκοντες εις μιαν υποδιεύθυνσιν - φάντασμα, χωρίς αντικείμενο και διατεθειμένοι από ‘δω κι απο’ κει υπηρεσιακά άστεγοι, παραμένουμε αποκομμένοι από όλα τα νόμιμα δικαιώματα ενός επαγγελματία αστυνομικού. Παρόλα αυτά οι υποχρεώσεις που έχουμε παραμένουν ακέραιες και για να γίνω συγκεκριμένος θα δώσω συνοπτικώς το εξής παράδειγμα:

Πεζή περιπολία απαρτιζόμενη από ζευγάρι αστυνομικών εκ των οποίων ο ένας ΕΦ που ανήκει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων Αθηνών. Και οι δυο έχουν υποχρεώσεις κατά την άσκηση των αστυνομικών καθηκόντων τους, όμως ο έτερος συνάδελφος έχει και δικαιώματα, καθώς μπορεί να δηλώσει εφόσον επιθυμεί για μετάθεση στους πίνακες, να εκλεγεί, να μοριοδοτηθεί για το παιδάκι του και το γάμο του, και λοιπά. Ο ειδικός φρουρός όμως της ΥΠΠΙ γνωρίζει ότι όχι μόνο δεν δικαιούται επουδενί τίποτα από τα παραπάνω, αλλά μάλιστα δεν δύναται (αν ανήκει και στην πρώτη τετρακοσάδα με σειρά επιτυχίας) να μετακινηθεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών προς μια άλλη Διεύθυνση εντός Γ.ΑΔ.Α! Με αλλά λόγια έχει συν τοις άλλοις έχει και υπηρεσιακό περιορισμό, αλλά συγχρόνως του απαγορεύεται η αμοιβαία μετακίνηση με κάποια «σειρά» του που ανήκει στους δεύτερους τη τάξει πρόσληψη ειδικούς φρουρούς, τους λεγόμενους «εξακόσιους».




Παρά ταύτα είναι απίστευτος ο τρόπος με τον όποιον η υπηρεσία μας έχει αντιμετωπίσει συνολικά, καθώς μετά από τις πλέον καυτές προς το πρόσωπο μας αναθέσεις της σε μάχιμες θέσεις αςτυνόμευσης της Αττικής από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, αποφασίζει να μεταφέρει εν μία νυκτί μεγαλό αριθμό συναδέλφων μας στην Υποδιεύθυνση Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών κατά βάση για εκτέλεση πεζών περιπολιών στα επαχθή στενά της Ομόνοιας. Και όσοι αναρωτιέστε αν ως ειδικοί φρουροί τέτοιου είδους υπηρεσίες ανήκουν στα καθήκοντα μας, η απάντηση είναι πως αναμφισβήτητα και ανήκουν. Δεν γίνεται όμως όποτε βολεύει να αποκαλούμαστε πανεπιστημιακοί και όποτε βολεύει να είμαστε απλά οι ειδικοί φρουροί και από τον πρώτο κιόλας καιρό της ανάληψης των καθηκόντων μας να περιπολούμε ως πλήρωμα περιπολικού δυο νέοεξερχόμενοι ειδικοί φρουροί σε τομείς περιοχών του κέντρου της Αθήνας συνδράμοντας το πανάξιο έργο της Άμεσης Δράσης. Αστυνομικοί βαθμοί δυο ταχυτήτων δεν έχουν υπάρξει και ούτε θα υπάρξουν στην Ελληνική Αστυνομία. Ούτε επίσης γίνεται -να το θέσουμε αν μας επιτραπεί λαϊκά- μέσα από τη μάντρα να είμαστε ανακριτικοί και έξω από αυτήν μη ανακριτικοί υπάλληλοι. Τα καθήκοντα των ΟΠΠΙ ποτέ δεν εκτελέστηκαν και πιθανολογείται με βεβαιότητα πια ότι το θεσμικό μας πλαίσιο απαιτεί αναθεώρηση. Είναι τίμιο και δίκαιο να μας επιτραπεί να υπηρετήσουμε το εθνόσημο και σε άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ που προβλέπεται ύπαρξη ειδικών φρουρών · στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, στην ΔΡΑΣΗ και αλλού. Εξάλλου αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι έχουμε πια ενταχθεί στη μάχη κατά του εγκλήματος, στις γενικότερη αστυνόμευση του λεκανοπεδίου και ότι έχουμε γίνει χίλια κομμάτια, ένα σωστό ελβετικό πολυεργαλείο κάθε χρήσης! Όλα αυτά ωστόσο αποδεικνύουν ότι εμείς, οι νέοι ειδικοί φρουροί της τελευταίας σειράς, οι «ΟΠΠΙ» όπως καθιερώθηκε να μας αποκαλούν έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αντίξοες συνθήκες. Με δυσχερές πρόγραμμα, με οφειλόμενα ρεπό, με συνεχείς μεταγωγές, με αμέτρητα μέτρα τάξης, με φύλαξη στόχων, με περιπολικά τομέα αστυνομικών τμημάτων σε κάθε περίσταση και κάθε στιγμή, όπου μας ζητηθεί! Υπάρχει αξιόλογο προσωπικό και αν αυτό δεν έχει φανεί ακόμα, ο χρόνος θα το αποδείξει περίτρανα!

Ευελπιστούμε άπαντες και άπασες, σύντομα να αναθεωρηθεί το θεσμικό μας πλαίσιο, το πλαίσιο των Ειδικών Φρουρών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.




Υ.Γ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων κυρίως μεταξύ ειδικών φρουρών των ΟΠΠΙ, είτε είστε ευχαριστημένοι είτε όχι με την υπηρεσιακή σας κατάσταση, δεν μπορείτε αγαπητοί συνάδελφοι ειδικοί φρουροί να διαψεύσετε ότι σε αυτό που συμφωνούμε ΟΛΟΙ είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και εκεί πρέπει να στοχεύσουμε.




Με απόλυτο σεβασμό στην Υπηρεσία, το Αρχηγείο και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ένας ειδικός φρουρός, από τους πολλούς της τελευταίας σειράς με όρεξη για αστυνομικό έργο και επιθυμία προσφοράς στο Έθνος, μα προπαντώς στην ελληνική κοινωνία.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα πράγματα είναι απλά ,να παραμείνουν στην Αττική ως Ειδικοί Φρουροί και ν λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Άλλωστε όλη η αστυνομία με τους Ειδικούς Φρουρούς δουλεύει, από το Βαθμό του ΕΦ ως του Αρχιφύλακα μάχιμοι στην πρώτη γραμμή. Είναι θέμα νοοτροπίας και δεν αλλάζει. Προσλήψεις Ειδικών Φρουρών άμεσα.